Ortopéd z Nitry čelí korupčnej afére

Špičkového ortopéda z Fakultnej nemocnice v Nitre Jozefa P. pristihli v pondelok policajti z protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry priamo pri preberaní úplatku.

05.09.2017 18:07
úplatok, korupcia, zdravotníctvo, lekár Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Z nemocnice ho odviedli na políciu a obvinili z trestného činu korupcie. Ortopéd bral finančnú hotovosť od 76-ročnej pacientky, ktorej sľúbil skorší termín operácie. Ani jeden z nich o policajnej akcii vopred nevedel. Dôchodkyňa bude pravdepodobne obvinená z podplácania. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara polícia lekára sledovala niekoľko mesiacov a zrejme nepôjde o jeho jediný trestný čin. Ako tvrdí Gašpar, ortopéd bral úplatky dlhodobo a od viacerých pacientov či sprostredkovateľov. Malo ísť o stovky eur. Dosvedčiť to majú kamery aj odpočúvania, ktoré vyšetrovatelia vyhodnocujú. „Polícii sa podarilo zdokumentovať obidve strany korupčného správania bez vedomia zúčastnených strán na základe obrazovo-zvukového záznamu. Je to náročnejšie dokazovanie, následne je potrebné vykonať ešte veľa rôznych úkonov, tie procesy sú skutočne zložité,“ povedal Gašpar.

Nie je rozhodnuté, či bude stíhaný na slobode

Keďže lekár má mať na svojom konte viacero podozrivých konaní, je podľa policajného šéfa možné, že bude rozšírené trestné stíhanie o ďalšie skutky. Ortopéd mal za peniaze dávať skoršie termíny operácií, ale aj základných vyšetrení. Zatiaľ nie je rozhodnuté, či bude stíhaný na slobode, alebo skončí vo väzbe. Za korupciu mu hrozí do osem rokov za mrežami. Vedenie fakultnej nemocnice je podľa hovorkyne Tatiany Timkovej informované o tom, že ich zamestnanec bol zadržaný pri preberaní úplatku. „Nad vzniknutou situáciou vyjadrujeme ľútosť. Ide o špičkového odborníka v odbore ortopédia, je jedným z najlepších, akými nemocnica disponuje, s ktorým doteraz neboli ťažkosti,“ reagovala Timková. Ako dodala, vedenie nemocnice sa dištancuje od takéhoto spôsobu správania a vníma to ako osobné zlyhanie daného lekára. Na otázku Pravdy, či s ortopédom rozviažu pracovný pomer, Timková odpovedala, že ešte prebiehajú procesné úkony a do skončenia vyšetrovania nie je možné vyvodzovať akékoľvek závery.

S dôchodkyňou, ktorá dávala peniaze, podľa Gašpara prebehne samostatné konanie. Výsledkom môže byť aj zastavenie jej stíhania. Policajný prezident upozorňuje, že občania by sa mali obrátiť priamo na políciu ihneď, ako sú konfrontovaní s podozrivým korupčným správaním. „Môžu tak urobiť na telefonickej linke 158 alebo cez kontakty, ktoré sú na internetovej stránke priamo na protikorupčnú jednotku,“ doplnil. Taktiež odporúča, aby sa nepokúšali robiť vlastné záznamy, pretože ich dôveryhodnosť môže byť neskôr v súdnom konaní spochybnená.

Medzi prvými kardiochirurg Viliam Fischer

Korupčné kauzy za posledné dva roky ukončili kariéru viacerým známym lekárom. Všetci nakoniec korupciu priznali a s prokurátorom uzavreli dohodu o vine a treste. Medzi prvými bol známy kardiochirurg Viliam Fischer. V roku 2015 sa priznal k prevzatiu úplatku vo výške 3 000 eur. Peniaze mu dala rodina pacientky za uprednostnenie jej operácie. Súd mu po dohode vymeral dva roky s podmienečným odkladom na štyri roky a 15-tisíc eur pokuty.

V ten istý rok sa dozvedel verdikt aj detský urológ Vladimír Polák, ktorý bol prednostom kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na bratislavských Kramároch. Aj jeho policajti pristihli pri preberaní úplatku, vziať si mal 500 eur a fľašu alkoholu. Skončil s dvojročnou podmienkou a pokutou päťtisíc eur.

V roku 2016 priznal branie úplatkov exprimár skalickej urológie Jozef Marenčák. Súd mu vymeral dvojročnú podmienku aj peňažný trest 800 eur. Vlani prichytili pri preberaní úplatku popredného onkológa Tomáša Šáleka. Od pacienta si mal vziať 50 eur, neskôr to bolo od 100 do 200 eur. Onkológ uzavrel dohodu o vine a treste. Súd mu uložil dvojročnú podmienku a dvojtisícovú pokutu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Nitra #ortopéd