Prokurátor navrhol, aby Lorenza, ktorý strhával komunistické symboly, umiestnili do väzby

Dozorujúci prokurátor košickej prokuratúry súdu navrhol, aby výtvarníka Ľuboša Lorenza, obvineného pre prečin výtržníctva, vzali do vyšetrovacej väzby.

01.09.2017 16:33 , aktualizované: 18:22
debata (388)

Potvrdil to Branislav Bujňák, zastupujúci hovorca košickej prokuratúry. Doložil, že prokurátor väzobné stíhanie odôvodnil obavou, že Lorenz bude pokračovať v trestnej činnosti. O návrhu na jeho vzatie do vyšetrovacej väzby bude rozhodovať košický súd.

Ľuboš Lorenz je obvinený z trestného činu výtržníctva, lebo z pomníka obetiam II. sv. vojny na košickom Námestí osloboditeľov odstránil osem kusov komunistických symbolov – kosák a kladivo. Ľuboš Lorenz je v súčasnosti už viac ako 48 hodín v cele policajného zaistenia. Proti jeho zadržaniu včera protestovali niekoľkí aktivisti a občania v Košiciach aj Bratislave.

Ako uviedla hovorkyňa košickej polície Jana Mésarová, podozrivá osoba bola obmedzená na osobnej slobode na mieste činu, kde ju spozorovala policajná hliadka a následne predvedená na príslušný útvar PZ. Poverený príslušník Policajného zboru včera z prečinu výtržníctva obvinil 35 ročného Ľuboša L., ktorý toho istého dňa v popoludňajších hodinách násilným spôsobom, za pomoci skrutkovača z pomníka obetiam II. sv. vojny na košickom Námestí osloboditeľov odstránil osem kusov symbolov kosáka a kladiva.

Pomník je kultúrnou pamiatkou, ktorá je zapísaná v registri Krajského pamiatkového úradu v Košiciach a tiež národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá má pripomínať padlých hrdinov, obete II. sv. vojny a ako každá iná kultúrna pamiatka, je chránená pred poškodením a iným znevážením aj ustanoveniami Trestného zákona. Ten platí pre každého, bez ohľadu na jeho osobný názor.

Mésarová napísala, že polícia rešpektuje právo jednotlivcov na vlastný názor, či osobný postoj občanov aj vo vzťahu k tomuto pamätníku. Nemôže však prehliadať intoleranciu spočívajúcu v poškodzovaní národných kultúrnych pamiatok, s ktorými sa nevedia stotožniť jednotlivci. „Ak niekto považuje túto pamiatku alebo jej symboly za hanlivé, mal by voliť zákonný spôsob nápravy, pretože každú neprávosť je možné napraviť len zákonným spôsobom, a nie porušovaním iných zákonov,“ povedala Mésarová.

COP: Postup polície bol škandalózny

Centrum pre otvorenú politiku (COP) „považujem postup Polície SR a prokuratúry, v prípade výtvarníka Ľuboša Lorenza, za škandalózny. Symbolicky v deň, keď si pripomíname 25. výročie schválenia našej ústavy, štátne orgány ukazujú, že nie všetci občania majú rovnaké práva,“ uvádza vo vyhlásení Peter Markovič, výkonný riaditeľ COP.

Vo vyhlásení sa okrem iného uvádza, že v čase, keď sa štátne orgány nevedia vysporiadať s daňovými podvodníkmi, predstavitelia mafie sú pre procesné chyby pravidelne prepúšťaní na slobodu a ľudia ako Štefan Harabin ešte stále aktívne pôsobia v našom súdnictve.

„Sme presvedčení, že takéto prípady len prehĺbia nedôveru občanov v Policajný zbor SR a prokuratúru. Je zarážajúce, že na Deň Ústavy Slovenskej republiky, kedy si by sme si mali pripomínať aj hodnoty slobodnej demokratickej spoločnosti, sa priamo v najvyššom zákonodarnom orgáne Národnej rade SR beztrestne kričí “Na stráž!”, ale za odstraňovanie symbolov totalitného režimu, sedí vo väzbe zadržiavaný aktivista,“ uvádza vyhlásenie COP.

COP vyzýva zodpovedných, aby urýchlene zjednali nápravu, lebo práve strata dôvery v základnú spravodlivosť je dôvodom nárastu extrémizmu, nedôvery v štát a jeho inštitúcie a demokratický systém ako taký.

388 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Košice #vandalizmus #výtržníctvo #komunistické symboly #Ľuboš Lorenz