Pridá koalícia na platoch?

Krízu v koalícii strieda snaha o nové opatrenia. Tie Smer, Most - Híd aj SNS chystajú na rok 2018 najmä v oblastiach, ktoré sa priamo alebo nepriamo týkajú príjmov ľudí. Otázka však je, čo si bude môcť štátna kasa dovoliť.

29.08.2017 07:30
lídri Foto: ,
Ak koalícia neodloží aktuálny plán na znižovanie deficitu verejných financií, odsunú sa nielen niektoré diaľničné plány, ale aj niektoré ďalšie koaličné návrhy.
debata (31)

Očakáva sa, že sa budú zvyšovať najnižšie platy, valorizujú sa mzdy úradníkov, penzie, príspevky na opatrovanie, príplatky za prácu v noci a cez víkendy a príde aj úverová amnestia, ktorou sa majú uvoľniť platy pre zadlžených ľudí. „Berúc na vedomie záväzok Slovenska, že musíme udržiavať fiškálnu disciplínu, každá strana napíše priority a budeme dopĺňať programové ciele,“ naznačil premiér Robert Fico.

Ten tvrdí, že ak má byť Slovensko po roku 2020 v jadre krajín EÚ, na ktoré čaká hlbšia integrácia a napríklad aj viac eurofondov, musíme smerovať k vyrovnanému rozpočtu. Tento rok má byť deficit verejných financií na úrovni 1,3 percenta výkonu ekonomiky a plán na rok 2018 je 0,44, čím má deficit vo finančnom vyjadrení klesnúť až o 700 miliónov eur. Išlo by o jednu z najväčších položiek v rozpočte, ktorá by limitovala iné plány.

Opatrenia, ktoré chcú strany doplniť do koaličnej zmluvy

Smer

  • Zvyšovanie príplatkov za prácu v noci z 20 na 50 %
  • Zavedenie 100-percentného príplatku cez víkend
  • Zvýšenie minimálnej mzdy zo 435 na 480 eur od roku 2018 a následne ešte viac
  • Zákaz sociálneho dampingu, teda aby cudzinci brali prácu domácim cez nižšie mzdy
  • Razantnejšie zvyšovanie platov štátnych zamestnancov
  • Väčšia podpora ľudí opatrujúcich nevládnych členov rodiny
  • Rast príplatkov za dochádzanie za prácou

SNS

  • Podpora slovenského kúpeľníctva a lacnejšie pobyty v kúpeľoch pre zamestnancov aj dôchodcov
  • Dobrovoľné 13. a 14. platy bez odvodov
  • Budovanie národných cyklotrás
  • Každý vládny činiteľ má podrobne zdokladovať svoj majetok
  • Zvýšenie minimálnej mzdy aj v štátnej správe
  • Zriadenie slovenských aeroliniek

Most – Híd

  • Odškodnenie starodôchodcov
  • Vyššia valorizácia penzií
  • Zvýšenie nezdaniteľného minima a rast čistých príjmov zamestnancov aj živnostníkov
  • Úverová amnestia, aby zadlžení ľudia mali motiváciu pracovať
  • Rýchlejšie vybudovanie rýchlostnej cesty R2 od Zvolena juhom na Košice

Napríklad peniaze na rast minimálnej mzdy zo 435 na 480 eur dajú prevažne firmy a v štátnej správe či zdravotníctve to rozpočet ešte unesie. Rovnako aj rast platov úradníkov, dávok pre opatrovateľov či valorizáciu penzií o vyše osem eur mesačne. Zvyšovanie daňovej úľavy pre zamestnancov či zavedenie 13. a 14. platov oslobodených od odvodov, teda návrhy z dielne Mostu – Híd, respektíve SNS, sa však zrejme pre napätý rozpočet odložia na rok 2019.

V prípade diaľnic sú eurofondy do roku 2020 už rozdelené a nové úseky sa majú začať stavať zo štátneho rozpočtu na rok 2018. Počíta sa zatiaľ s obchvatom Tvrdošína na Orave, so severným obchvatom Prešova a úsekom Lovinobaňa – Mýtna na R2. Diaľničiari zároveň na žiadosť koalície vypracujú harmonogram výstavby R2 od Zvolena až do Košíc. Peniaze stále chýbajú na dokončenie kysuckej D3 či D1 v Turci z Turian do Hubovej.

Ak koalícia neodloží aktuálny plán na znižovanie deficitu verejných financií, odsunú sa nielen niektoré diaľničné plány, ale aj niektoré ďalšie koaličné návrhy. Predseda SNS Andrej Danko napríklad hovorí aj o veľkonočných príspevkoch pre dôchodcov či o motivačnom príspevku na založenie rodiny.

Smer, ktorému v koalícii patrí rezort financií, aj Most – Híd však zatiaľ uprednostňujú cestu k nulovému deficitu verejných financií. Navyše posledná daňová prognóza ministerstva financií odhalila nečakaný výpadok a len v tomto roku majú byť príjmy najmä z firemných daní o 242 miliónov eur nižšie. Na druhej strane dobrý ekonomický rast a klesajúca nezamestnanosť stále vytvárajú priestor na niektoré nové opatrenia.

Smer presadzuje v Zákonníku práce hlavne zmeny zamerané na zvyšovanie príjmov pracujúcich ľudí. Ministerstvo práce už od začiatku roka 2018 navrhuje zvýšenie hrubej minimálnej mzdy zo 435 eur na 480 eur. Tento návrh je historicky najvyšším zvýšením minimálnej mzdy na Slovensku. Najslabšie zarábajúcim ľuďom v porovnaní so súčasným v priebehu budúceho roka prinesie navyše jeden celý mesačný plat. Mesačné zvýšenie minimálnej mzdy o 45 eur v hrubom totiž predstavuje ročný nárast o 540 eur.

Zákaz sociálneho dumpingu

Zároveň hodinová minimálna mzda stúpne z 2,5 na 2,83 eura. Od nej sa budú odvíjať aj zvýšené príplatky za prácu v noci, ktoré majú stúpnuť zo súčasných 20 na 50 percent hodinovej minimálnej mzdy. V takom prípade príplatok za 1 hodinu nočnej práce stúpne zo súčasných 0,5 na 1,414 eura.

Po novom sa má zaviesť aj 100-percentný príplatok za víkendovú prácu, ktorý sa tiež bude počítať z hodinovej minimálnej mzdy. Nový príplatok za odpracovaný víkend má byť 45,248 eura. Najviac peňazí majú ľudia získať za odpracovaný štátny sviatok, ktorý má byť odmenený 100-percentným príplatkom z priemernej mzdy. V minulom roku ľudia na Slovensku priemerne zarobili 912 eur v hrubom, a preto príplatok za sviatok by mal predstavovať sumu okolo 45,60 eura.

Presadenie týchto opatrení v Zákonníku práce okamžite zvýši príjmy väčšine zamestnancov súkromných firiem. Pri štátnych zamestnancoch sú v odmeňovaní rôzne výnimky a konečný rast platov bude závisieť od možností štátneho rozpočtu.

Slovenská národná strana napríklad presadzuje, aby sa tarifné platy štátnych zamestnancov nezačínali pod úrovňou minimálnej mzdy. Podobne aj Smer hovorí o potrebe razantnejšieho zvyšovania miezd slabo platených štátnych zamestnancov. Teda napríklad školských kuchárok, údržbárov, opatrovateľov v domovoch dôchodcov či terénnych sociálnych pracovníkov. Viac peňazí, aspoň na úrovni minimálnej mzdy, majú získať aj ľudia opatrujúci ťažko chorých príbuzných.

Koalícia sa zhoduje aj v zákaze sociálneho dumpingu. Cudzinci sú totiž v domácich fabrikách ochotní pracovať aj za mzdy nižšie o 30 percent ako v prípade platov pre Slovákov. Takéto slabé ohodnocovanie rumunských, srbských či ukrajinských zamestnancov bráni razantnejšiemu zvyšovaniu slovenských miezd.

Úľava na kúpele aj pre penzistov?

Národniari plánujú tlačiť na zvyšovanie miezd zavedením dobrovoľných 13. a 14. platov. Tie majú byť maximálne vo výške priemerného mesačného platu zamestnanca a firmy do ich vyplácania má motivovať oslobodenie od daní a odvodov.

Napríklad zamestnancovi s priemerným mesačným platom 700 eur budú môcť firmy v júni vyplatiť 13. plat v maximálnej výške 700 eur a rovnakú odmenu vo forme 14. platu môže zamestnanec získať aj v decembri. Keďže nie je jasné, aký dosah to bude mať na firmy a tiež štátnu kasu, keďže by išlo aj o verejných zamestnancov, rezort financií so zmenou zatiaľ počíta najskôr v roku 2019.

SNS dlhodobo presadzuje aj razantnejšiu podporu slovenského kúpeľníctva. Ministerstvo financií preto pripravilo zákon, ktorý umožní pracujúcim ľuďom znížiť základ dane o sumu zaplatenú za pobyt v kúpeľoch, pričom výdavkový strop jedného daňovníka bude v sume 50 eur.

Ak sa dvaja rodičia vyberú do kúpeľov s dvoma deťmi, jeden z nich si základ dane bude môcť znížiť spolu o 200 eur a na 19-percentnej dani z príjmu tak ušetrí 38 eur. Kúpele si na Slovensku ročne dopraje okolo 146-tisíc ľudí a pripravovanú daňovú výhodu podľa ministerstva financií využije 64-tisíc kúpeľných klientov.

Takto nastavenú daňovú výhodu by si nemohli uplatniť nepracujúci penzisti a SNS to chce zmeniť v pripravovanom koaličnom dodatku. Národniari dlhodobo presadzujú napríklad aj budovanie národných cyklotrás.

Dane zamestnancom zatiaľ neklesnú

Most – Híd v koalícií presadzuje rast platov prostredníctvom zvyšovania nezdaniteľného minima. Podľa zverejnených predstáv tretieho koaličného partnera má nezdaniteľné minimum stúpnuť zo súčasných 3803 eur na 4650 eur, čo by zvýšilo ročný príjem priemerného zamestnanca o 160 eur.

Hlavnou výhodou takéhoto riešenia je, že sa dotkne všetkých pracujúcich, ale na druhej strane štátnu pokladnicu by to každý rok vyšlo približne na 300 miliónov eur. Konkrétne by o peniaze prišli obce na nižších príjmoch z daní z príjmu fyzických osôb. Kompenzácia pre samosprávy sa zatiaľ nenašla, a tak bol návrh nateraz odsunutý.

Strana Most už v koalícií presadila odškodnenie starodôchodcov a spolu s koaličnými partnermi sa zhodla aj na každoročnom razantnejšom zvyšovaní penzií. Z už prijatých opatrení v budúcom roku Most už presadil zvýšenie paušálnych nákladov živnostníkov a za rok 2018 firmy tiež už nebudú musieť platiť daňové licencie.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #koalícia #zvyšovanie