Meno ministra školstva môže byť známe budúci týždeň

Súčasný minister školstva je jednou nohou na odchode, o novom sa zatiaľ vedú dohady.

18.08.2017 18:00
Smolíková Foto: ,
Poslankyňa NR SR Eva Smolíková
debata (1)

Kto nahradí Petra Plavčana (nom. SNS) na ministerskej stoličke, by mohlo byť známe na budúci týždeň. Predseda SNS Andrej Danko si totiž vzal štyri dni na rozmyslenie, ako bude vo vládnej koalícii a v rezorte školstva pokračovať. Najčastejšie sa skloňuje meno podpredsedníčky strany a podpredsedníčky parlamentného školského výboru Evy Smolíkovej. Tá pre Pravdu povedala, že ponuku ešte nedostala, a ak príde, poriadne ju bude zvažovať.

Dlhoročná skúsená pedagogička debaty o tom, že by mala zasadnúť do ministerského kresla, zachytila. „O novom ministrovi, o novom mene sme sa ešte s predsedom strany nerozprávali,“ povedala pre Pravdu Smolíková. Na otázku, či by v prípade ponuky post prijala, odpovedala, že by to musela poriadne zvážiť. „Je to obrovská výzva, pretože ide o veľmi ťažký rezort, ide v ňom o veľmi veľa, o deti,“ konštatovala poslankyňa. Predpokladá, že k téme si strana sadne začiatkom budúceho týždňa. „Porozprávame sa, prejdeme si všetky možné kombinácie adeptov. Neviem, ako v tomto predseda premýšľa, bude to jasné až na budúci týždeň,“ doplnila.

Smolíková: Rezort školstva vidím trochu širšie

Smolíková v školstve pôsobila 30 rokov, z toho dve desiatky rokov strávila na poste riaditeľky školy na základnej škole v Novom Tekove v okrese Levice či v obci Dolný Ohaj v okrese Nové Zámky. Pôvodne vyštudovala učiteľstvo v odbore slovenčina-dejepis a spočiatku pracovala ako stredoškolská učiteľka, ovláda nemčinu a ruštinu. „Rezort školstva vidím trochu širšie, nielen v kontexte vecí, ktoré sa teraz prepierajú, pretože dôležitá pre mňa je reforma,“ priblížila Smolíková. O tom, či by ako ministerka školstva pokračovala v rozpracovanom reformnom dokumente Učiace sa Slovensko, zatiaľ špekulovať nechcela.

Poslanec za opozičnú stranu SaS a člen parlamentného výboru pre vzdelávanie Martin Poliačik pred dvoma dňami pre Pravdu uviedol, že poslankyňu považuje za skúsenú odborníčku v odbore, ktorá má za sebou dlhoročnú prax. Všimol si tiež, že pri diskusii o reformnom dokumente považovala Smolíková mnohé navrhnuté zmeny za pozitívne.

Pri skladaní vlády po minuloročných marcových voľbách národniari ministra školstva vyberali spomedzi troch kandidátov. Okrem Plavčana zvažovali aj Ľudovíta Hajduka, prodekana pre vedu a výskum na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave, a Helenu Polákovú. Tá v súčasnosti pracuje ako generálna tajomníčka služobného úradu na ministerstva školstva. Denník Pravda ich oboch oslovil s otázkou, či im bola opäť ponúknutá táto možnosť. Poláková cez tlačové oddelenie rezortu reagovala, že otázky treba adresovať kancelárii SNS. Hajduk ani na opakované správy či telefonáty neodpovedal. „Aktuálne na škole prebiehajú obhajoby záverečných prác a prodekan je súčasťou hodnotiacej komisie,“ vysvetlila možný dôvod Miroslava Putyrová, tajomníčka fakulty masmédií, kde Hajduk pôsobí.

Demisiu oznámil Plavčan tento štvrtok

Demisiu oznámil Plavčan tento štvrtok. Kedy presne odovzdá abdikačný list prezidentovi Andrejovi Kiskovi, nie je známe. „Zatiaľ nič neprišlo,“ potvrdil pre Pravdu hovorca prezidentskej kancelárie Roman Krpelan. Podľa hovorkyne školského rezortu Ivany Skokanovej by mal byť list prezidentovi doručený budúci týždeň. Keď ho Kiska prijme a podpíše, Plavčan skončí vo funkcii. Premiér Robert Fico (Smer) v exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda avizoval, že pokiaľ SNS súčasne s odchodom Plavčana nenavrhne nového kandidáta, riadením rezortu s najväčšou pravdepodobnosťou poverí ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS). K odchodu z ministerskej stoličky vyzval Fico Plavčana v stredu po tom, čo sa rezortnému šéfovi nepodarilo ani takmer po dvoch mesiacoch vysvetliť čudné prerozdeľovanie eurofondov za takmer 600 miliónov eur. K peniazom sa mali dostať aj pofidérne firmy a podozrenia vzbudzoval tiež fakt, že všetky priamo predložené projekty univerzít či Slovenskej akadémie vied vyšli naprázdno. Jednu z výziev minister pozastavil a druhú zrušil. Obe kontroluje NAKA či Európska komisia, ktorá Slovensku v tejto súvislosti zaslala varovný list a pozastavila platby. Premiér z toho dôvodu v stredu vyhlásil, že s dôverou verejnosti hazardovať nemieni, a preto požiadal predsedu parlamentu a strany SNS Andreja Danka o meno nového školského lídra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Peter Plavčan #Eva Smolíková