Pred parlament prišli podporiť zmenu zákona o utajovaných skutočnostiach

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť hlasmi koaličných poslancov zobral na vedomie petíciu, ktorá požaduje zmenu zákona o utajovaných skutočnostiach. Petíciu výboru predložil aktivista Ivan Katrinec, ktorý zastupuje niektoré rodiny pozostalých po obetiach havárie lietadla An-24 pri maďarskej obci Hejce z roku 2006.

24.08.2017 11:58 , aktualizované: 13:16
debata (5)

Výbor zároveň odmietol návrh opozičných poslancov predložený Ľubomírom Galkom (SaS), ktorým žiadali od ministra obrany Petra Gajdoša, aby zverejnil spis o vyšetrovaní leteckej tragédie. Práve za účelom zverejnenia spomínaného spisu petičiari dokument na výbor predložili.

Výbor tiež hlasovaním neumožnil na výbore vystúpiť samotnému Katrincovi, keďže koaliční poslanci boli proti. „Bavili sme sa o zmene zákona, nie o tragédii v Hejciach ako takej,“ uviedol v tejto súvislosti poslanec Gábor Gál (Most-Híd). „Či dôjde k zmene zákona, to už bude na nejakej iniciatíve poslancov,“ dodal s tým, že on osobne je za odtajnenie spisu, najskôr sa však musí zmeniť zákon.

„Som za to, aby sa to zverejnilo,“ povedal v súvislosti so spisom poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že na druhej strane nepodporí všeobecnú zmenu zákona, ktorá by umožňovala v akomkoľvek prípade zasahovať do uzavretého vyšetrovania a zverejňovať ho. „V tomto jednom prípade to však podporím,“ zdôraznil Kajniak.

Ako dodal, ministerstvo obrany zbytočne vyvoláva ďalšie otázniky tým, že odmieta zverejnenie častí spisu, ktoré by vyvrátili pochybnosti o oficiálnej verzii príčin nehody.

Rozruch po zasadnutí výboru spôsobil Martin Daňo, ktorý zástupcu petičiarov Katrinca hlučne označoval za výpalníka a recidivistu. Následne tvrdil, že mu Kartinec pri fyzickom kontakte pokazil kameru a dožadoval sa zásahu polície. Pokrikoval tiež na poslancov hnutia Sme rodina.

Ivan Katrinec spolu s pozostalými v súvislosti s nehodou vojenského lietadla Antonov už dlhšie žiada o odtajnenie spisu. Tvrdí, že má na základe dôkazového materiálu podozrenie, že pri vyšetrovaní nehody došlo k manipulovaniu s dôkazovým materiálom, vyšetrovacím spisom, ako aj celkovým vyšetrovaním.

Dôvodom je podľa neho snaha nezverejniť pravú príčinu havárie. Vyšetrovanie nebolo podľa neho dôsledné a uberalo sa nesprávnym smerom, neboli preverené skutočnosti o ďalších možných príčinách havárie.

Chýbajú dôkazy

Vojenský špeciál An-24 havaroval 19. januára 2006 po náraze do kopca pri severomaďarskej obci Hejce. Na palube bolo 43 ľudí vracajúcich sa z misie KFOR v Kosove. Prežil jeden vojak Martin Farkaš. Išlo o najväčšiu tragédiu v histórii slovenského letectva.

Vyšetrovanie sa pred rokmi uzavrelo s tým, že hlavnou príčinou havárie bolo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla. Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania posádka nevyužila prístroje, ktoré mala k dispozícii na palube a nedodržala bezpečnú výšku lietadla nad terénom. Analýza podľa oficiálne zverejnených informácií nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, nemohla byť príčina nehody jednoznačne potvrdená.

Pred parlamentom sa zišli príbuzní obetí havárie

Príbuzní obetí havárie lietadla An-24 v maďarskej obci Hejce v roku 2006, ako aj niekoľko vojenských veteránov podporilo dnes pred budovou parlamentu petíciu za zmenu zákona o utajovaných skutočnostiach. Tú požadujú pozostalí združení okolo aktivistu Ivana Katrinca s cieľom odtajniť spis so závermi vyšetrovania tragickej nehody lietadla. Demonštranti rozprestreli transparent s nápisom „Chránili iných, zradili ich vlastní“ a fotografiami zosnulých vojakov. Taktiež do vzduchu vypustili biele, modré a červené balóny. Niektorí z petičiarov sa dnes zúčastnili aj na rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Poslanci však Katrincovi neumožnili pred výborom vystúpiť.

Ivan Katrinec spolu s pozostalými v súvislosti s nehodou vojenského lietadla Antonov už dlhšie žiadajú o odtajnenie spisu. Katrinec tvrdí, že má na základe dôkazového materiálu podozrenie, že pri vyšetrovaní nehody došlo k manipulovaniu s dôkazovým materiálom, vyšetrovacím spisom, ako aj celkovým vyšetrovaním. Dôvodom je podľa neho snaha nezverejniť pravú príčinu havárie. Vyšetrovanie nebolo podľa neho dôsledné a uberalo sa nesprávnym smerom, neboli preverené skutočnosti o ďalších možných príčinách havárie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #brannobezpečnostný výbor NR SR #zákon o utajovaných skutočnostiach