Štátny úrad spozná meno nového šéfa

O kreslo predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zabojujú deviati kandidáti. Vláda by ho v stredu mala vybrať v druhom kole.

30.08.2017 07:00
úvo, méry, kubovič, táborská, Foto: ,
Juraj Méry (zľava), Peter Kubovič a Zita Táborská.
debata (10)

Svoje predstavy o budúcom vedení ÚVO na Úrade vlády odprezentujú Helena Polónyi, Peter Kubovič, Martin Hasay, Miroslav Hlivák, Matej Sliška, Matúš Džuppa, Ingrid Šikulajová, Elena Sivová a Zita Táborská. Po 15-minútovej prezentácii budú odpovedať na otázky členov vlády a potom dostane možnosť troch otázok pre každého z kandidátov aj neziskový sektor. „Je naplánované vypočuť všetkých deväť kandidátov v jeden deň, každého samostatne,“ informoval tlačový odbor Úradu vlády.

O post nového šéfa ÚVO sa uchádza deväť... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
kandidáti na ÚVO O post nového šéfa ÚVO sa uchádza deväť kandidátov.

Nového šéfa potvrdí parlament

Výber nového predsedu bude otvorený pre médiá aj verejnosť, ktorá ho môže sledovať naživo aj prostredníctvom internetu. Ak sa vláda tentoraz na nominantovi dohodne, nového šéfa ÚVO bude musieť v tajnom hlasovaní potvrdiť parlament. Malo by sa tak stať už na septembrovej schôdzi. Okrem 5-ročnej praxe v odbore museli kandidáti dokladovať, že nie sú členmi politickej strany alebo hnutia, poslať životopis a vypracovaný projekt, akým smerom by sa mal ďalej úrad rozvíjať.

Na prvom verejnom vypočutí na konci mája sa vláda na budúcom šéfovi ÚVO nedohodla. Väčšinu ministrov nedokázal presvedčiť žiadny z troch kandidátov. Do výberu sa vtedy prihlásili súčasná predsedníčka úradu Zita Táborská, právnik z odboru metodiky verejného obstarávania ÚVO Peter Kubovič a Juraj Méry zo sekcie riadenia projektov ministerstva dopravy. Ten pred verejnosťou nedokázal presvedčivo vysvetliť svoj vzťah s podnikateľom blízkym Mostu – Híd. Do druhého kola sa už nezapojil.

Opätovnú kandidatúru Táborská aj Kubovič vysvetľujú tým, že v máji nedostali žiadne záverečné zhodnotenie svojho vystúpenia či predložených projektov. Obaja dúfajú, že tentoraz bude vypočutie zamerané na projekty jednotlivých kandidátov. Kubovič navyše požiadal, aby boli projekty siedmich nových záujemcov preverené, či nekopírujú úvahy a myšlienky kandidátov z prvého kola voľby.

Favoritom Miroslav Hlivák

Horúcim kandidátom má byť 39-ročný advokát Miroslav Hlivák, ktorého navrhla Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Hlivák je partnerom prokuristom v advokátskej kancelárii Soukeník – Štrpka, ktorej sa darí získavať zákazky so štátnymi firmami alebo s ministerstvami kontrolovanými koaličnou stranou Most – Híd.

Podľa centrálneho registra zmlúv tento rok kancelária uzavrela zmluvy o poskytovaní právnych služieb s ministerstvom životného prostredia, Národnou diaľničnou spoločnosťou, Environmentálnym fondom, vlani s Vodohospodárskou výstavbou. Pre ňu pracovali aj v roku 2015, keď podnik viedol nominant Smeru. Najnovšie uzatvorila zmluvu so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou. Jej súčasný šéf Miroslav Obert bol za predchádzajúcej vlády Roberta Fica štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva.

Denník Pravda oslovil Hliváka s otázkami, či je to náhoda, že sa firme darí práve v týchto rezortoch, a aký má vzťah k Mostu – Híd. Advokát sa vyjadril, že nie je členom žiadnej politickej strany. „Počas svojej 16-ročnej právnej praxe sa stretávam s predstaviteľmi verejného života z rôznych oblastí vrátane predstaviteľov politických strán, ako aj zástupcov z obchodnej a podnikateľskej sféry, kultúrnej obce, športu alebo s predstaviteľmi cirkvi. Stretávam sa aj s predstaviteľmi politickej strany Most – Híd, ako aj s predstaviteľmi iných politických strán,“ reagoval približne pred troma týždňami pre Pravdu.

Podobné stanovisko dal vtedy denníku Pravda aj Most – Híd. „Strana Most – Híd počas svojej existencie spolupracovala s viacerými ľuďmi z rôznych renomovaných advokátskych kancelárií, aj z firmy Soukeník – Štrpka,“ uviedla jej hovorkyňa Klára Debnár.

Druhé kolo voľby spochybňujú zástupcovia viacerých obchodných komôr. Americká, holandská či rakúska obchodná komora a Podnikateľská aliancia Slovenska adresovali list premiérovi Robertovi Ficovi. Zástupcovia podnikateľov podľa neho nevidia „akýkoľvek kvalitatívny rozdiel medzi prvým a druhým kolom výberového procesu.“ Kritizujú tiež meškajúce zverejnenie informácií o kandidátoch a krátke časové obdobie, ktoré podľa nich nedáva dostatok priestoru na preskúmanie odborných a osobnostných kvalít kandidátov.

Profily kandidátov na predsedu ÚVO

Zita Táborská

  • Začínala na Stavebnom bytovom družstve Bratislava II a tri roky pôsobila ako investičná referentka na Správe zariadení Úradu vlády. V roku 2000 nastúpila ako hlavná radkyňa na ÚVO. Medzitým pracovala pre spoločnosti Slovenské elektrárne, Elektrovod Holding a ako konateľka spoločnosti JUPE JT podnikala v oblasti verejného obstarávania. Od roku 2012 je predsedníčkou ÚVO.

Helena Polónyi

  • Od roku 1985 pracovala v atómovej elektrárni Mochovce. Ako expertka na systémy manažérstva sa od roku 2000 venuje verejnému obstarávaniu. V pozícii odbornej školiteľky a konzultantky bola na Úrade pre verejné obstarávanie členkou skúšobnej komisie.

Peter Kubovič

  • Právnik z odboru metodiky verejného obstarávania ÚVO pôsobil v minulosti aj na ministerstve zahraničných vecí ako riaditeľ odboru verejného obstarávania a na ÚVO ako riaditeľ legislatívno-právneho odboru. Tu bol tiež najprv členom a potom predsedom komisie pre rozhodovanie v konaní o námietkach.

Elena Sivová

  • Od roku 1992 bola päť rokov riaditeľkou Slovenskej informačnej a marketingovej spoločnosti, potom projektovou manažérkou na Žilinskom samosprávnom kraji. Na ministerstve životného prostredia pracovala ako riaditeľka odboru verejného obstarávania, a v rovnakom čase aj vedúca obchodného odboru Dopravného podniku mesta Bratislavy. V súčasnosti overuje dokumentáciu verejného obstarávania pre Úrad vlády, pôsobí ako odborná hodnotiteľka na ministerstve práce a ako vedúca verejného obstarávania na Správe telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Bratislavy.

Martin Hasay

  • Začínal ako projektový manažér v poisťovniach Uniqua a Allianz. Na ÚVO pôsobí od roku 2016 najprv ako štátny radca, následne ako vedúci štátny zamestnanec, ktorý vedie projektovú kanceláriu.

Miroslav Hlivák

  • Pôsobí v advokátskej kancelárii Soukeník – Štrpka a špecializuje sa na širšie právne spektrum cez obchodné právo, správne právo až po občianske právo so zameraním predovšetkým na právny režim nehnuteľností, procesné právo a problematiku verejného obstarávania.

Matej Sliška

  • Na ÚVO pôsobí od roku 2008 až do súčasnosti. Začínal ako štátny radca, neskôr sa stal hlavným štátnym radcom a vedúcim oddelenia dohľadu.

Matúš Džuppa

  • Od roku 2008 zodpovedá ako konateľ spoločnosti EkoAuris / PLUS, s. r. o., za prípravu a implementáciu investičných projektov a verejné obstarávanie.

Ingrid Šikulajová

  • V roku 1993 začala na ministerstve obrany ako generálna štátna radkyňa. Ako poradkyňa pôsobila na daňovom riaditeľstve a na ministerstve financií bola vedúcou služobného úradu. Od roku 2013 je výkonnou riaditeľkou spoločnosti GR Solutions.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO