Slováci dovolenkujú častejšie, mieria najmä do Čiech

Slováci častejšie cestujú na zahraničné dovolenky. Najobľúbenejšími destináciami sú Česká republika a Chorvátsko.

28.08.2017 21:17
Praha Foto:
Slováci cestujú stále viac, najčastejšie mieria k našim západným susedom.
debata

Vyplýva to z najnovšej analýzy Štatistického úradu SR.

Kým v roku 2013 podniklo dovolenku, rekreáciu či návštevu príbuzných a priateľov spojenú s prenocovaním 56 percent obyvateľov starších ako 15 rokov, vlani to už boli dve tretiny, teda viac ako tri milióny Slovákov.

V minulom roku, ako aj v predchádzajúcom roku, bola najobľúbenejšou destináciou Slovákov Česká republika. Pobyty v Čechách tvorili viac ako jednu pätinu celkového počtu ciest Slovákov do zahraničia. Druou najobľúbenejšou destináciou bolo Chorvátsko, kde Slováci strávili viac nocí v dôsledku dlhších pobytov ako v Českej republike.

Počas cestovania v Českej republike a v zahraničí utratili Slováci menej peňazí ako v predchádzajúcom roku, ale zároveň trávia na pobytoch menej času. Hlavným dôvodom pobytov bola rekreácia a šport a pri dlhých cestách dominovali prímorské destinácie.

Tretina Slovákov starších ako 15 rokov, ktorí minulý rok neabsolvovali dovolenku ani rekreáciu, to najčastejšie odôvodňovali nedostatkom motivácie alebo nedostatkom peňazí. Z obavy o bezpečnosť necestoval len zlomok Slovákov.

debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #cestovanie #slováci #Štatistický úrad #dovolenky