Fico: Návrh na odvolanie Richtera je smiešna hra opozície

Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka sa o osude ministra práce Jána Richtera na stredajšom rokovaní vlády nehlasovalo, ale pozícia vlády bola jednomyseľne akceptovaná. Povedal to pre médiá po rokovaní kabinetu.

06.09.2017 13:33
Fico Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico prichádza tlačovú konferenciu po rokovaní 68. schôdze vlády SR.
debata (41)

„Na vláde sa hlasuje výnimočne. Ja si osobne pamätám, že sa hlasovalo, iba keď som bol prvýkrát ministrom vo vláde s SNS a HZDS. V minulom volebnom období sa nehlasovalo ani raz a ani teraz v tomto období,“ priblížil minister. Podľa Lajčáka predseda vlády Robert Fico iba skonštatoval, že materiál bol schválený.

Ministerka pôdohospodárstva za SNS Gabriela Matečná v stredu pred rokovaním vlády avizovala, že ona a minister obrany Peter Gajdoš sa pri hlasovaní o ministrovi práce Jánovi Richterovi zdržia. Vláda totiž zaujala postoj k opozičnému návrhu na vyslovenie nedôvery Richterovi. Koaličná SNS má výhrady k práci tohto ministra. Matečná pre novinárov uviedla, že sa zdržia, lebo sa tak dohodli. Ako budú o návrhu hlasovať poslanci národniarov vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi, Matečná nevedela.

Opozícia ja presvedčená, že Richter je nekompetentný minister, ktorý permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a ak zostane vo funkcii, ohrozenie bude pretrvávať. Podľa poslankyne NR SR za OĽaNO Anny Verešovej minister Richter zlyhal v najdôležitejšej úlohe, akú mal, a to v ochrane detí. „Po roku sme tam, kde sme boli pred rokom a pritom nedošlo k žiadnej zmene situácie. Najschopnejší minister strany Smer-SD má pri ochrane detí reakčný čas vyše 11 mesiacov,“ vyhlásila pri prezentovaní návrhu.

Smer-SD v stanovisku, ktoré zaslali k návrhu na odvolanie ministra práce, minulý týždeň zdôraznil, že premiér a líder najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD Robert Fico ako aj vedenie strany berú na vedomie návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi ako i stupňujúce sa iné útoky voči jeho osobe. „Ján Richter má plnú podporu predsedu strany, vedenia a ostatných štruktúr politickej strany Smer-SD, dosahuje historické výsledky pri riadení ministerstva práce a preto je principiálnym záujmom strany jeho pokračovanie vo výkone funkcie ministra práce,“ zdôraznili vo vyhlásení.

Premiér nešetril invektívami

Návrh na odvolávanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera je podľa premiéra Roberta Fica klasické zneužívanie inštitútu odvolávania zo strany opozície. Ako vyhlásil na tlačovej besede, minister Richter má jeho absolútnu dôveru.

Takéto smiešne hry opozície nemieni rešpektovať a bolo by najsprávnejšie nezúčastňovať sa na takomto divadle, nech si rozprávajú koľko chcú.

Fico uviedol, že pod návrhom na odvolanie Richtera je podpísaný aj Boris Kollár a Ľubomír Galko, čo mu pripadá smiešne. Spýtal sa „kamarát všetkých mafiánov na svete, pravdepodobne obchodník s drogami, a už nechcem povedať čo s mladými dievčatami, má byť nejaký etalón morálky“. Na margo Galka uviedol, že je to človek, ktorý odpočúval ešte aj kamionistu a všetky svoje sekretárky.

Vláda s návrhom opozície na odvolanie Richtera v stredu nesúhlasila. Mimoriadna schôdza sa začne v parlamente vo štvrtok.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ján Richter #opozícia #odvolávanie ministra práce