K iniciatíve #Pamätaj sa pridávajú aj slovenskí umelci

Iniciatívy volá po stiahnutí novely zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN).

27.08.2017 20:43
pamataj Foto:
Predstavitelia iniciatívy prekryli červenou stuhou s odkazom „#PAMÄTAJ“ oči sochy zakladateľa ÚPN Jána Langoša a ďalším viac než dvadsiatim bratislavským sochám.
debata (78)

Iniciatíva začiatkom týždňa zverejnila video, na ktorom herec Richard Stanke ako prvý nahovoril príbeh Alfreda Wetzlera, ktorý utiekol z Osvienčimu spolu s Rudolfom Vrbom. Ako agentúru SITA informoval Juraj Šeliga z iniciatívy Pamätaj, postupne budú zverejňované aj ďalšie videá slovenských osobností, ktoré rozprávajú príbeh obetí nacistického alebo komunistického režimu.

Sme presvedčení, že vyrovnávanie sa s našou vlastnou minulosťou nekončí Mečiarovými amnestiami.
predstavitelia iniciatívy

Dobrovoľníci z iniciatívy Pamätaj si nechcú zakrývať oči pred históriou, a preto kritizujú navrhovanú novelu zákona o ÚPN. Ako povedal jeden z hovorcov iniciatívy Juraj Šeliga, novela sa snaží oklieštiť činnosť ústavu, spolitizovať ho a zavádza kolektívne riadenie.

Predstavitelia iniciatívy pri tej príležitosti minulý týždeň prekryli červenou stuhou s odkazom „#PAMÄTAJ“ oči sochy zakladateľa ÚPN Jána Langoša a ďalším viac než dvadsiatim bratislavským sochám, vrátane Pavla Országha Hviezdoslava, Júliusa Satinského, Sama Chalupku, či Čumila.

„Sme presvedčení, že vyrovnávanie sa s našou vlastnou minulosťou nekončí Mečiarovými amnestiami. Slovensko by si malo pamätať hrozivé skutky, ktoré sa stali v čase komunizmu a nacizmu. Ak sa s touto časťou našich dejín nevyrovnáme a nenaučíme vyrovnávať, vystavujeme sa riziku, že sa toto obdobie môže zopakovať,“ uviedli predstavitelia iniciatívy, ktorí dúfajú, že politici ich volanie vypočujú a začne sa diskusia o tom, ako pomôcť ÚPN ešte lepšie plniť svoju úlohu.

„Sme iniciatíva mladých ľudí a chceme ukázať, že mladým ľuďom záleží na vlastnej histórii. V dobe, keď narastá extrémizmus v spoločnosti, sa potrebujeme s minulosťou vysporiadať a ÚPN je skvelým nástrojom a inštitúciou, ktorá nám v tomto pomáha. Preto voláme po širokej diskusii, chceme, aby diskutovali právnici, historici, politológovia, sociológovia a v neposlednom rade aj politici,“ dodal Juraj Šeliga.

Koaliční poslanci Edita Pfundtner (Most-Híd), Jaroslav Paška (SNS), Mária Janíková (Smer-SD), Ľubomír Želiezka (Smer-SD) a Martina Šimkovičová (nezaradená) predložili na júnovej schôdzi NR SR návrh novely zákona o Ústave pamäti národa.

Návrh novely upravuje podrobnosti o vzniku a činnosti organizačných zložiek, o ich postavení a vzťahy medzi nimi, ktoré upravuje organizačný poriadok. Výkon funkcie doterajšieho predsedu Správnej rady ÚPN Ondreja Krajňáka by sa schválením novely skončil k 15. októbru 2017.

Navrhovaným znením zákona sa štatutárnym orgánom stáva správna rada ústavu ako kolektívny orgán. To znamená, že ním už nebude len samotný predseda správnej rady.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚPN #ústav pamäti národa #iniciatíva Pamätaj