Začiatok septembra prinesie ochladenie a dážď

So septembrom prichádza nad naše územie výrazná zmena počasia, ktorá bude charakteristická citeľným poklesom teplôt aj pribúdaním oblačnosti. Svetre či tenké bundy by si mali obliecť aj školáci pri pondelňajšom nástupe do školy.

02.09.2017 07:00
debata (7)

V sobotu ešte na niektorých miestach môže dosiahnuť teplota 27 stupňov Celzia, ale v nedeľu a v pondelok to bude ešte oveľa menej. Napríklad v pondelok popoludní by v najteplejších častiach Slovenska nemalo byť viac ako dvadsať stupňov Celzia. Ráno budú teploty ešte citeľne nižšie.

Ilustračné foto. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
pocasie, socha, pamatnik Ilustračné foto.

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško hovorí, že za výraznú zmenu počasia môže prienik studeného vzduchu do oblasti Stredozemného mora, čo spôsobí vytvorenie tlakovej níže nad severným Talianskom. Z tohto územia sa bude tlaková níž presúvať nad Balkán a Ukrajinu a jej zadný okraj zasiahne aj naše územie.

„Toto ochladenie bude trvať asi do polovice budúceho týždňa, potom sa počasie začne zlepšovať,“ poznamenal Faško. Ten nevylučuje, že Slovensko zasiahne ešte v septembri tzv. neskoré leto, kedy je predpoklad, že teploty presiahnu letných 25 a viac stupňov, ale či sa ešte dočkáme aj tropickej tridsiatky, je otázne. Obísť by nás nemalo ani tzv. babie leto, to však podľa Faška môže prísť aj kedykoľvek v októbri.

Klimatológ podotkol, že úvod tohtoročného školského roka sa bude ako vajce vajcu podobať tomu z vlaňajška. Vtedy bolo tiež oblačno a najvyššia denná teplota v Bratislave dosiahla až popoludní 22 stupňov Celzia, na východe, napr. v Košiciach to bolo len 18 stupňov Celzia.

Toto ochladenie bude trvať asi do polovice budúceho týždňa, potom sa počasie začne zlepšovať.
klimatológ SHMÚ Pavol Faško

Tri letné mesiace jún, júl a august získali prívlastok najteplejších od roku 1950. „Toto leto naozaj malo niekoľko zvláštností. Napríklad v Bratislave na letisku bolo druhým najteplejším od polovice minulého storočia, keď priemerná teplota dosiahla 22,9 stupňa Celzia. Teplejšie leto bolo len v roku 2003, keď bola zaznamenaná priemerná teplota 23 stupňov Celzia. Druhé najteplejšie leto bolo aj v Poprade, keď bolo teplejšie len pred dvoma rokmi,“ zdôraznil klimatológ.

V súvislosti s letiskom v Bratislave a tohtoročným letom hovorí Faško o ďalších zvláštnostiach. Počas tohto leta tu bolo zaznamenaných až 75 letných dní, kedy teplota vzduchu dosiahla 25 a viac stupňov Celzia. Podobne to bolo od roku 1951 v roku 2003. Rekord sa otriasal v základoch aj v počte tropických dní nad 30 stupňov Celzia. Tento rok ich bolo 42, len o jeden viac zaznamenali klimatológovia a meteorológovia v roku 2015.

Ako bude

  • Sobota 2. septembra – Oblačno až zamračené, od západu na mnohých miestach prehánky a dážď. Denné teploty 20 až 27, v Trenčianskom, Žilinskom kraji a na Spiši 13 až 20 stupňov Celzia.
  • Nedeľa 3. septembra – Prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach dážď. Nočné teploty 15 až 10, denné 18 až 23, v Žilinskom kraji a na Spiši 13 až 18 stupňov Celzia.
  • Pondelok 4. septembra – Oblačno a zamračené, prehánky alebo dážď. Nočné teploty 15 až 9, denné 15 až 20, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 13 stupňov Celzia.
  • Utorok 5. septembra – Prevažne veľká oblačnosť, miestami prehánky alebo dážď. Nočné teploty 13 až 7, denné 17 až 22, na severe 12 až 17 stupňov Celzia.
  • Streda 6. septembra – Prevažne veľká, miestami zmenšená oblačnosť. Nočné teploty 12 až 6, denné 16 až 22 stupňov Celzia.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #ochladenie #dážď #jeseň #september #jesenné počasie