Vďaka Slovensku Ukrajina nepotrebuje ruský plyn

Ukrajina má podľa ukrajinského veľvyslanca na Slovensku Jurija Mušku so Slovenskom dobré susedské vzťahy. Ako povedal v rozhovore, naše dobré vzťahy sa čoraz viac ukazujú aj v obchodnej výmene.

29.08.2017 10:42
debata (132)
Minulý rok dosiahla dve miliardy dolárov. „Z toho veľkú časť tvorí reverzný tok plynu zo Slovenska. Za reverzný tok sme Slovákom veľmi vďační. Vďaka tomu už nenakupujeme plyn od Rusov. Okrem Slovenska berieme plyn aj z Poľska a Maďarska, ale väčšinu zo Slovenska,“ uviedol Muška.

Ukrajina má podľa veľvyslanca záujem vyvážať na Slovensko, ale aj do celej EÚ, poľnohospodárske výrobky. Preto chce s EÚ vyrokovať zvýšenie dovozných kvót. „Vieme dovážať napríklad zrno. Ukrajina je piaty najväčší svetový exportér zrna. Na trhoch predáme 40 miliónov ton. Vo vývoze slnečnicového oleja sme na prvom mieste. Máme kvalitný med. Sme jeden z najväčších exportérov medu. Kvótu na med sme vyčerpali za dva mesiace. Ukrajina má kvalitné poľnohospodárske produkty. Musíme teda viesť rozhovory s EÚ, aby sa zvýšili kvóty pre naše tovary,“ konštatoval Muška.

Veľvyslanec oceňuje aj neekonomickú spoluprácu. Slovensko pomáha celej Ukrajine, nielen utečencom z východu, ktorých je 16 milióna. „Slovensko nám pomáha s reformou ekonomiky. Slováci organizujú semináre, na ktorých nás napríklad učia, ako zatepľovať domy, ako treba stavať slnečné kolektory. Slováci tiež ponúkli našim deťom pobytové tábory. Každý rok ich prichádza približne 100. Minister zahraničných vecí odovzdal v Kyjeve šek na 30-tisíc eur pre presídlencov. Slováci nám pomáhajú mnohými formami,“ dodal veľvyslanec.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ukrajina #Jurij Muška