Danko chcel za Plavčana hlavu Richtera, ale neuspel

Počas rokovania koaličných lídrov, ktorí v piatok urovnávali krízu vo vládnom zoskupení, sa podľa našich informácií objavili aj konfliktné momenty.

25.08.2017 19:27
koalicna rada, fico, danko, Foto: ,
Premiér Robert Fico (vľavo) a predseda SNS Andrej Danko počas tlačovej konferencie po rokovaní koaličnej rady.
debata (40)

Tie prišli vo chvíli, keď šéf SNS Andrej Danko žiadal hlavu ministra práce za Smer Jána Richtera ako odvetu za odvolanie ministra školstva za SNS Petra Plavčana pre kauzu eurofondov. Danko mal hroziť, že sa SNS môže spojiť pri hlasovaní s opozíciou, premiér a šéf Smeru Robert Fico však odmietol ustúpiť s tým, že hlasovanie o Richterovi spojí s hlasovaním o dôvere vláde. Po koaličnej rade sa Fico tejto téme vyhol a Danko sa vyjadroval len všeobecne.

Premiér po skončení schôdzky označil rozhovor všetkých troch partnerov za jeden z najkľúčovejších od vzniku tejto vlády. „Samozrejme, že to bola takmer trojhodinová diskusia, kde sme si povedali aj ťažké veci, ale o tom je život, sme koaličná vláda,“ uviedol Fico. Danko hovoril, že sú veci, ktoré patria „do kuchyne koalície“. „Akékoľvek personálne otázky nemôžu ovplyvňovať súhru Smeru, SNS a Mostu-Híd. Myslím si, že ani jeden minister nestojí za to, aby túto vládu položil,“ povedal Danko.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár k požiadavke, aby odišiel z vlády minister Richter, tesne pred rokovaním koaličnej rady povedal, že „to sa nedá tak, oko za oko, zub za zub“. „To sme kde, v Sicílii?“ spýtal sa Bugár. Po schôdzke to nekomentoval.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #Ján Richter #Smer #koalícia #Andrej Danko #Peter Plavčan #koaličná kríza