Opozícia žiada Fica, aby odvolal aj ministra Richtera

Opozícia navrhuje, aby Národná rada vyslovila nedôveru ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi. Na pomoc a potrebné hlasy za odvolanie vyzvala aj predsedu SNS Andreja Danka.

31.08.2017 11:26
Ján Richter Foto: ,
Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.
debata (34)

Minister Richter podľa opozičnej poslankyne Natálie Blahovej (SaS) spĺňa všetky podmienky, ktoré premiér Robert Fico uviedol ako dôvod, keď navrhol odchod ministra školstva Petra Plavčana z funkcie. Vtedy uviedol, že vláda odmieta korupčné správanie, hazardovanie s dôverou občanov či ohrozenie dôveryhodnosti vlády. „Očakávame, že v zmysle formulovaných podmienok bude premiér pristupovať rovnako prísne ku všetkým členom kabinetu,“ povedala Blahová s tým, že všetky body spĺňa aj minister práce Ján Richter a to predovšetkým pre kauzu s resocializačným zariadením Čistý deň. „Sme presvedčení, že nekompetentným riadením ministerstva permanentne poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a to bude pretrvávať, kým nebude odvolaný,“ dodala.

Podľa poslankyne Anny Verešovej (OĽaNO) zlyhal v najdôležitejšej úlohe, akú má a to ochrane detí. „Nenastala žiadna nová situácia, mal konať ihneď ako sa dozvie, že existuje podozrenie z ohrozenia či zneužitia detí,“ povedala s tým, že v prípade Čistého dňa mal minister reakčný čas 11 mesiacov. Podľa jej slov, ak niekto nevidí dôvod na jeho odvolanie, tak je cynik. „Keby mal iba štipku charakteru, tak by odstúpil sám. Uvidíme, či má charakter Danko, ktorý toho narozprával veľa, ale nakoniec vždy cúvol, lebo kšefty sú dôležitejšie,“ dodala. Opozícia totiž očakáva, že hlasy SNS pomôžu s odvolávaním Richtera.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ján Richter