Národniari chcú prísnejšie pravidlá na zverejňovanie majetkových priznaní politikov

Slovenská národná strana (SNS) bude žiadať nové prísnejšie pravidlá pre zverejňovanie majetkových priznaní verejných činiteľov. Ako SNS uvádza v tlačovej správe, ktorú poskytla riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová, SNS je pripravená o nových pravidlách rokovať s koaličnými partnermi v piatok 25. augusta na Koaličnej rade.

23.08.2017 12:37
debata (10)

„Ak má naozaj vláda taký záujem o boj proti korupcii, musí ísť sama príkladom. Pre žiadneho ministra, ani pre verejného činiteľa, nemôže byť problémom podrobne zdokladovať celý svoj majetok,“ vysvetľuje novú požiadavku na koalíciu predseda SNS Danko. Stabilná vláda musí mať podľa neho dôveru občanov a tú si vie získať aj pozitívnym príkladom zverejňovania podrobných majetkových pomerov jednotlivých verejných činiteľov. „Pre každého, kto je v politike, vo vláde či na rôznych štátnych postoch, musí byť samozrejmé, že vie zdokladovať každé jedno euro, alebo kúpu nehnuteľnosti či drahé ho autá a šperky,“ zdôrazňuje Danko.

Slovenská národná strana chce zároveň navrhnúť vytvorenie komisie, ktorá bude pracovať na návrhu úplne nového, detailného zverejňovania pôvodu majetku verejných činiteľov už v najbližších dňoch.

Koaličnej rade bude predchádzať predsedníctvo SNS. Koalícia čelí kríze dva týždne, odkedy Danko vypovedal Koaličnú zmluvu. Vypovedaniu predchádzala kauza s prerozdeľovaním eurofondov na ministerstve školstva, ktoré riadi nominant SNS Peter Plavčan.

Budú rokovať aj o dodatkoch ku Koaličnej zmluve

SNS i koaliční partneri sa budú v piatok zaoberať vypracovaním Dodatku ku Koaličnej zmluve. V nej majú byť nanovo stanovené mechanizmy stretávania sa partnerov i vnútrokoaličná komunikácia. SNS tiež požaduje do Koaličnej zmluvy zapracovať aj priority národniarov. Napríklad má ísť o návrh zákona o posudzovaní vplyvov na rodinu a manželstvo, ktorý bude zahŕňať vytvorenie tzv. rodinnej doložky v legislatívnom procese.

Slovenská národná strana chce prísť na rokovanie Koaličnej rady s viacerými programovými požiadavkami, ktoré sa národniarom doteraz nepodarilo presadiť a narážajú na odpor viacerých ministrov za Smer. Podľa informácií agentúry SITA bude SNS klásť dôraz na sociálne opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám a dôchodcom, ide napríklad o presadenie 13. platu, ktorý by nebol zaťažený odvodmi a daňami, pre každého zamestnanca. SNS chce tiež presadiť tému, s ktorou išli do volieb, a to je pomoc slovenskému kúpeľníctvu. Má ísť o sériu legislatívnych zmi­en.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #SNS #Koaličná rada #majetkové priznanie verejných činiteľov