Rodičia klientov Čistého dňa nesúhlasia s odobratím akreditácie zariadeniu

S ministrom sa chcú stretnúť a diskutovať ešte pred rokovaním akreditačnej komisie, ktorá má 23. augusta rozhodovať o zrušení akreditácie pre Čistý deň.

21.08.2017 09:43
čistý deň, Galanta Foto: ,
Resocializačné centrum Čistý deň v Galante má prísť o akreditáciu.
debata (26)

Rodičia klientov resocializačného strediska Čistý deň žiadajú ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera o prehodnotenie jeho návrhu na odobratie akreditácie tomuto zariadeniu.

S ministrom sa chcú stretnúť ešte pred rokovaním akreditačnej komisie 23. augusta. Vyplýva to z otvoreného listu, ktorý rodičia poskytli agentúre SITA.

Ministerstvo v polovici augusta informovalo, že zruší akreditáciu Čistému dňu. Dôvodom bolo potvrdenie polície, že v obnovenom trestnom konaní vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania proti bývalému pracovníkovi resocializačného strediska. Podľa rodičov klientov trestný čin konkrétnej osoby nie je dôvod na odobratie akreditácie zariadeniu. Z listu rodičov vyplýva, že za návrhom vedenia rezortu na odobratie akreditácie vidia tlak na ministra Jána Richtera a osočovanie jeho osoby „zo strany opozičných politikov, ako aj zo strany médií a verejnosti“.

Zariadenie Čistý deň čelilo viacerým podozreniam zo zneužívania chovancov, ktoré preverovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, generálna prokuratúra i polícia, pričom vyšetrovanie niektorých prípadov ešte nie je ukončené. Ministerstvo napriek odporúčaniu jeho akreditačnej komisie Čistému dňu akreditáciu na vykonávanie činnosti vo februári neodobralo. Pre kauzu sa opozícia v parlamente snažila dokonca vysloviť nedôveru ministrovi Jánovi Richterovi. V polovici augusta ministerstvo zmenilo postoj a oznámilo, že bezodkladne zruší akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň. Krajské riaditeľstvo polície v Trenčíne rezortu potvrdilo, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi resocializačného strediska. Na vydanie rozhodnutia o odobratí akreditácie potrebuje ministerstvo vyjadrenie akreditačnej komisie.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #akreditácia #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Čistý deň