Prezident dočasne postaví Matečnú do čela školstva, s návrhom Danka Fico súhlasí

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska prijme vo štvrtok 31. augusta demisiu ministra školstva, vedy, výskumu a športu Petra Plavčana.

30.08.2017 13:07 , aktualizované: 16:04
Matečná Foto: ,
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) bude dočasne viesť ministerstvo školstva.
debata (60)

V ten istý deň o 11:00 v Prezidentskom paláci určí ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú za členku vlády Slovenskej republiky, ktorá bude s účinnosťou k 1. septembru 2017 spravovať veci ministra školstva, vedy, výskumu a športu, informovala internetová stránka prezident.sk.

Ako sa po rokovaní vlády vyjadrila pre médiá Matečná, návrh na jej dočasné vedenie rezortu školstva prišiel od šéfa SNS Andreja Danka a vedel o ňom aj premiér Fico, ktorý nemal voči nemu výhrady.

Prezident doteraz návrh na dočasného ministra od premiéra Roberta Fica nedostal. Premiér v rozhovore pre Pravdu v polovici augusta avizoval, že ak mu SNS v krátkom čase nedodá meno nového ministra školstva, jeho vedením navrhne poveriť ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS).

Gabriela Matečná po rokovaní vlády nechcela spresniť, kedy sa dozvedela o tom, že povedie aj rezort školstva. „Nebolo to dávno, ale nebudem to komentovať, kedy presne,“ uviedla. Tvrdí, že sa to nedozvedela z médií, ale rozprávala sa o tom s predsedom národniarov Dankom.

Matečná zdôraznila dočasnosť rozhodnutia

Matečná zdôraznila, že to bude len dočasné vedenie rezortu, kým SNS nenominuje nového ministra. Uviedla ďalej, že sa posnaží, aby rezort školstva vykonával základné činnosti, ktoré má, ale nebude robiť prelomové veci.

„Nie som na školstvo odborník a prioritne budem viesť rezort pôdohospodárstva,“ dodala. Rezort školstva v situácii, ktorá nastala, má viesť podľa Matečnej človek, ktorý má nielen odborné, ale aj manažérske schopnosti a je dôležité situáciu upokojiť.

Myslí si, že SNS sa bude snažiť nominovať čo najskôr odborníka, lebo by nebolo šťastné, ak by sa situácia naťahovala. Dočasná ministerka školstva v čase začiatku školského roka nebude na Slovensku, bude na neformálnej rade ministrov pôdohospodárstva, kde sa bude hovoriť o kauze holandských vajec.

OĽANO: Poverenie Matečnej vedením školstva je zlý signál

To, že prezident Andrej Kiska poverí vedením rezortu školstva ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, je veľmi zlý signál pre občanov a akademickú obec, tvrdí to poslankyňa NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Veronika Remišová.

Podľa Remišovej to „znamená, že SNS doteraz nebola schopná nájsť vhodného človeka, ktorý by mohol viesť ministerstvo a svedčí to o úplnej bezradnosti a odbornej vyprázdnenosti tejto strany. Je to o to závažnejšie, že je začiatok školského roka a potrebujeme, aby bol rezort stabilný s jasnou víziou a vedením“.

Nedoriešený je aj škandál s eurofondmi na vedu a výskum, pripomína Remišová v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol Matúš Bystriansky z oddelenia komunikácie s médiami OĽANO.

Rektori univerzít aj odborníci sa podľa Remišovej „zhodujú, že situácia s eurofondmi na výskum je veľmi zlá a treba ju urýchlene riešiť. Sám Andrej Danko už pred mesiacom hovoril o zrušení výzvy na dlhodobý výskum. Napriek tomu výzva stále zrušená nebola a nikto z ministerstva nepovedal, ako plánuje situáciu riešiť.

Hrozí, že pre bezvládie na ministerstve a neschopnosti SNS ponúknuť vhodného človeka na miesto ministra prídeme o milióny eur a ohrozíme potrebné reformy a pokazíme prácu výskumníkov na univerzitách a v podnikoch“.

Remišová, podpredsedníčka výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport dodáva, že chaos na ministerstve školstva „ohrozuje budúcnosť našich detí a ide proti našim národným záujmom“.

Plavčan avizoval svoju demisiu už 17. augusta. Na brífingu vtedy vyhlásil, že to, čo sa dialo v posledných dňoch, prekročilo všetky medze. „Ja potrebujem chrániť moju rodinu aj SNS, ktorá ma nominovala,“ dodal Plavčan.

Predseda vlády Robert Fico v stredu 16. augusta uviedol, že Plavčan by mal skončiť vo funkcii. Fico tiež požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase.

Dôvodom podľa Fica bolo, že udalosti, ktoré sa stali na ministerstve školstva, vyvolávajú pochybnosti v očiach verejnosti, či to vláda myslí s bojom proti netransparentnému a korupčnému správaniu vážne.

Prečítajte si aj rozhovor, ktorý o situácii v koalícii poskytol Pravde premiér Robert Fico.
60 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Andrej Kiska #Peter Plavčan #Gabriela Matečná