Poslancov čaká po lete prvá schôdza. Nudiť sa nebudú - zamestná ich 91 bodov

Vo štvrtok poslanci riadnu schôdzu prerušia mimoriadnou, na ktorej sa opozícia pokúsi o vyslovenie nedôvery ministrovi práce Jánovi Richterovi.

05.09.2017 08:01
debata (3)

Na prvom poprázdninovom rokovaní parlamentu, ktoré sa začína dnes o trinástej hodine, čaká poslancov Národnej rady Slovenskej republiky 91 bodov programu.

Národná rada SR v septembri prerokuje zároveň sedem správ a iných materiálov. Poslancov čaká aj voľba člena Súdnej rady SR. Na úvod schôdze zloží sľub nová poslankyňa Darina Gabániová, ktorá nastupuje za Ľubomíra Jahnátka zo Smeru-SD.

Aj o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní

Na parlamentnej schôdzi prerokujú návrhy noviel zákonov o platobných službách, o bankách, o dani z príjmov, o spotrebnej dani z minerálneho oleja a z tabakových výrobkov, o používaní elektronickej registračnej pokladnice, o účtovníctve, o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve, novely daňového poriadku a Colného zákona.

Z rezortu práce sa bude diskutovať o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, o sociálnych službách a o sociálnom poistení. Legislatívne zmeny prinesie aj rezort zdravotníctva. Pripravil päť návrhov noviel zákonov, o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR, o zdravotnom poistení, o zdravotnej starostlivosti a o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Zmeny v dotáciách v pôdohospodárstve

Predmetom rokovania nadchádzajúcej schôdze bude aj návrh nového zákona o obetiach trestných činov a návrh novely Obchodného zákonníka. Agrorezort predstaví zmeny v oblasti podpory a dotácií v pôdohospodárstve, ako aj dva návrhy noviel zákonov, a to o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov a o hnojivách. Diskutovať sa ďalej bude aj o odpadoch a o kvalite ovzdušia.

Zmeny čaká aj novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, či novela zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií z rezortu školstva. Na programe septembrovej schôdze majú poslanci aj voľbu piatich členov Rady pre štátnu službu a voľbu predsedu Úradu pre verejné obstarávanie.

Odvolávanie ministra Richtera

Vo štvrtok 7. septembra poslanci riadnu schôdzu prerušia mimoriadnou, na ktorej sa opozícia pokúsi o vyslovenie nedôvery ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi (Smer-SD). Mimoriadna schôdza sa začne o 15:00.

Zvolanie mimoriadnej schôdze iniciovali opozičné strany Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina. Ako vo štvrtok zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu za SaS Natália Blahová, sú presvedčení, že Richter je nekompetentný minister, ktorý permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a ak zostane vo funkcii, ohrozenie bude pretrvávať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #zasadnutie #NR SR #schôdza NR SR #rokovanie parlamentu