Danko: Jediná alternatíva je dohoda alebo vláda odborníkov

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) si nevie predstaviť vládu s lídrami opozičných strán Richardom Sulíkom (SaS), Borisom Kollárom (Sme rodina) a Igorom Matovičom (OĽaNO). Povedal to na tlačovej besede s tým, že vo vládnej koalícií je potrebné vždy hľadať kompromis.

31.08.2017 14:58
debata (57)

„Musím veľmi zvažovať každé slovo. Byť v koalícií je zodpovednosť," povedal. „Môžete sa nechať valcovať veľkou politickou stranou a môžete fungovať," dodal s tým, že v koalícií si vedia mnohé veci vydiskutovať. Zdôraznil, že ak sa rozhodne so svojou politickou stranou ísť inou cestou, tak to oznámi. „Neviem si predstaviť politický dialóg s inými politickými lídrami," povedal s tým, že ak sa v roku 2020 dostanú do vlády, „veľmi rád si pozriem, ako sa Boris Kollár bude starať o rodiny ako minister práce“. „Pre mňa je jediná alternatíva, buď dohoda, alebo musí prísť vláda odborníkov, alebo nech sa potom ľudia zamyslia, aký štát, aké fungovanie chcú," dodal Danko.

Zároveň povedal, že zatiaľ nepozná odpoveď na otázku, ako budú poslanci SNS hlasovať pri odvolávaní ministra práce Jána Richtera (Smer). „Ak príde situácia, keď to budem vedieť zodpovedať, tak vám to zodpoviem“. Rovnakú odpoveď dostali novinári aj na otázku o mene nového ministra školstva.

SNS otvorene hovorí o nespokojnosti s ministrom Richterom. Podľa informácií agentúry SITA Danko prezentoval na Koaličnej rade 25. augusta názor, že SNS trvá na odstúpení ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Ak sám neodstúpi alebo ho premiér Robert Fico neodvolá, národniari sú pripravení podporiť návrh opozície, ktorá chce ministra odvolávať v parlamente. Fico na to na Koaličnej rade Dankovi povedal, že spojí návrh na odvolanie s hlasovaním o dôvere vlády. Podľa informácií agentúry SITA, ktoré potvrdili viacerí predstavitelia koalície, Danko oznámil premiérovi, že jeho poslanci budú hlasovať za odvolanie Richtera, aj keď to bude spojené s hlasovaním o vláde. Zotrvanie Richtera bolo údajne dôvodom, prečo sa v piatok koaliční partneri nedokázali dohodnúť na podpise dodatku ku Koaličnej zmluve.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko