Patakyová: Takú reakciu pre vlajku som nečakala

Verejná ochrankyňa ľudských práv a slobôd Mária Patakyová si myslí, že Slovensko prehliada existenciu párov rovnakého pohlavia. Je jej ľúto, že SNS opakovane útočí na jej úrad. Ak si chce však zachovať nestrannosť a nezávislosť, je povinnosťou úradu ombudsmana podľa Patakyovej poukázať na oblasti, kde sa ľudské práva porušujú.

21.08.2017 11:00
Mária Patakyová Foto: ,
Verejnej ochrankyni práv je ľúto, že SNS opakovane útočí na jej úrad.
debata

Prečo ste podporili Dúhový pochod?

V súčasnosti prehliadanie faktickej existencie párov rovnakého pohlavia nezodpovedá interpretácii Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a judikatúre Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Takže to je základ bez ohľadu na vnútorne pnutie, ktoré pociťujem aj ohľadom väčšinovej spoločnosti. Považovala som za svoju povinnosť sem prísť a upozorniť na to slovenskú spoločnosť.

Čo hovoríte na kritiku SNS?

Nebudem to komentovať, pretože mám byť podľa ústavy nezávislá a nestranná. Ak to berú tak, že som ich oklamala alebo sklamala, mne osobne je to veľmi ľúto, ale prihlásenie sa k európskym hodnotám, ktoré zaznievalo od začiatku mojej kandidatúry, v tejto otázke bolo dešifrovateľné.

Máte pocit, že SNS svojimi vyjadreniami vstupuje do vašich právomocí?

Keby som mala tie odkazy, ktoré boli odkomunikované, brať ako pokyny, tak potom áno. Z titulu svojej funkcie, samozrejme, musím ich vnímať aj ich beriem s plnou vážnosťou. Vyhodnotiť ich potom musím sama a musia prejsť testom môjho nastavenia nezávislosti a nestrannosti.

Ako vnímate, že ste takpovediac súčasťou koaličnej krízy?

Mrzí ma to kvôli tomu, že keď som vstupovala do úradu, tak som pri predstavovaní mojich priorít médiám aj občianskej spoločnosti povedala, že nechcem rozdeľovať, ale spájať. A to, čo sa stalo, je úplne pravý opak toho, s čím som do funkcie vstupovala. Toto poznanie je pre mňa veľmi bolestivé. Jednoducho moje vnímanie nestrannosti a nezávislosti ma k inému riešeniu nepustí.

Čo môže urobiť váš úrad preto, aby sa práva LGBTI komunity neporušovali?

Môj úrad na to môže len upozorňovať. Ostatné závisí od postoja zákonodarcov, ktorí pri plnom rešpektovaní zvrchovanosti Slovenskej republiky ako demokratického a právneho štátu zvolia riešenie, ktoré budú s ohľadom na situáciu spoločnosti považovať za správne a vyhovujúce. Toto je jednoznačný odkaz, ktorý vyplýva aj zo štrasburskej judikatúry, že sudcovia tieto otázky neriešia a majú ich riešiť členovia poslaneckých zborov, ktorí by mali najlepšie poznať situáciu v jednotlivých členských štátoch.

Komunikujete s ministerkou spravodlivosti Žitňanskou o nejakých zmenách?

Nie. S pani podpredsedníčkou vlády a ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou som sa stretla dvakrát. Naposledy pri príležitosti kladenia vencov pri pamätníku rómskeho holokaustu. Inak nie.

Čakali ste, že v roku 2017 môže dúhová vlajka vzbudiť také kontroverzie?

Nie, pri plnom rešpektovaní našich štátnych symbolov a symbolov EÚ som takúto reakciu nečakala, a o to viac, že mi pri skladaní sľubu bolo kladené na srdce aj to, aby som bola schopná upozorňovať na problémy, ktoré sa v oblasti ľudských práv a slobôd vyskytujú.

Aká prvá základná zmena by mala byť na Slovensku v súvislosti pármi rovnakého pohlavia prijatá?

To je na úvahe a na práci poslancov zákonodarného zboru. Zvoliť také riešenie, ktoré bude zodpovedať slovenskej spoločnosti a zároveň zodpovedať aj štandardom, ktoré sa v súčasnosti pri interpretácií týchto článkov Európskeho dohovoru od nás vyžadujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Dúhový PRIDE Bratislava #Mária Patakyová #verejná ochrankyňa práv #LGBTI+