OĽaNO vyzýva Danka, aby konečne ponúkol nového ministra školstva

Poslankyňa Veronika Remišová uviedla, že koalícia nemôže celé mesiace nechať krajinu napospas osudu a hrať akési politické Človeče nehnevaj sa.

05.09.2017 11:50
debata (51)

Hnutie OĽaNO vyzýva predsedu SNS Andreja Danka, aby nehazardoval s budúcnosťou Slovenska a konečne prišiel s návrhom na nového ministra školstva. Ako povedala na tlačovej besede poslankyňa NR SR za hnutie Veronika Remišová, koalícia nemôže celé mesiace nechať krajinu napospas osudu a hrať akési politické Človeče nehnevaj sa.

Ministerstvo je ticho

„Nový minister má byť skúsený manažér, ktorý sa školstvu dlhodobo venuje. SNS nemôže za ministra nominovať niekoho len preto, že bol okresným predsedom strany, alebo je synom Mečiarovského privatizéra, ktorý momentálne podporuje SNS,“ zdôraznila Remišová, pričom pripomenula, že eurofondový škandál na ministerstve školstva vypukol pred dvoma mesiacmi.

„Dlhé týždne žiadame, aby sme na školskom výbore parlamentu dostali od ministerstva informáciu, v akom stave je riešenie tejto veci. Žiaľ, pre situáciu na ministerstve školstva sme dostali len čiastkovú informáciu,“ konštatovala.

Príde Slovensko o stovky miliónov?

Podľa Remišovej je situácia vážna, pretože hrozí, že Slovensko príde o stovky miliónov eur. „Vládna koalícia však za dva mesiace nebola schopná vyriešiť tento problém, sporná výzva stále nebola ani len zrušená. Minister školstva Peter Plavčan ešte odvolal riaditeľa agentúry zodpovednej za rozdeľovanie eurofondov, ale za nového riaditeľa menoval Stanislava Sipka, ktorý škandálne rozdeľovanie eurofondov spolu s ministrom obhajoval,“ upozornila poslankyňa.

Okrem riešenia eurofondového škandálu sú podľa nej na ministerstve aj mnohé ďalšie problémy. „Popri chýbajúcich učebniciach zdôrazňujeme plán reforiem Učiace sa Slovensko. Kým sa nový minister rozkuká, budú do volieb najviac dva roky. Ak nemá tento projekt skončiť v zásuvke ako všetky predchádzajúce, musíme ho čo najskôr dokončiť a začať konečne niečo robiť,“ uviedla Remišová.

Andrej Danko sa podľa Remišovej nemôže tváriť, že on je v politike nový, politike dobre nerozumie a škandál s eurofondmi na ministerstve školstva vyrobil niekto iný, ako to stále naznačuje.

SNS je za školstvo plne zodpovedná

„Slovenská národná strana má post ministra školstva. Rovnako druhý najsilnejší človek na ministerstve, vedúca služobného úradu, ktorá má na starosti prijímanie, prepúšťanie a hodnotenie zamestnancov, je bývalá okresná predsedníčka SNS v Pezinku Helena Poláková. SNS je preto za situáciu na ministerstve školstva plne zodpovedná a musí ju konečne začať riešiť,“ dodala.

Prezident Andrej Kiska prijal vo štvrtok 31. augusta demisiu ministra školstva Petra Plavčana a určil ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby od 1. septembra dočasne spravovala rezort školstva, vedy, výskumu a športu. Prezident Andrej Kiska dostal 22. augusta list od ministra školstva Petra Plavčana. Minister v liste napísal, že demisiu podáva k 31. augustu. Plavčan odstúpil po tlaku premiéra Roberta Fica. SNS zatiaľ za neho náhradu nenavrhla.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministerstvo školstva #OĽaNO #minister školstva #Andrej Danko #Veronika Remišová