Prima chce stiahnuť štyri stanice z nášho trhu

Okruh českých televíznych staníc vysielaných na Slovensku sa opäť zúži. Spoločnosť FTV Prima plánuje pokračovať v sťahovaní svojich kanálov.

23.08.2017 07:00
program Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (94)

Po tom hlavnom by tak mali diváci prísť aj o Prima Cool, Prima Zoom, Prima Love či Prima Max. Dôvodom sú nevysporiadané licencie na vysielanie zahraničnej produkcie. Kedy by k tomu malo dôjsť, zatiaľ nie je známe. Operátori potvrdili, že s televíziou rokujú.

S výnimkou Prima Plus nie je u nás žiadny z kanálov tejto televíznej skupiny vysielaný s jej súhlasom. „Stav, keď nemôžeme tolerovať šírenie našich ostatných staníc z dôvodu vysielacích práv mimo územia Česka, trvá. Aj preto sa snažíme viesť s jednotlivými operátormi rokovania s cieľom spoločne ich skoordinovať k jednotnému postupu a načasovaniu zastavenia. Žiadny presný termín zatiaľ určený nie je,“ vyhlásil riaditeľ rozvoja Primy Martin Cepek.

K stiahnutiu hlavného kanálu televízie Prima došlo začiatkom roka po dlhodobej komunikácii všetkých strán. „Všetci operátori vypli kanál koordinovane, aby u nich nedošlo ku konkurenčnej nevýhode,“ vysvetlil Cepek. Menšie stanice skupiny Prima však šíria ďalej. Ak sa ich podarí vypnúť, televízia náhradu nechystá. „Zvažujeme možnosti slovenského trhu aj so zreteľom na dopyt po našich českých tematických kanáloch. V tejto chvíli však vstup na slovenský trh s ďalším kanálom nie je na programe dňa,“ potvrdil riaditeľ rozvoja.

Televízna spoločnosť sa chce viac sústrediť na rozšírenie kanálu Prima Plus. „Okrem toho, že na ňom prinášame naše vlastné premiéry a vybrané staršie tituly, snažíme sa reagovať aj na podnety divákov a meniť program podľa ich názorov,“ konkretizoval Cepek. Do ponuky by sa tak postupne mala dostať aj zahraničná tvorba. V súčasnosti je tento kanál dostupný v 90 až 95 percentách slovenských domácností.

Väčší distribútori zatiaľ vypnutie štyroch staníc Primy neavizujú. „Rokovania v tejto veci prebiehajú, zatiaľ však nevieme predpovedať ich trvanie ani výsledok,“ skonštatoval Peter Gálik zo Slovak Telekom. Zmeny v ponuke nepotvrdila ani UPC. "Spoločnosť UPC v súčasnosti nepripravuje žiadne zmeny v programovej ponuke,“ reagoval pre denník Pravda jej hovorca Jaroslav Kolár.

Stav, keď nemôžeme tolerovať šírenie našich ostatných staníc z dôvodu vysielacích práv mimo územia Česka, trvá.
Martin Cepek, riaditeľ rozvoja Primy

Podobne odpovedal tiež Orange Slovakia. „Sme vysielateľom len v prípade stanice Prima Plus. Čo sa týka ostatných českých kanálov, ak majú zákazníci televíznych služieb záujem o ich sledovanie, podpisujú samostatnú zmluvu s iným slovenským vysielateľom,“ spresnila Ivica Hricová.

Televízia Prima sa začala zo slovenského trhu sťahovať začiatkom roka. Operátori začali do svojej ponuky zaraďovať náhradný kanál Prima Plus koncom januára a vo februári pristúpili k zablokovaniu hlavného. Tie menšie ako Prima Cool, Prima Love či Prima Zoom zostali. Náhradná stanica na rozdiel od tej pôvodnej neponúka zahraničné filmy, ale len vlastnú produkciu.

Diváci tak majú možnosť sledovať české seriály, spravodajstvo či zábavné programy ako Cesty domov, Rodinné putá či Vinári alebo magazíny ako TopStar alebo Ako sa stavia sen.

Dôvodom postupného rušenia kanálov sú nevysporiadané licenčné práva na šírenie zahraničnej produkcie. Operátori tieto programy vysielajú mimo Česka bez súhlasu vedenia Primy. Prima má na zahraničné filmy a seriály kúpené licenčné práva, ktoré sa však vzťahujú len na územie Česka. Na Slovensku tak tieto stanice šíria zahraničnú tvorbu nelegálne.

Zvažujeme možnosti slovenského trhu aj so zreteľom na dopyt po našich českých tematických kanáloch. V tejto chvíli však vstup na slovenský trh s ďalším kanálom nie je na programe dňa.
Martin Cepek, riaditeľ rozvoja Primy

Česká Nova, ktorá mala na Slovensku rovnaký problém, sa rozhodla riešiť situáciu na súde. Obrátila sa naň vlani v júli. Súd nakoniec rozhodol v jej prospech a zakázal vysielanie jej kanálov mimo hraníc Česka. Veľkí operátori ich vypli na začiatku marca. Nova dokonca nadviazala spoluprácu s detektívnou a advokátskou kanceláriou, ktorá má dohliadnuť na to, aby aj malí vysielatelia dodržali dohodu o vypnutí staníc. Ak by tak niekto neurobil, získal by konkurenčnú výhodu a celý problém by sa začal odznova.

Slovenskí diváci tak viac nenaladia kanály ako Nova, Nova Cinema, Nova 2 (predtým Smíchov), Nova Action (predtým Fanda) a Nova Gold (predtým Telka). Nahradili ich iné, určené špeciálne pre slovenský trh – Nova International, Nova Sport 1 a Nova Sport 2.

Rovnako ako pri Prima Plus však aj Nova International ponúka len pôvodnú tvorbu televízie, s niekdajšími svojimi kanálmi sa k nám vrátiť neplánuje.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #Televízia #odchod zo Slovenska