Oslavy SNP v znamení piety a príťažlivého programu

Od vypuknutia Slovenského národného povstania uplynie v utorok 73 rokov. Významný historický medzník našich dejín si už tradične pripomenú pamätníci, ich potomkovia, ale aj štátnici a široká verejnosť na centrálnych oslavách v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici.

28.08.2017 07:00
debata (458)

Pietna časť osláv je spojená s kladením vencov a príhovormi hostí. Podľa riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislava Mičeva očakávajú najvyšších slovenských štátnych predstaviteľov, viac ako tridsať veľvyslancov a veľkú delegáciu z Rumunska vrátane rumunských Slovákov. Súčasťou bude aj osadenie prvej spomienkovej lavičky vojnových veteránov na Slovensku. Dar českých vojnových veteránov umiestnia v parku v areáli Pamätníka SNP.

Teší ma, že mnoho mladých ľudí sa vracia k dejinám SNP a druhej svetovej vojny. V posledných rokoch sa o ne začínajú zaujímať viac a intenzívnejšie.
riaditeľ Múzea SNP Mičev

Oživením osláv bude aj tento rok pestrý kultúrny program a zaujímavé sprievodné podujatia, zamerané na všetky vekové kategórie vrátane mládeže a rodín s deťmi.

„Úplnou novinkou, dokonca celoslovenskou, bude rekord v počte funkčných modelov tankov pod názvom 100 tankov pre Bystricu. Modelári so svojimi diaľkovo ovládanými modelmi predvedú aj bojové operácie. Ako zaujímavosť pre mladšie ročníky sme pripravili rozprávajúce auto vyrobené na Slovensku, ktoré je kópiou Kitta z populárneho seriálu Knight Rider. Návštevníci si tiež môžu pozrieť dobový tábor, ktorý im priblíži, ako žili partizáni a vojaci v horách, ponúkame im tiež bezplatný vstup do nášho múzea,“ vyratúva Mičev.

Pamätník SNP v Banskej Bystrici. Foto: Robert Hüttner, Pravda
pamatnik, snp Pamätník SNP v Banskej Bystrici.

Predohrou oficiálnych utorkových osláv je pondelkový koncert banskobystrickej Štátnej opery, ktorý sa začína o 19. hodine.

Priamych účastníkov SNP a protifašistického odboja z roka na rok ubúda. Má čo povedať Povstanie po 73 rokoch aj generáciám, ktoré ho nezažili, a zvlášť mladej generácii? „Čím ďalej, tým viac. Teší ma, že mnoho mladých ľudí sa vracia k dejinám SNP a druhej svetovej vojny. V posledných rokoch sa o ne začínajú zaujímať viac a intenzívnejšie, čo pociťujeme aj na návštevnosti nášho múzea. Evidentne stúpa a je to celoročný trend,“ odpovedá riaditeľ Múzea SNP Mičev.

Povstanie vníma pozitívne 85 percent ľudí

Slováci hodnotia Slovenské národné povstanie veľmi pozitívne. Až 85 percent dospelých obyvateľov si myslí, že SNP bolo výrazom odporu proti fašizmu, a preto by sme naň mali byť hrdí. Vyplýva to z výsledkov výskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý realizovala agentúra Focus medzi 13. až 24. júlom na vzorke 1 025 opýtaných.

Údaje naznačujú, že interpretácia SNP ako protifašistického povstania v historickom vedomí slovenskej spoločnosti jednoznačne dominuje. Na druhej strane Tisov vojnový štát, jeho politickí predstavitelia či bagatelizovanie jeho zločinov nemajú u širokej verejnosti takmer žiadnu oporu. Pozitívne hodnotenie SNP prevláda vo všetkých vekových i vzdelanostných kategóriách.

Relatívne najmenší kladný ohlas (77 percent) má Povstanie medzi najmladšími respondentmi vo veku 18 až 24 rokov, nie však v dôsledku negatívnych postojov, ale pre odpovede „neviem“ alebo „nemám názor“. Medzi vysokoškolsky vzdelanými Slovákmi sa našlo najviac respondentov, ktorí sú na SNP hrdí (88 percent) a zároveň ho najčastejšie vnímajú záporne (11 percent).

Aj medzi voličmi je kladné hodnotenie SNP očividné. Nadpriemerne pozitívne hodnotenie možno badať medzi priaznivcami Smeru, SNS či SaS. V prospech SNP sa vyjadrilo aj 74 percent podporovateľov Ľudovej strany Naše Slovensko, a to i napriek tomu, že jej predstavitelia prezentujú opačné názory, predseda Marian Kotleba dokonca označil SNP za „boľševický puč“. Výsledky výskumu však jasne dokumentujú, že stúpenci ĽS NS takýto negatívny pohľad na SNP nenasledujú.

Na centrálne oslavy môžu návštevníci pricestovať vlakom za polovičnú cenu. Železničná spoločnosť Slovensko ponúka špeciálny zvýhodnený cestovný lístok z ktoréhokoľvek miesta na Slovensku, ktorý platí v druhej vozňovej triede vo všetkých kategóriách vlakov okrem IC.

Stačí si kúpiť jednosmerný lístok do staníc Banská Bystrica a Banská Bystrica-mesto, dať si ho na spomínaných staniciach potvrdiť pečiatkou Múzea SNP a cestu späť budú mať zadarmo. Lístok do Banskej Bystrice platí od 28. do 29. augusta. Na bezplatnú cestu domov je ho možné využiť do polnoci z 30. na 31. augusta.

Program centrálnych osláv 73. výročia SNP v Banskej Bystrici 29. augusta:

  • 11. hodina – prelet leteckej techniky Ozbrojených síl SR a slávnostné kladenie vencov
  • 11.50 h – začiatok slávnostného zhromaždenia a príhovory hostí
  • 13.30 h – folklórny súbor Detva
  • 14.30 h – program piesní Okudžava v míru
  • 15.30 h – ruský folklórny súbor Rosstaň
  • 16.30 h – Rusín Čendéš Orchestra
  • 17.45 h – The Ambassadors
  • 19. hodina – Nocadeň
  • Sprievodné podujatia: Výstava Tank LT-38, 100 tankov pre Bystricu, dobový vojenský tábor, prezentácia Ozbrojených síl SR, statické a dynamické ukážky vojenskej techniky, zoskok vojenských výsadkárov, premietanie dokumentárnych filmov, prezentácia nových publikácií, bezplatný vstup do Múzea SNP, ukážky modelov zo Slovenska a z Česka, prezentácia slovenského Kitta (modelu auta zo seriálu Knight Rider).

© Autorské práva vyhradené

458 debata chyba
Viac na túto tému: #oslavy #SNP #Banská Bystrica #Slovenské národné povstanie #oslavy SNP