Školskí odborári budú rokovať o podpise memoranda a zvyšovaní platov učiteľov

Po podpise memoranda by sa platy učiteľov mali zvýšiť o šesť percent od 1. septembra.

30.08.2017 12:40
debata (2)

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku bude v stredu rokovať o memorande, ktoré má zaručiť sociálny zmier až do roku 2020. Po podpise memoranda by sa platy učiteľov mali zvýšiť o šesť percent od 1. septembra. Rast platov o šesť percent je garantovaný v programovom vyhlásení vlády aj v rokoch 2018, 2019 a 2020.

Ministerstvo školstva chce presadiť zvyšovanie platov pre pedagogických a odborných zamestnancov od septembra tak, aby sa týkalo aj zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, centier voľného času či školských klubov detí. Tieto zariadenia pritom nie sú financované cez štát, ale prostredníctvom obcí a miest. Pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva ako aj vysokoškolským pedagógom platy zvýšili v januári 2016 o štyri percentá a o šesť percent od 1. septembra 2016.

OĽaNO: ústavné práva občanov by nemali byť predmetom obchodu

Ústavné práva občanov sú nedotknuteľné a nemali by byť predmetom obchodu a vyjednávaní. Tvrdí to hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v reakcii na návrh premiéra Roberta Fica, že zvýši platy učiteľov, avšak iba pod podmienkou, že sa zaviažu neštrajkovať do roku 2020.

„Táto vláda absolútne nezvláda riadenie rezortu školstva. Viac ako rok sme sa zaoberali koncepciou Učiace sa Slovensko, ktorá odišla do stratena, potom prišiel škandál s eurofondmi, kde nám hrozí, že prídeme o 600 miliónov eur a po našom tlaku musel odstúpiť minister. Teraz zas Robert Fico podmieňuje zvýšenie platov učiteľov vzdaním sa ústavného práva, ktoré garantuje všetkým občanom ústava. Tento návrh je zo strany vlády arogantným pokusom zalepiť ústa učiteľom a nikdy nemal byť položený na stôl. Nehovoríme, že učitelia by mali štrajkovať každého pol roka, no brať občanom akékoľvek ústavné právo je neprijateľné,“ uviedla poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO), ktorá je podpredsedníčkou parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Poslanec a učiteľ Miroslav Sopko (OĽaNO) uviedol, že učitelia nikdy bezdôvodne neštrajkovali, vždy to bol len krajný prostriedok na upozornenie na problémy, ktoré vláda dlhodobo neriešila. „Aj teraz vidíme, že vzdelávanie je na okraji záujmu tejto vlády a preto zobrať právo učiteľom, aby sa ozývali a upozorňovali na problémy, je veľmi nedôstojné a ponižujúce. Vláda by si mala uvedomiť, že zvýšením platov sa problémy v školstve nekončia. Potrebujeme reformu obsahu vzdelávania, výrazné investície do škôl, stovky škôl nemajú telocvične a deti nemajú kde cvičiť. Učitelia vždy budú bojovať za svojich žiakov a za dobré vzdelanie, či sa to vláde páči alebo nie,“ uzavrel Sopko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #memorandum #OĽaNO #platy učiteľov