Prezident Kiska vyznamenal 95-ročného brigádneho generála Milana Píku

Prezident Andrej Kiska udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy brigádnemu generálovi Milanovi Píkovi, jednému z posledných žijúcich československých dôstojníkov, ktorí bojovali počas 2. svetovej vojny v britskom Kráľovskom letectve.

30.08.2017 20:55
debata (43)

Jednému z posledných žijúcich československých dôstojníkov, ktorí bojovali v britskom Kráľovskom letectve, brigádnemu generálovi Milanovi Píkovi dnes udelil prezident Andrej Kiska štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Prezident udelil vyznamenanie za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ochranu ľudských práv a slobôd, informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Hlava štátu tak spravila pri príležitosti 95. narodením Milana Píku.

Slávnosť usporiadalo Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva na Slovensku. Britský veľvyslanec Andrew Garth pripomenul spojenectvo demokratických krajín v boji proti nacizmu počas druhej svetovej vojny, na ktorom sa podieľali aj slovenskí a českí vojaci. V novej podobe pretrváva dnes, keď sme spolu v NATO. Garth vyhlásil, že boj proti neslobode pred niekoľkými dňami pripomenulo aj výročie Slovenského národného povstania.

Briti pripravili generálovi Píkovi jeho obľúbenú orechovú tortu s marcipánom. Veterán druhej svetovej vojny sa narodil 28. júla 1922 v Hraniciach na Morave. Jeho otec bol generál Heliodor Píka, ktorý bojoval proti nacistom v druhej svetovej vojne a pomáhal vytvárať odboj.

Heliodora Píku po vojne vo vykonštruovanom procese odsúdila komunistická diktatúra na smrť a popravili ho 21. júna 1949.

Milan Píka poďakoval Slovensku za to, že mu pomohlo očistiť pamiatku jeho otca. V minulosti v rozhovore pre Pravdu povedal, že príčinou popravy bolo odstrániť svedka, ktorý príliš veľa vedel o tom, čo sa dialo počas vojny v Moskve.

Ako uviedol prezident na svojom facebookovom profile: „Otec a syn strávili poslednú noc vo väzenskej cele spolu. Kat prišiel o šiestej ráno. Otca odviedli na šibenicu. Syna poslali preč. Komunisti celý proces zinscenovali, aby sa jedného definitívne zbavili, a z druhého spravili občana druhej kategórie. Predtým otca aj syna trápili nacisti. Syn Milan Píka je jedným z posledných žijúcich československých dôstojníkov, ktorí bojovali proti nacizmu v britskom Kráľovskom letectve RAF“.

Prezident ďalej pripomína, že Píka pomáhal v boji proti Hitlerovej armáde päť rokov. „Túžil sa stať letcom, ale pre vrodenú šeroslepotu mu to nemohli dovoliť. Najväčší boj zviedol paradoxne po vojne. Jeho otca Heliodora Píku, hrdinu prvej a druhej svetovej vojny, popravili komunisti v spomínanom zinscenovanom procese. Syna zbavili všetkých obvinení. Ale degradovali ho, vyhodili zo školy a vykázali z Prahy. Stal sa človekom druhej kategórie, nemohol pracovať ani ako robotník. Rozhodol sa odísť do Bratislavy, kde žije dodnes. Túžil očistiť otcovo meno, roky sa o to snažil, ale naozaj sa mu to podarilo až po nežnej revolúcii. Vďaka nemu sa svet dozvedel pravdu o tragickom príbehu a poprave generála Heliodora Píku“. Andrej Kiska v závere svojho príspevku na sociálnom profile ďakuje Píkovi za všetko, čo spravil v boji za slobodu a pravdu. „Život pred vás postavil ťažké skúšky, ale nikdy ste neuhli. To z vás robí skutočného hrdinu,“ dodáva hlava štátu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Píka #vyznamenanie #Andrej Kiska