Premiér Fico: Pre pričlenenie k jadru EÚ budeme zvažovať zmeny v ústave

Dnes, keď pozerám na ústavu, tak si hovorím, že výzvy, ktoré boli v roku 1992, sú dnes možno ešte väčšie,“ povedal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12.

03.09.2017 16:05
KOALÍCIA: Robert Fico Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico.
debata (206)

„Po 25 rokoch mám pocit, že text ústavy prežil a že je fakt dobrý. Sú tam nejaké zmeny, to je úplne prirodzené, pretože zákonodarca nemôže vedieť, čo bude o 15 alebo 20 rokov," dodal premiér Fico.

Podľa predsedu vlády sa ústavná väčšina neprijíma ľahko, ani súčasná vládna koalícia nemá podporu 90 poslancov, a preto sa musí vždy uchádzať o podporu opozície. Na druhej strane premiér ocenil, že ústava je živý dokument. „Slovensko prešlo od prijatia ústavy takými zmenami a procesmi, ktoré v iných krajinách trvajú dlhé stáročia. Vážme si, že ústava nás za tých 25 rokov previedla takou transformáciou spoločnosti, o akej sa iným štátom ani len nesnívalo. Preto si tento text vážme, no súčasne ho vnímajme ako pružný text, ktorý treba niekedy aj meniť,“ povedal Robert Fico a pripomenul, že v roku 1992 nikto nemohol vedieť, že vstúpime do Európskej únie. „Kto mohol pred, povedzme, 15 rokmi vedieť, že budeme pravdepodobne uvažovať o ďalšej zmene ústavy kvôli jadru. Ja o jadre hovorím stále, je to historická šanca urobiť desaťročný skok,“ dodal Fico, podľa ktorého bude v takomto prípade opäť nutné niečo zmeniť. Prvým krokom, ktorý súvisí s jadrom, má byť podľa premiéra približovanie slovenského sociálneho systému k tým európskym. Podľa Fica nie je téma približovania sa k európskemu jadru iba politickým marketingom. „Ľudia sa chcú približovať k jadru, chcú sa približovať k Európskej únii, najmä keď ide o životnú úroveň,“ povedal Fico a doplnil, že Slovensko je podľa prieskumov tretia najproeurópskejšia krajina, pokiaľ ide o vzťah verejnosti k únii.

Avizoval možné zmeny, no na zákony o zväzkoch homosexuálov podľa premiéra ešte nie sme pripravení

„Ústava je veľmi moderný dokument, je dobrý. O ústave hovorím ako o civilnej Biblii. Ale nás minimálne v oblasti hospodárskych, kultúrnych a sociálnych práv čaká veľa práce,“ uviedol Fico. Jednou z tém, pri ktorých sa uvažuje o doplnení do ústavy, je inštitút minimálnej mzdy. „Bolo by smiešne, keby sme do ústavy napísali nejakú sumu. Ale chcem garantovať, že minimálna mzda je inštitút, ktorý tu bude naveky,“ uviedol Fico, podľa ktorého je minimálna mzda nevyhnutná, lebo pomáha tlačiť na rast miezd. Ako uviedol premiér, vláda chce opäť výrazne zvýšiť minimálnu mzdu tak, aby v najbližšom období dosiahla hranicu 500 eur. „Chceme tento inštitút zakotviť do ústavy, aby keď príde niekto iný po nás, veď o tom je demokracia, že sa vlády menia a ľudia prichádzajú a odchádzajú, nešpekuloval. Počúvam pána Sulíka, že on by minimálnu mzdu nechcel, on si jednoducho myslí, že nie je správna,“ vysvetlil Fico dôvod, prečo chce minimálnu mzdu a iné sociálne parametre doplniť do ústavy.

Podľa Fica Slovensko nie je krajina, ktorá by mala byť vyrušovaná témami, ktoré nie sú dostatočne pripravené. „Ak niekto dnes hovorí o témach ohľadne homosexuálov, tak mám pocit, že nie sme tak ďaleko, aby sme vedeli prijímať rozhodnutia okamžite,“ uviedol Fico.

Andrej Danko: Nová ústava nie je na programe dňa

Revolucionárske názory typu absolútnej zmeny ústavy dnes nie sú namieste. Žijeme v parlamentnej demokracii a máme oveľa viac problémov, a to je to, že dnes je v parlamente už len jediná strana, ktorá hlasovala za Ústavu Slovenskej republiky, a tou je Slovenská národná strana (SNS), v relácii O 5 minút 12 predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko.

Podľa predsedu parlamentu ústava ukázala za 25 rokov svoju životaschopnosť. „Nemyslím si, že by ústava bola trhacím kalendárom. Myslím si, že k nej pristupujeme dôstojne. Ukázali sme svoju jednotu i pri riešení amnestií,“ uviedol Danko. Fakt, že ústava bola novelizovaná už sedemnásťkrát Danko vysvetľuje i tým, že v poslednom období treba do dokumentu dostať „ochranu vo vzťahu k veciam, v ktorých Európska únia vnáša do nášho právneho poriadku určité nejasnosti.“ Danko pripomenul novelu ústavy z dielne SNS o ochrane pôdy a dodal, že sa pripravuje taká istá novela o práve nosenia zbraní. „Ústava je dnes jediný dokument, do ktorého vieme dostať ochranu práv slobôd, v ktorých sa cítime slabo a nekomfortne vo vzťahu k Európskej únii,“ povedal Danko a vysvetlil, že ak právo nosenia zbraní nedostaneme do ústavy, môže sa európska legislatíva dotknúť napríklad poľovníkov.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Danko #Ústava SR