Marián Magát nemôže kandidovať za predsedu žilinského kraja, odsúdili ho

Žilinský Krajský súd zamietol odvolanie Mariána Magáta a za nedovolené ozbrojovanie mu vymeral trojročnú podmienku. Zakladateľ extrémistickej skupiny Vzdor Kysuce, ktorý neúspešne kandidoval na poslanca za Kotlebovu stranu v minuloročných parlamentných voľbách, plánoval kandidovať v novembrových župných voľbách na predsedu Žilinského samosprávneho kraja a zbieral už podpisy na podporu kandidatúry. Po právoplatnom odsúdení môže na kreslo župana zabudnúť.

24.08.2017 11:29 , aktualizované: 12:00
Marián Magát Foto:
Marián Magát (na snímke vpravo) na súde v Čadci.
debata

„Rozsudok Krajského súdu v Žiline je právoplatný, opravný prostriedok nie je prípustný,“ informovala hovorkyňa súdu Anna Dudová Záborská.

Odsúdený síce môže ešte využiť mimoriadny opravny prostriedok a podať dovolanie na Najvyšší súd, ale už to nič nemení na tom, že rozsudok je nateraz právoplatný a v takom prípade sa o volenú funkciu uchádzať nemôže. „V prípade, že bol občan právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, zákon Slovenskej republiky hovorí jasne – nemôže kandidovať v akýchkoľvek voľbách,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.

Magáta s nelegálne držanou zbraňou polícia zadržala na prelome rokov 2015 – 2016, po ozbrojenom incidente so štvorčlennou rodinou v Turzovke, kedy malo padnúť aj niekoľko výstrelov. Magát aj so zbraňou sa ocitol v skupine, ktorá mala s rodinou susedské spory. Vinu pred súdom popieral. Tvrdil, že zbraň nemal úmyselne, ale opakovací revolver aj s nábojmi len náhodou našiel v ruinách starej pivnice pri prechádzke na kysuckých lazoch. O tom, čo s ňou ďalej, sa chcel ako „robotník neznalý práva“ najskôr poradiť s odborníkom.

Na Okresnom súde v Čadci už dávnejšie začalo s Magátom pojednávanie pre zločin rozširovania extrémistických materiálov, polícia mu ešte v roku 2012 pri bytovej prehliadke v Dunajove zadržala viacero materiálov s nacistickými symbolmi, ktoré ponúkal cez internetový portál. Proces zatiaľ nebol ukončený.

Koncom júla obžalovali Magáta aj zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd a z prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. Tento mesiac naňho podala okresná prokurátorka v Čadci obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Protiprávneho konania sa mal dopustiť pred dvomi rokmi, keď rečnil proti imigrantom na demonštrácii v Prahe. V týchto veciach súd zatiaľ o ďalšom procesnom postupe nerozhodol.

debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Marián Magát #voľby do VÚC