Sme o krok bližšie k preddôchodku

Už v októbri bude známe, aké kontúry bude mať nová dávka, takzvaný preddôchodok. Ten by mal umožniť ľuďom odísť skôr do penzie bez krátenia starobného dôchodku. Viazaný bude na tretí pilier.

04.09.2017 11:00
debata (14)

Ministerstvo práce finišuje s prípravou legislatívy, ktorú chce na jeseň predložiť na pripomienkovanie. Ekonóm Vladimír Baláž pripomína, že nato, aby dávka fungovala, treba tretí pilier zatraktívniť – daňovými úľavami alebo znížením poplatkov.

O preddôchodku hovoril šéf rezortu práce a sociálnych vecí Ján Richter ešte minulý rok na jeseň, konečne tak dostáva reálne rozmery.

O preddôchodku hovoril šéf rezortu práce a... Foto: Ivan Majerský, Pravda
vlada, Richter, ministerstvo práce O preddôchodku hovoril šéf rezortu práce a sociálnych vecí Ján Richter ešte minulý rok na jeseň.

„K pripravovanej novele je už zverejnená predbežná informácia na webovej stránke právneho a informačného portálu slov-lex,“ povedala denníku Pravda Daniela Rodinová z tlačového odboru s tým, že finálny návrh novely zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení verejnosti predložia v októbri.

Preddôchodok sa bude podľa nej týkať úspor tretieho piliera a bude zavedený ako nová dávka z doplnkového dôchodkového sporenia.

„Má byť určená len pre občanov v preddôchodkovom veku a bude vystavaná tak, aby pomohla predovšetkým tým účastníkom, ktorí sa nedokážu uplatniť na trhu práce a v období do dosiahnutia dôchodkového veku potrebného na získanie nároku na starobný dôchodok nemôžu využiť iné inštitúty,“ píše sa v predbežnej informácii. V tomto roku je vek odchodu do penzie 62 rokov a 76 dní.

Richter chce väčšiu podporu tretieho piliera zo strany štátu

Koľko bude musieť mať človek nasporené, aby mohol novú možnosť využiť – a či bude ohraničená vekom, zatiaľ ministerstvo nespresnilo. Tvrdí len, že aktuálne pracujú s viacerými verziami. „Naším zámerom je nastaviť vyplácanie preddôchodku dostatočne flexibilne na to, aby aj v najbližších rokoch mohol túto dávku poberať relevantný počet účastníkov,“ doplnila Rodinová. Tretí penzijný pilier treba podľa Baláža zatraktívniť daňovými úľavami alebo znížiť náklady na správu peňazí, aby mali sporitelia vyššie výnosy.

Otvorená tiež zostáva otázka výšky poplatkov, ktoré sú vyššie než v druhom pilieri. Richter už vlani naznačil, že bude mať ambíciu presvedčiť kolegu z rezortu financií i koaličných partnerov, aby podpora zo strany štátu voči tretiemu pilieru bola vyššia, ako je v súčasnosti. Baláž zapochyboval, že by dnes peniaze z tretieho piliera priemernému spotrebiteľovi na výplatu preddôchodku vydržali viac ako jeden rok.

„Keď si vezmete štandardný dôchodok 420 eur za mesiac a predstavíte si, že by ste takú sumu mali poberať rok, tak na to potrebujete mať našetrené určite vyše päťtisíc eur. Neviem však, či priemerný sporiteľ má toľko peňazí,“ spomenul Baláž.

Tretí pilier sa podľa neho dnes oplatí len v takom prípade, ak doň prispieva aj zamestnávateľ. Podobne je to aj v prípade poplatkov, ktoré sú vyššie než v druhom pilieri. „Uvidíme, aké podmienky sa nastavia,“ dodal.

Zároveň je otázne, či bude tretí pilier skutočne atraktívnejší pre väčšiu skupinu ľudí. Dnes je v ňom okolo 700-tisíc ľudí, čo je približne niečo medzi tretinou a štvrtinou našej populácie.

„Je prístupný pre menšinu ľudí. Nejaké zázraky, ako napríklad, že pôjdete v štyridsiatke do dôchodku a budete žiť z preddôchodku, nie sú reálne,“ poznamenal Baláž s tým, že s Českom, kde preddôchodok funguje, by nás neporovnával. Tam je podľa neho tretí pilier omnoho silnejší, v podstate plní úlohu nášho druhého a je navyše štedro dotovaný štátom.

V západných krajinách sa preddôchodok vypláca z tretieho piliera

Vedúci produktového oddelenia Tatra banky Marcel Haniš považuje novelu zákona za dobrú myšlienku. „Reálne si myslíme, že bude skôr v prospech rozvoja tretieho piliera,“ skonštatoval.

Cesta znižovania poplatkov je podľa neho celkom vhodná. „Poplatky každý rok klesajú s tým, že do roku 2020 sa znížia na úroveň 1,2 percenta z aktív, ktoré sú spravované. To znamená, že klesnú na úroveň, ktorá je o polovicu nižšia ako pred pár rokmi,“ poukázal Haniš. Ministerstvo už avizovalo, že v novele zákona zavedie niekoľko ďalších požiadaviek na správcov doplnkových dôchodkových spoločností, ktoré si budú vyžadovať ďalšie náklady.

„Treba si poriadne zvážiť, či chceme tretí pilier rozvíjať, alebo ho skôr utlmovať. Znižovanie poplatkov ešte neznamená, že to pomôže,“ podotkol.

To, že preddôchodok tretí pilier predsa len zatraktívni, si myslí aj riaditeľ životného poistenia a sporenia AXA pre Česko a Slovensko Peter Socha.

„Konkrétny návrh zatiaľ nepoznáme, takže ho ani nemôžeme komentovať,“ vyjadril sa Socha a podčiarkol, že inšpirovať sa môžeme práve našimi západnými susedmi.

Tam sa preddôchodok vypláca z peňazí nasporených v treťom pilieri. Človek ho môže využiť najskôr päť rokov pred nárokom na starobnú penziu, podmienkou je nasporených 60 mesiacov. Musí si teda nasporiť takú sumu, ktorá by mu rozpočítaná na celý čas strávený v preddôchodku zabezpečila pravidelný mesačný príjem vo výške aspoň 30 percent priemernej mzdy. Tá v tomto roku dosahuje v Česku hodnotu 995 eur.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #rezort práce a sociálnych vecí #Ján Richter #III. pilier #preddôchodok