Poradcom Lajčáka v OSN bude ekonóm Jeffrey Sachs

Americký ekonóm a profesor prestížnej Kolumbijskej univerzity v New Yorku Jeffrey Sachs bude pôsobiť ako externý poradca predsedu 72. Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov Miroslava Lajčáka.

19.08.2017 17:36
debata (89)

Sachs bude Lajčákovi radiť hlavne v témach rozvoja, boja proti chudobe, vzdelávania, klimatickej zmeny a prevencie konfliktov, ako aj spolupráce s univerzitami, a pracovať bude bez nároku na finančnú odmenu. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

„Úzky dialóg s univerzitami a akademickou obcou vnímam ako jeden z prostriedkov na naplnenie základného princípu môjho mandátu – Ľudia na prvom mieste,“ uviedol Lajčák. Podľa neho čaká OSN v budúcom roku bezprecedentné množstvo výziev, v neposlednom rade implementácia cieľov udržateľného rozvoja. „Teším sa preto na spoluprácu s profesorom Sachsom, najmä ako špičkovým ekonómom a odborníkom v oblasti rozvoja, ale tiež ako skúseným akademikom,“ uviedol.

Profesor Sachs v súčasnosti pôsobí aj ako poradca Generálneho tajomníka OSN Antónia Gutteresa pre otázky udržateľného rozvoja. Predtým bol poradcom predchádzajúceho generálneho tajomníka Pan Ki-muna, ale aj Kofiho Annana. Sachs vyštudoval Harvard, kde neskôr aj pôsobil. Okrem toho bol aj ekonomickým poradcom vlád v Južnej Amerike či Európe, napríklad v Bolívii, či poradcom poľského hnutia Solidarita, ktorému pomáhal s transformáciou ekonomiky. Sachs je držiteľom mnohých čestných titulov z univerzít po celom svete. V rokoch 2004 a 2005 ho magazín Time zaradil medzi 100 najvplyvnej­ších ľudí.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák #Jeffrey Sachs