Prípad expredsedu Matice slovenskej Markuša sa vracia na okresný súd

Krajský súd v Bratislave zrušil odsudzujúci rozsudok pre bývalého predsedu Matice Slovenskej Jozefa Markuša. Prípad sa tak vracia na okresný súd.

06.09.2017 10:00
Jozef Markuš Foto: ,
Jozef Markuš.
debata (1)

Okresný súd Bratislava III mu vlani v decembri za prečin porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku vymeral ročný trest s dvojročnou podmienkou. Trestné oznámenie na neho podalo nové vedenie Matice Slovenskej na čele s Mariánom Tkáčom v roku 2011 a to v súvislosti s prevzatím dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej – Matičného fondu.

Markuš na pojednávanie neprišiel. Ospravedlnil sa pre pretrvávajúce zdravotné problémy. Senát Krajského súdu o zrušení odsudzujúceho rozsudku rozhodol bez účasti verejnosti, ktorú z pojednávania vylúčil.

Zmluvu o prevzatí dlhu vyše 202-tisíc eur Markuš podpísal v roku 2007. Dlh bol splatený v dvoch splátkach zo ziskov tlačiarenskej spoločnosti Neografia, v ktorej mala Matica 80-percentný podiel. Sudca v decembri pri vynesení rozsudku zdôraznil, že zmluva bola nevýhodná pre Maticu a nepochybne jej bola spôsobená škoda. Nešlo o nevydarenú finančnú operáciu, ale zmluva sa dá chápať ako dar tretej osobe, uviedol sudca. Výšku trestu odôvodnil aj tým, že si nemyslí, že išlo o úmyselné konanie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Markuš