Matovič za júl a august o poslanecký plat nepríde, Danko nechce nikoho poškodiť

Predseda OĽaNO Igor Matovič dostane za júl a august poslanecký plat a paušálne náhrady, pretože v týchto mesiacoch parlament nezasadal.

04.09.2017 12:35
matovič Foto: ,
Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič počas tlačového brífingu na tému: Exekúcia Igora Matoviča.
debata (13)

O poslanecký plat prišiel Matovič v máji a v júni, pretože predseda NR SR Andrej Danko neospravedlnil jeho absencie. Líder hnutia OĽaNO požiadal o ospravedlnenie z dôvodu údajného „šikanózneho správania sa“ predsedu parlamentu.

Danko Matoviča viackrát vyzval, aby riadne a zákonne zdôvodnil svoje absencie, tak ako káže zákon.

Poslanec NR SR sa môže z neúčasti na rokovaní ospravedlniť z troch dôvodov. Je to choroba – vtedy musí poslanec doložiť lekárske osvedčenie, iný vážny dôvod, napríklad úmrtie v rodine, vážny rodinný dôvod a napokon účasť na zahraničnej ceste.

Podľa Danka Rokovací poriadok pozná len ospravedlnenie z rokovania a nepozná prípad letných prázdnin. „Poslanci sa v lete venujú práci v regiónoch. Teda za letné mesiace môže mať priznanú náhradu mzdy. Nemám záujem nikoho poškodiť,“ povedal Danko.

Podľa neho je však na zamyslenie, ak niekto deklaruje skutočnosť, ktorá sa označuje ako prekážka v práci a ak hovorí, že nebude chodiť k výkonu svojej práce, dostane mzdu. Zároveň pripomenul, že Matoviča vyzval, nech deklarovaný stav doloží lekárskym potvrdením, aby relevantne zdokladoval, že sa nemôže zúčastňovať na rokovaniach.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #parlament #OĽaNO #NR SR #Igor Matovič #Andrej Danko #absencia