Iniciatíva Pamätaj: Novela zákona o ÚPN je podľa nás zlá

Pod iniciatívu Pamätaj, cieľom ktorej je stiahnutie novely zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN), sa už podpísalo vyše 5 400 ľudí.

02.09.2017 15:05
pamataj Foto:
Predstavitelia iniciatívy Pamätaj v minulosti prekryli červenou stuhou s odkazom „#PAMÄTAJ“ oči sochy zakladateľa ÚPN Jána Langoša a ďalším viac než dvadsiatim bratislavským sochám.
debata (1)

Ide o iniciatívu dobrovoľníkov, ktorým sa nepáči, že sa novela snaží oklieštiť činnosť ústavu, spolitizovať ho a zaviesť kolektívne riadenie. Novelu považujú za zlú a vyzývajú na širokú odbornú spoločenskú diskusia o tom, ako pomôcť ÚPN ešte lepšie plniť svoju úlohu.

Túto aktivitu mladých ľudí a študentov, ktorým záleží na tom, aby sme si na Slovensku pravdivo pripomínali históriu, podporujú známi herci. Tí postupne nahrávajú videá s príbehmi ľudí z minulosti. Už tak urobil Richard Stanke, ktorý nahovoril príbeh Alfreda Wetzlera, ktorý utiekol z Osvienčimu spolu s Rudolfom Vrbom. Nasledovali ho Milka Vašáryová, ktorá priblížala príbeh Heleny Weinwurmovej, ktorá tiež zažila koncentračný tábor. Dominika Kavashová priblížila osud svojej príbuznej Ireny. Tú po vojne tehotnú eskortovali v dobytčom vagóne do trestaneckého tábora na Sibíri. Iniciatívu podporil aj Štefan Bučko a Jakub Malota. Ako ďalej informovali predstavitelia, podporu im vyjadrili aj viaceré mimovládne organizácie aj študentské iniciatívy. Po celom Slovensku na základe výzvy mali desiatky sôch zakryté oči červenou stuhou. Ako vysvetlili túto iniciatívu, oni si nechcú zakrývať oči pred históriou, a preto kritizujú navrhovanú novelu zákona o ÚPN.

Novela upravuje organizáciu ÚPN

„Sme presvedčení, že vyrovnávanie sa s našou vlastnou minulosťou nekončí Mečiarovými amnestiami. Slovensko by si malo pamätať hrozivé skutky, ktoré sa stali v čase komunizmu a nacizmu. Ak sa s touto časťou našich dejín nevyrovnáme a nenaučíme vyrovnávať, vystavujeme sa riziku, že sa toto obdobie môže zopakovať,“ uviedli predstavitelia iniciatívy, ktorí dúfajú, že politici ich volanie vypočujú a začne sa diskusia o tom, ako pomôcť ÚPN ešte lepšie plniť svoju úlohu. Iniciátori tejto akcie chcú ukázať, že mladým ľuďom záleží na vlastnej histórii. „V dobe, keď narastá extrémizmus v spoločnosti, sa potrebujeme s minulosťou vysporiadať a ÚPN je skvelým nástrojom a inštitúciou, ktorá nám v tomto pomáha. Preto voláme po širokej diskusii, chceme, aby diskutovali právnici, historici, politológovia, sociológovia a v neposlednom rade aj politici,“ vysvetlil jeden z iniciátorov Juraj Šeliga.

Koaliční poslanci Edita Pfundtner (Most-Híd), Jaroslav Paška (SNS), Mária Janíková (Smer-SD), Ľubomír Želiezka (Smer-SD) a Martina Šimkovičová (nezaradená) predložili na júnovej schôdzi NR SR návrh novely zákona o Ústave pamäti národa. Návrh novely upravuje podrobnosti o vzniku a činnosti organizačných zložiek, o ich postavení a vzťahy medzi nimi, ktoré upravuje organizačný poriadok. Výkon funkcie doterajšieho predsedu Správnej rady ÚPN Ondreja Krajňáka by sa schválením novely skončil k 15. októbru 2017. Navrhovaným znením zákona sa štatutárnym orgánom stáva správna rada ústavu ako kolektívny orgán. To znamená, že ním už nebude len samotný predseda správnej rady.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mladí #ÚPN #novela zákona #iniciatíva Pamätaj