Matečná: Verím, že nový minister bude odborník aj manažér

Poriadok a transparentnosť v prideľovaní eurofondov či nedokončená školská reforma, to všetko čaká na nového ministra školstva.

04.09.2017 20:00
Matečná Foto: ,
Gabriela Matečná (nominantka SNS)
debata (9)

Dočasná šéfka rezortu Gabriela Matečná (nom. SNS) zásadné zmeny neplánuje. Pre Pravdu potvrdila, že v reforme, ako aj v kontrole čerpania peňazí bude pokračovať. „Budem plne k dispozícii pre všetky dôležité úlohy, ktoré nás v najbližšom období čakajú,“ sľúbila Matečná, ktorá zároveň vedie pôdohospodárstvo.

Ako bude riadenie dvoch ministerstiev fungovať v praxi?

Mojou úlohou na ministerstve školstva je zabezpečiť základné fungovanie a chod rezortu do príchodu nového ministra či ministerky. Určite preto pochopíte, že mojou úlohou nie je robiť ani zásadné reformy, ani veľké personálne zmeny. Budem však plne k dispozícii pre všetky dôležité úlohy, ktoré nás v najbližšom období čakajú. Budem sa zúčastňovať porád na ministerstve školstva, podpisovať nevyhnutné dokumenty a zmluvy. Dôležitá bude tiež komunikácia, aby mali novinári aj verejnosť všetky informácie o chode rezortu školstva.

Vaše prvé kroky v rezorte školstva?

Začiatok septembra už tradične patrí otvoreniu nového školského roka, mojou prvou úlohou bol preto príhovor k tejto príležitosti. Absolvovala som tiež stretnutie s dnes už bývalým ministrom Petrom Plavčanom, so štátnymi tajomníkmi a s manažmentom rezortu. Priebežne koordinujeme riešenie úloh nevyhnutných pre chod rezortu.

Verím, že nový minister bude odborník, ale aj manažér, ktorý zvládne riadiť taký široký rezort, ktorý má v kompetencii školstvo, mládež, šport, vedu a výskum a mnohé ďalšie témy.

Budete pokračovať v kontrole podozrivého čerpania eurofondov, ktoré stáli vášho predchodcu kreslo?

Stretnem sa s kľúčovými ľuďmi na rezorte. Zvážim tiež, či vyhlásenie druhej výzvy na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja urobím ešte ja, alebo to nechám na novom ministrovi. Azda by som mohla dať za príklad fungovanie eurofondových výziev v rezorte pôdohospodárstva. V rámci integrovaného regionálneho operačného programu sme ich spustili 20 za takmer jednu miliardu eur. Ohlasy sú veľmi dobré. V tomto smere zároveň platí, čo avizoval bývalý minister Plavčan. Výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja bude zákonným spôsobom zrušená. Takisto sa budú konať aj avizované verejné prezentácie úspešne vyhodnotených projektov v rámci výzvy na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier. Na ich harmonograme a celkovej príprave sa pracuje.

Aký osud čaká rozpracovanú reformu školstva s názvom Učiace sa Slovensko?

Súčasný stav na rezorte školstva je taký, že experti, ktorí pripravovali tento dokument, vyhodnotili všetkých približne štyritisíc podnetov, momentálne ešte zapracovávajú do materiálu tie, ktoré akceptovali ako opodstatnené. Termín na predloženie finálnej verzie materiálu bol stanovený na koniec augusta, ale vzhľadom na súčasnú situáciu na ministerstve školstva sa tento proces môže o pár dní predĺžiť, a to najmä kvôli tomu, že experti budú v tomto smere komunikovať aj s novým vedením ministerstva. Naším spoločným cieľom však je zachovať kontinuitu v procese prípravy tohto dokumentu, nakoľko ide o veľmi dôležitý dokument. V blízkej dobe sa stretnem s jeho autormi, dohodneme sa spoločne na ďalšom postupe. Finálnu verziu chceme prekonzultovať ešte s členmi školského výboru v Národnej rade a až následne bude predložený na rokovanie vlády.

Už ste sa vo vedení SNS rozprávali o novom rezortnom šéfovi? Kedy bude známe jeho meno?

Výber je v kompetencii Slovenskej národnej strany, ktorá navrhne nového ministra. Verím, že nový minister bude odborník, ale aj manažér, ktorý zvládne riadiť taký široký rezort, ktorý má v kompetencii školstvo, mládež, šport, vedu a výskum a mnohé ďalšie témy.

V nedeľu ste otvárali príhovorom nový školský rok. Čo to pre vás znamenalo?

Rada som sa tejto úlohy zhostila osobne. Prvý deň v škole, to je veľký deň, na ktorý čakalo približne 60-tisíc prváčikov, ktorým sa otvorí nová a zaujímavá etapa života. Túto príležitosť som využila na poďakovanie najmä učiteľom za ich obetavú prácu a nasadenie. A v neposlednom rade aj na povzbudenie žiakov, študentov aj rodičov, aby vzdelaniu venovali veľkú pozornosť.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Gabriela Matečná