Pochybili pri vražde v Novej Bani policajti?

Prípad, aký na Slovensku nemá obdobu. Ženu, ktorá sa zo strachu pred domácim násilím obrátila na policajtov, manžel dobodal na smrť paradoxne v ich služobnom aute. Zlyhali privolaní muži zákona, alebo, naopak, postupovali presne tak, ako mali?

31.08.2017 13:00
debata (13)

K mimoriadne závažnej udalosti došlo ešte v sobotu v Novej Bani v okrese Žarnovica priamo pred sociálnym domom, kde nešťastná dvojica bývala. Štyridsaťjedenročná Ľubica zavolala hliadku, lebo chcela oznámiť domáce násilie.

Žena pred policajtmi povedala, že sa svojho agresívneho muža bojí a chce ísť proti nemu vypovedať. Päťdesiatročný manžel Igor ju mal ešte predtým prosiť na kolenách, aby tak nerobila a vrátila sa s ním domov. To však odmietla a nasadla do služobného auta.

Keď už sedela vo vozidle, muž ju napadol a viackrát ju bodol nožom s dvanásťcenti­metrovou čepeľou. Žena ťažkým zraneniam po prevoze do neďalekého zdravotníckeho zariadenia podľahla. Násilníkovi po čine namerali viac ako promile alkoholu, sudca ho vzal do väzby a hrozí mu až 25 rokov za mrežami.

Bývalý dlhoročný kriminalista Matej Snopko, ktorý sa v praxi špecializoval na vraždy a iné závažné skutky, vidí viac dôvodov, pre ktoré mohlo k tragédii v Novej Bani dôjsť.

„Nie je vylúčené, že policajti boli menej ostražití. Na rozdiel od zásahov proti teroristom či v drogových hniezdach, kde vždy očakávajú ozbrojený útok, môžu pri prípadoch domáceho násilia naraziť na navonok príjemne vyzerajúceho človeka, od ktorého žiadny potenciálny atak neočakávajú, a preto sú často menej obozretní,“ skonštatoval.

Ďalším faktorom mohla byť aj klesajúca sústredenosť policajtov. Stáva sa, že keď sa viac koncentrujú na samotný zákrok, napätie z nich po ňom mierne opadne. „Pri takýchto prípadoch by sa dotyčnému nemali pozerať do tváre, ale sledovať najmä jeho ruky. V momente nejakého prekvapujúceho konania z jeho strany tak získajú potrebný reakčný čas,“ podotkol.

Dôležitý je podľa Snopka aj fakt, aby pri podobných akciách držali muži zákona obe strany dostatočne ďaleko od seba a aby dbali na to, že vedľa človeka, ktorého berú do auta, by na zadnom sedadle mal byť policajt, kontrolujúci a operatívne vyhodnocujúci celú situáciu.

Či v tomto prípade došlo k zlyhaniu hliadky – a v čom konkrétne – Snopko zatiaľ posúdiť nevie. Odpovede môžu byť podľa neho ukryté v mixe všetkých nepriaznivých okolností, ktoré vymenoval. „Myslím si však, že určite je namieste požiadavka zintenzívniť výcvik mladých policajtov, aj čo sa týka spôsobu boja v teréne, aj ich zásahu v prípadoch domáceho násilia, ako bol tento. Z toho, čo sa stalo, by si mali všetci vziať čo najväčšie ponaučenie,“ poznamenal.

Na čiastočnú obranu mužov zákona Snopko uviedol staré známe, že „po vojne je každý generálom“. Treba si podľa neho uvedomiť, že súčasťou policajnej práce je aj to, že človek sa pri akcii musí často rozhodovať v priebehu sekundy.

Ten, kto potom posudzuje jeho prípadné zlyhanie alebo správnosť konania, má na to hodiny, dni, týždne alebo aj mesiace času. Výčino útočníka s nožom hodnotí Snopko na základe svojich dlhoročných skúseností ako dôsledok momentálneho skratu v kombinácii s alkoholom.

Podobný názor má aj psychológ Miroslav Kohuťár. „Podľa toho, čo dosiaľ viem, manželka nabrala odvahu a obrátila sa na políciu. To, že ju muž prosil na kolenách, aby naňho nedávala trestné oznámenie, sa dá považovať za poslednú záchrannú brzdu z jeho strany. Odhodlal sa k nej v očakávaní, že mu žena vyhovie. To, že neuspel a ona nasadla do auta, uňho vyvolalo v rámci skratu túto hrôzostrašnú reakciu.“

Podľa neho je nutné v prvom rade zistiť, či policajti, ktorí boli na mieste, dozorovali prípad na sto percent tak, ako mali. Bez oficiálnych výsledkov vyšetrovania nechce predbiehať, ale zatiaľ sa mu celá vec javí ako hrubá chyba zo strany mužov zákona. Tí vo vozidle totiž nezabezpečili dvere po tom, ako doň nastúpila chránená obeť ohlasujúca domáce násilie. Keby tak urobili okamžite, mohla by ešte žiť, mieni Kohuťár.

Hoci podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej policajtom pri podobných zásahoch priamo zo zákona nevyplýva povinnosť zaistiť zadné či bočné dvere voči možným atakom, skúsenejší členovia policajného zboru vedia rozpoznať, kedy a či je to naozaj nevyhnutné.

Prípadom sa už zaoberá Inšpekcia ministerstva vnútra.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vražda #zločin #Nová Baňa #pochybenie