Oslavy prijatia ústavy prilákali davy ľudí

Tisíce ľudí prišli do parlamentu a na Bratislavský hrad počas osláv 25. výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky.

01.09.2017 09:42 , aktualizované: 18:18
debata (15)

Oslavy boli veľkolepé, ponad budovu Národnej rady preleteli vojenské lietadlá, zasadol parlament spolu s vládou. Návštevníci z celého Slovenska si mohli pozrieť vojenskú či hasičskú techniku a zblízka sledovať ukážky policajných zásahov. Záver osláv ukončia salvy a ohňostroj.

Azda najväčšiu pozornosť ľudí pútali pracovné priestory predsedu parlamentu. Neváhali stáť v dlhých radoch aj desiatky minút. Šéf Národnej rady Andrej Danko pôsobil uvoľnene, usmieval sa, ako by koaličná kríza ani nebola. Ochotne rozdával podpisy a pózoval s každým, kto prejavil záujem o fotografiu.

+8

Simulovaný zásah proti teroristom

„Najviac sme zvedaví na kanceláriu predsedu parlamentu a potom asi na rokovaciu sálu a rečnícky pult,“ povedala Pravde väčšia skupinka ľudí. „Mňa najviac zaujímajú samotní poslanci, a to nové svetlo, ktoré pred nedávnom vymenili,“ uviedol postarší pán.

Počas leta kancelária parlamentu vymenila osvetlenie v rokovacej sále, vyšlo na takmer 25-tisíc eur. Luster z roku 1994 mal stabilnú konštrukciu, ale lankový systém vyvolával medzi poslancami obavy, že niektoré sklo môže na nich padnúť.

Veľký záujem vzbudil zásah kukláčov pred budovou Národnej rady. Ťažkoodenci pri simulovanej akcii za hlasného kriku, rachotu streľby „zneškodnili“ trojicu teroristov. Detskí nadšenci sa fotili na policajných motorkách, púšťali sirény na zásahovej dodávke.

Návštevníci počas Dňa otvorených dverí v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
oslava 25 vyrocia ustavy den otvorenych dvery, nr sr, parlament Návštevníci počas Dňa otvorených dverí v parlamente v rámci 25. výročia osláv Dňa ústavy SR.

Prišli Schuster a Gašparovič

Pred 13. hodinou preleteli ponad hradný kopec armádne stíhačky a vrtuľníky. Krátko nato sa začala slávnostná schôdza parlamentu, na ktorej sa zúčastnili aj bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič. Nechýbali ani bývalí predsedovia parlamentu. Neprišiel iba František Mikloško a Richard Sulík, ktorý označil akciu za papalášstvo.

Návštevníci priestorov Národnej rady Slovenskej republiky a Bratislavského hradu si prišli pozrieť program, ale aj otvorene hovoriť s poslancami NR SR o problémoch, ktoré ich v každodennom živote ťažia. Medzi tisíckami ľudí, ktorí prišli, boli doposiaľ občania všetkých vekových kategórií z celého Slovenska.

Ľudia prišli z celého Slovenska, aj zo zaujímavosti

Ako povedala poslankyňa NR SR za hnutie OĽaNO Anna Verešová, ľudia sa zastavujú v poslaneckom klube a hovoria o svojich problémoch aj o tom, čo im najviac vadí. „Za najväčšie problémy v krajine považujú korupciu a zlý stav nášho zdravotníctva," uviedla. Okrem toho však aj radia, ako by mali poslanci svoju prácu zlepšiť. „Pozitívne vnímajú, že, my, ako opozícia dokážeme spolupracovať a že vieme byť alternatívou k súčasnej vláde," povedala.

Ako uviedol manželský pár Roman a Ľudmila z Ružomberka, prišli zo zvedavosti. „Prišli sme pred chvíľou a zaujímajú nás názory poslancov, ako chcú napraviť slovenské školstvo, keďže máme školopovinné deti," uviedli. Viacerí návštevníci sa odfotografovali s predsedom parlamentu Andrejom Dankom. Mnohých z nich prekvapil svojou ochotou a dobrou náladou.

Danko: Je to Váš deň, sme tu pre Vás

Poslanec za SNS Dušan Tittel a poslankyňa za SNS Magdaléna Kuciaňová oslavy privítali. Podľa Tittela je veľmi dôležitá osobná komunikácia s občanmi. Zároveň, je rád, že sa takéto oslavy podarilo usporiadať. Ako Kuciaňová povedala, na ňu sa občania dnes obracajú so sociálnymi otázkami. Podľa nej by mnohí privítali skorší odchod do dôchodku.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko slávnostne otvoril Deň otvorených dverí okolo 10:00 hod a privítal prvých návštevníkov. „Je to Váš deň, sme tu pre Vás a cíťte sa tu ako doma. Lebo ste tu doma," adresoval prítomným návštevníkom Danko.

Podľa neho je dôležité, aby sme si pripomínali prijatie Ústavy SR. „Sme malý národ a stáročia sme bojovali o svoju štátnosť. Často sme žili v područí iných národov. Ale dnes sme národ, ktorý má vlastný štát. Nie každý národ je vyvolený Bohom a má to šťastie," povedal.

Politika bokom

Šéf parlamentu si želá, aby v takýto slávnostný deň išla politika bokom a aby politici medzi sebou nesúperili a zvažovali každé slovo. „Aby sme pre ľudí boli príkladom," dodal s tým, že „len pozitívny prístup dokáže veci meniť".

Podľa Danka sú Bratislavský hrad a budova NR SR symbolom našej slávnej minulosti a dynamickej súčasnosti. „Som rád, keď veci a miesta ožívajú, keď získavajú nový rozmer. Preto sme sa rozhodli prinavrátiť hradnému kopcu atmosféru, kde sa ľudia môžu stretávať, pozhovárať sa a zažiť spolu niečo pekné," vyjadril sa Danko.

Počas osláv Kancelária NR SR premietala v kinosále aj Dokument o 1. septembri 1992.

Zľava: Predseda Národnej rady SR Andrej Danko,... Foto: SITA, Martin Medňanský
kiska, fico, danko, nr sr, parlament Zľava: Predseda Národnej rady SR Andrej Danko, prezident SR Andrej Kiska a predseda vlády SR Robert Fico sledujú prelet formácie Ministerstva obrany SR ponad budovu Národnej rady SR počas osláv 25. výročia prijatia Ústavy SR.

Originál ústavy z roku 1993

Na terase pred národnou radou bola celodenná prehliadka techniky, postavená kolóna, pancierová limuzína, policajné autá, motorky, malé statické ukážky pre deti a mnoho iných momentov z prostredia Úradu na ochranu verejných činiteľov. Na Bratislavskom hrade v Rytierskej sieni, ktorá sa nazýva tiež Sieň Ústavy SR, kde 3. septembra 1993 bola slávnostne podpísaná Ústava SR, bol vystavený jej originál.

V sieni mohli návštevníci obdivovať aj fotografie, ktoré historickú udalosť zachytávajú. Pre návštevníkov bude otvorená aj Zimná jazdiareň, v ktorej sa konali významné stretnutia počas Predsedníctva SR v Rade EÚ.

Viac ako sto účinkujúcich

Na nádvorí Bratislavského hradu boli počas celého dňa kultúrno-folklórne pásma a večer o 20:20 začne slávnostný galaprogram. Kancelária Národnej rady SR vybrala šou Zem spieva.

Počas dňa vystúpilo viac ako sto účinkujúcich. „Výsledná suma za celodenný program bude 99 073 eur. V cene sú zahrnuté aj honoráre pre účinkujúcich, všetky technické záležitosti od výstavby pódia, cez svetelné efekty a ozvučenie," uzatvára Kancelária NR SR. O 21:30 slávnostné salvy a ohňostroj uzavrú 25. výročie prijatia Ústavy SR. V areáli Bratislavského hradu budú počas celého sviatku trhy na Západnej terase.

Priestor dostali aj zvieratká

V areáli hradu bola tiež prezentácia pyrotechnika a potápača, prezentácia zdravotníckej výbavy špeciálnych síl, ukážka zbraní i historických uniforiem. Deti sa môžu tešiť aj na improvizovanú veterinárnu kliniku, mini „komisár REX“, šteniatka služobných psov ako aj na zásah psa, ktorý zachráni samovraha na streche vozidla.

Chýbať nemohol ani služobný kôň a historické policajné autá. Program pre deti pripravili aj hasiči či ministerstvo pôdohospodárstva. „Uvidíte naše národné plemeno Slovenskej dojnej ovce a plemená králikov nitrianskeho a zoborského plemena, národné kury plemena oravka a prepelice," informuje Kancelária NR SR. Unikátnou atrakciou podľa Kancelárie NR SR pre deti bolo kreslenie pôdou a skúmanie vzoriek zemín.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #oslavy #NR SR #bratislavský hrad #Ústava SR #Deň Ústavy SR #oslavy Dňa ústavy