Fico v Lednici: Česko má právo byť pri diskusiách o jadre

Zasadnutie českej a slovenskej vlády sa koná v Lednici, ide o piate spoločné rokovanie tohto typu.

04.09.2017 08:38 , aktualizované: 15:33
debata (146)

Vzťahy Slovenska a Česka nie sú len formálne, ale sú založené na konkrétnych príkladoch. Máme spoločné nazeranie na hodnoty ako demokracia a ľudské práva. „Nezabúdajme na to v týchto turbulentných časoch, keď sú často iné krajiny predmetom veľmi drobného a podrobného preskúmavania,“ povedal premiér Robert Fico počas svojho príhovoru na úvod spoločného zasadnutia slovenskej a českej vlády v českej Lednici.

\---

Spája nás aj to, že chceme byť silnými a spoľahlivými hráčmi v Európskej únii. Podľa slovenského premiéra obe vlády spája, že chcú pretaviť dobré ekonomické výsledky do vyššej životnej úrovne ľudí.

Robert Fico tiež uviedol, že Slovensko a Česko sa navzájom podporia v úsilí o získanie nového sídla európskych agentúr, ktoré sa po odchode Veľkej Británie z Európskej únie presťahujú z Londýna.

Vyhlásil, že Slovenská republika a Česko budú iniciovať zvolanie summitu, na ktorom by sa v októbri diskutovalo v Bratislave o duálnej kvalite potravín a iného tovaru na európskom trhu. Premiér povedal novinárom, že Česká republika a Slovensko chcú v téme o duálnej kvalite potravín postupovať tvrdo. „Je to vážny politický problém dvojakého prístupu k občanom Európskej únie. Nie je to len o potravinách, ale aj o stavebných materiáloch, či drogérii,“ povedal. Vo východných krajinách by mal mať tovar podľa neho rovnakú kvalitu ako v západných. „Nechceme jesť a piť aušus, chceme rovnakú kvalitu,“ povedal.

V4 ako dôležitý regionálny formát

Okrem bilaterálnych vzťahov sa Fico venoval aj širšej spolupráci v rámci Visegrádskej štvorky, Slavkovského formátu a EÚ. Premiér Fico podľa svojich slov svojho kolegu Bohuslava Sobotku ubezpečil, že pokiaľ ide o integráciu do jadra, kde je SR viac integrovaná, keďže je v eurozóne, že bude podporovať inkluzivitu, čiže aby sa každá krajina, ktorá má záujem patriť do užšieho klubu, mohla na rozhodnutiach zúčastniť.

Pokiaľ ide o V4, Fico povedal že ide o dôležitý politický a regionálny formát. Súhlasí s tým, že práve V4 môže spájať tradičný západ a tradičný východ. „To nám však ako krajinám nemôže brániť, aby sme paralelne vedľa V4, ktorá nie je iba o stretávaní sa premiérov, si budovali svoje vlastné strategické cesty s Nemeckom, Francúzskom,“ dodal Fico s tým, že nechce vyvolávať pochybnosti o dôležitosti V4. Záleží nám, aby tento formát pokračoval, dodal.

Zľava v popredí: Predseda vlády SR Robert Fico... Foto: SITA, Martin Medňanský
fico, sobotka Zľava v popredí: Predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka počas uvítacieho ceremoniálu pred spoločným rokovaním vlád SR a ČR na zámku Lednice.

Vzťahy musíme sem-tam aj pohnojiť

Fico upozornil, že ak je niečo tak dobré, ako spoločné slovensko-české vzťahy, nemusí to tak ostať navždy. „Vzťahy musíme kultivovať, polievať, a poviem to poľnohospodárskym výrazom, musíme ich sem-tam aj pohnojiť,“ povedal Fico. Ako vysvetlil, bariéry vo vzťahoch dnes vidno napríklad v podobe jazykov, keď mladšie generácie si už nie vždy automaticky rozumejú. Preto Fico víta aj dohodu, ktorú dnes podpíšu generálny riaditeľ RTVS a generálny riaditeľ Českého rozhlasu či podpis Memoranda o spolupráci medzi Slovenským národným múzeom v Bratislave a Národným múzeom v Prahe.

Český premiér Bohuslav Sobotka pripomenul, že budúci rok Slovensko a Česko čakajú významné výročia ako 100. výročie vzniku Československa, 50. výročie Pražskej jari a 25. výročie samostatnosti ČR a SR. Rok 2018 Sobotka označil za „dôležitý pre dejiny oboch národov“.

Fico podporil štatút pozorovateľa v eurozóne

Premiér SR Robert Fico pred stretnutím v Lednici podporil myšlienku vytvorenia štatútu pozorovateľa v eurozóne pre krajiny, ktoré nepoužívajú spoločnú európsku menu. Návrh predložil minulý týždeň český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podľa ktorého by takýto krok posilnil vzájomnú dôveru medzi členmi a nečlenmi eurozóny a zabránil im vo vytváraní priekop.

Fico povedal, že Slovensko je spokojné s eurom a chce zapojiť Slovensko do jadra eurozóny. „Chceme vás ako priateľov ubezpečiť, že tento proces chceme vnímať ako inkluzívne. Teda chceme, aby v tomto procese boli všetci. Aby rozhodnutia, ktoré sa budú tvoriť, neboli rozhodnutia vybranej skupiny štátov, ale aby to boli rozhodnutia, na ktorých budú participovať aj ostatní,“ povedal. Sobotkov návrh na vytvorenie štatútu pozorovateľa uvítal.

Euro nie je v záujme ČR

Kým Slovenská republika zaviedla spoločnú európsku menu, Česká republika zatiaľ nestanovila termín na vstup do eurozóny. Sobotka minulý týždeň povedal, že nie je v záujme Českej republiky, aby v eurozóne vznikali rozhodnutia, ktoré ovplyvnia Českú republiku, ale Praha ich nebude môcť ovplyvniť. Preto by podľa neho mal vzniknúť pozorovateľský štatút pre nečlenské krajiny eurozóny, ktoré sú súčásťou EÚ. Štát bez jednotnej európskej meny by sa tak podľa Sobotku mohol zúčastniť na debatách o budúcom smerovaní eurozóny.

Maďarský denník Világgazdaság však minulý týždeň uviedol, že Budapešť v súčasnosti nemá záujem o kreslo pozorovateľa na rokovaniach ministrov financií eurozóny. Okrem Českej republiky je Maďarsko jedným z deviatich členských štátov EÚ, ktoré ešte neprijali spoločnú menu. Česká republika zavedie euro na základe Zmluvy o pristúpení z roku 2004.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #Robert Fico #zasadnutie #Bohuslav Sobotka #Lednice