OĽaNO-NOVA navrhuje zaviesť vekový strop pre učiteľov

Pri postupne sa zvyšujúcom dôchodkovom veku je nezavedenie vekového stropu pre učiteľov prejavom hlbokej neúcty voči nim a zároveň podcenenie očakávaní žiakov od učiteľov, tvrdia predkladatelia.

28.08.2017 20:32
debata (32)

Zaviesť „vekový strop“ pre učiteľov navrhujú poslanci Národnej rady SR za hnutie OĽaNO-NOVA. Návrh novely Zákonníka práce poslanci prerokujú na septembrovej schôdzi parlamentu. Podľa predkladateľov je pedagogický zamestnanec ukážkovým príkladom zamestnanca, ktorý musí spĺňať vysoké nároky na odbornosť, pohotovosť či príjemné vystupovanie a je tiež „nárazníkovou zónou“ medzi problémami žiakov s inštitúciou, pre ktorú pracuje, čo len zvyšuje riziko vypätých a stresových situácií.

„Vyššia miera trpezlivosti voči žiakom, či neraz aj strpenie bežne neakceptovateľných situácií a do istej miery často aj nahrádzanie rodičovských povinností len zvýrazňujú náročnosť tohto povolania. Dôkladné a svedomité plnenie povinností pedagogických zamestnancov si bezpochyby vyžaduje dobrú fyzickú aj psychickú kondíciu. Práca pedagóga sa od určitého momentu stáva s pribúdajúcim vekom čoraz náročnejšia," nazdávajú sa poslanci.

Slovenský právny poriadok nepozná takúto právnu úpravu

Na základe týchto skutočností preto navrhujú stanoviť pevnú vekovú hranicu, dosiahnutím ktorej automaticky zanikne učiteľský pracovný pomer. „Z dôvodu možných negatívnych následkov takéhoto skončenia pracovného pomeru sa zároveň zavádza možnosť zmeny pracovných podmienok a tým aj predĺženia pracovnej zmluvy o ďalšie dva roky, a to v rámci uvedeného obdobia aj opakovane. Pri postupne sa zvyšujúcom dôchodkovom veku je nezavedenie vekového stropu pre učiteľov jednak prejavom hlbokej neúcty voči nim a zároveň podcenenie očakávaní žiakov od svojich učiteľov," dodávajú predkladatelia.

Navrhnutá právna úprava nie je v slovenskom právnom poriadku úplne nová. V podstate zanikne pracovný pomer zo zákona rovnako ako je to možné u štátnych zamestnancov v prípade skončenia štátnozamestna­neckého pomeru zo zákona pri dosiahnutí veku 65 rokov, a to podľa zákona o štátnej službe.

Ak poslanci novelu schvália, účinnosť nadobudne 1. januára 2018.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #OĽaNO #vekový strop