Cez víkend sa počasie opäť pokazí

Po horúcom pracovnom týždni prichádza víkendová zmena. A scenár je podobný minulému týždňu. Postupujúci studený front prináša búrky, dážď a ochladenie. Výstrahy pred vysokými teplotami striedajú varovania pred silným dažďom a povodňami.

19.08.2017 07:30
POčASIE: Horúčavy v meste Foto: ,
Vodné rozprašovače sa asi cez víkend vypnú, keďže sa má výrazne ochladiť.
debata (6)

Počasie sa bude na našom území zhoršova postupne, kým na východe si zrejme ešte užijú peknú sobotu, obyvatelia na západe a severozápade by si mali vonkajšie aktivity naplánovať skôr na predpoludnie. „V priebehu popoludnia prídu búrky, dážď, zosilnie vietor. Potom postup frontu smerom na východ nebude veľmi rýchly, takže si myslím, že na východnom Slovensku by si ešte v sobotu mohli užívať letné počasie,“ hovorí klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavol Faško.

SHMÚ vydal na sobotu pre juh stredného a časti východného Slovenska výstrahy pred vysokými teplotami. Pre severozápad a stred Slovenska už výstrahy pred búrkami a dažďom. Víkendové dažde aspoň trochu zlepšia zrážkový deficit, ktorý robí problémy najmä na juhozápade krajiny. „Od 1. júna až do piatku úhrny zrážok na väčšine meteorologických staníc na západnom Slovensku dosiahli iba okolo 100 milimetrov. To je veľmi málo, keď si zoberieme, že pri takých teplotných podmienkach, aké boli, by potenciálny výpar dosiahol určite viac ako dvojnásobok tohto množstva zrážok,“ povedal Faško. Pršalo doslova len pár dní a najviac zrážok spadlo pri silných búrkach. „To je problém tohtoročného leta, že krajina nebola zavlažovaná priebežne, ale iba v niektorých dňoch sa vyskytol vysoký úhrn zrážok a potom sa zase vyjasnilo a svietilo slnko, preto je teraz tak sucho,“ pripomenul klimatológ.

Na najvyšších tatranských štítoch sa môže začiatkom pracovného týždňa ukázať aj snehový poprašok. „Súvisí to s tým, že sa vymenia vzduchové hmoty a blíži sa koniec augusta, takže v tých najvyšších polohách Tatier sa môžu objaviť snehové vločky,“ poznamenal Faško. Symbolická 1– až 2-centimetrová snehová pokrývka sa vyskytla už aj v polovici júla na Lomnickom štíte. So zmenšovaním oblačnosti sa v polovici týždňa začne otepľovať, ale už nie tak rýchlo a nie na také tropické teploty ako v predchádzajúcich týždňoch.

Ako bude

Sobota 19. augusta – Jasno až polooblačno, od západu pribúdanie oblačnosti. Miestami najmä na severe prehánky, dážď, ojedinele búrky, aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 28 až 33, na krajnom západe a v Žilinskom kraji 22 až 27 stupňov.

Nedeľa 20. augusta – Oblačno až zamračené a na väčšine územia dážď alebo prehánky, miestami aj búrky. Lokálne aj intenzívny dážď. Výrazné ochladenie. Nočná teplota 17 až 12, cez deň 14 až 20, na juhu a Zemplíne 21 až 27 stupňov.

Pondelok 21. augusta – Oblačno až zamračené, na západnom a cez deň aj na strednom Slovensku, polooblačno až oblačno. V noci vo východnej polovici územia na mnohých miestach dážď, inde zrážky len ojedinele. Cez deň miestami, najmä na severe a východe, prehánky. Pomerne chladno. Nočná teplota 13 až 8, cez deň 15 až 20, na juhu západného a stredného Slovenska okolo 22 stupňov.

Utorok 22. augusta – Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky, na hrebeňoch Tatier snehové. Nočná teplota 12 až 7, v dolinách a kotlinách okolo 5, denná teplota 19 až 24, na severe a Horehroní okolo 17 stupňov. Streda 23. augusta – Polooblačno až oblačno a ojedinele, najmä na severe, prehánky, na hrebeňoch Tatier snehové. Nočná teplota 12 až 7, denná teplota 20 až 25, na severe a Horehroní okolo 18 stupňov.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #august