Ukrajina chce na hranici so Slovenskom tretí hraničný priechod

Ukrajinci na Slovensku nerobia problémy, podľa veľvyslanca Kyjeva na Slovensku Jurija Mušku je to príklad pre ďalšie krajiny.

27.08.2017 16:38
Vyšné Nemecké, hranice, ukrajina Foto: ,
Hraničný priechod medzi Slovenskom a Ukrajinou Vyšné Nemecké.
debata (34)

Ukrajina má záujem, aby na hranici so Slovenskom bol vytvorený ďalší hraničný priechod. Ako povedal ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška, v septembri o zriadení takéhoto prechodu bude rokovať v Košiciach zmiešaná komisia.

Momentálne sú dva. Vo Vyšnom Nemeckom a Ubli. „Potrebujeme viacero priechodov a treba zrekonštruovať hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom s Užhorodom. Polovica priechodu tam nepracuje. Treba však vybudovať nielen viac priechodov, ale aj infraštruktúru,“ uviedol Muška.

Podľa ukrajinského veľvyslanca Ukrajina má so Slovenskom dobré susedské vzťahy. Pri spustení bezvízového styku, pri prechode prvých občanov Ukrajiny s biometrickými pasmi cez hranicu, bola symbolická ceremónia na priechode Užhorod-Vyšné Nemecké. Zúčastnili sa na nej obaja prezidenti Petro Porošenko a Andrej Kiska.

Za dva mesiace od fungovania bezvízového režimu prešlo podľa Mušku cez hranice do EÚ približne 200 000 Ukrajincov. „Nevznikli žiadne problémy. Mali ste nejaký problém s ukrajinskými občanmi za posledné dva mesiace? Boli škandály? Neboli. Tisíce Ukrajincov prešlo na východ Slovenska. Neboli s nimi žiadne problémy. Slovensko môže byť príkladom. Ste náš sused,“ konštatoval.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hranice #Ukrajina #hraničný priechod #slovensko-ukrajinská hranica