Tritisíceurové platy vymenili lekári z NÚSCH za ešte lepšie

Za hromadným odchodom desiatich špičkových zamestnancov Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave sú zrejme vyššie platy aj lepšie technické vybavenie na novom mieste.

06.09.2017 16:49 , aktualizované: 20:57
debata (40)

Priemerný plat lekára v ústave je podľa generálneho riaditeľa Mongiho Msollyho tritisíc eur. V súkromnom centre, kde pravdepodobne lekári skončia, asi dostanú viac.

Hromadný odchod zdravotníkov Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH), ktorý ohrozil fungovanie diagnostiky ciev, nie je zlyhaním manažmentu. Myslí si to minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Riaditeľ má preto jeho podporu a zostáva aj naďalej na jeho čele. Msolly za lekárov hľadá náhradu. Tvrdí, že pôjde o odborníkov na rovnakej úrovni, akí sú tam aj dnes. Pomoc na oddelení podľa neho ponúkli aj ostatní zamestnanci ústavu.

Pôjde o porovnateľných odborníkov, akí tam pracujú dnes.
minister zdravotníctva Tomáš Drucker

Drucker o vzniknutej situácii v špičkovom ústave, v ktorom operovali aj premiéra Roberta Fica, informoval ešte minulý týždeň. Výpovede desiatich ľudí považoval za zlyhanie a uviedol, že situáciu preverí. Nevylúčil ani to, že vyvodí personálnu zodpovednosť. „Stretol som sa so všetkými primármi aj primárkami oddelení, vypočul som si ich názory, plne stoja za manažmentom aj generálnym riaditeľom,“ povedal minister s tým, že odchádzajúci lekári sami ponúkli oddeleniu pomoc. Od riaditeľa teraz očakáva kroky na riešenie situácie.

K prvému novembru dalo výpoveď najskôr deväť lekárov, Msolly spresnil, že ide o desiatich. Sú medzi nimi aj špičkoví špecialisti. Najviac zdravotníkov, sedem vrátane primára Ivana Vuleva, odchádza z oddelenia diagnostickej a intervenčnej rádiológie. Jeden lekár z oddelenia kardiológie a angiológie aj neurológ. Msolly spresnil, že výpoveď dal aj cievny chirurg a šesť sestier.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (vpravo) a... Foto: Robert Hüttner, Pravda
drucker, mongi msolly Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (vpravo) a generálny riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly.

Podľa neoficiálnych informácií by sa pracovníci mali presunúť do súkromného centra, ktoré mal zastupovať Vulev. Centrum by malo pôsobiť v petržalskej nemocnici ProCare Medissimo, ktorá patri do portfólia finančnej skupiny Penta. Ako zdôraznil hovorca ProCare Tomáš Kráľ, centru poskytujú iba priestory a s hromadným odchodom zdravotníkov z NÚSCH nemajú nič spoločné. „Ani jeden zo spomínaných zamestnancov neprechádza do spoločnosti ProCare alebo do inej spoločnosti patriacej pod skupinu Penta Investments,“ reagoval Kráľ.

Konateľom firmy, ktorá si priestory v Petržalke prenajala, je podľa obchodného registra Peter Kasanický. Na otázky denníka Pravda, akú zdravotnú starostlivosť budú poskytovať, sa odmietol vyjadriť. Pravda sa snažila získať aj stanovisko primára Vuleva, na mailové otázky neodpovedal týždeň.

Oddelenie diagnostickej a intervenčnej rádiológie je jedným z najdôležitejších pracovísk ústavu. Podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre angiológiu Augustína Mistríka sa tam pracuje 24 hodín, sedem dní v týždni. Oddelenie využíva najmodernejšie metódy pri diagnostike a liečbe zúžených ciev, napríklad na nohách, obličkách či v bruchu. Ide o akúsi „výkladnú skriňu“ ústavu.

Viacerí odborníci považujú odchod desiatich ľudí za problém. Nahradiť toľkých pracovníkov nebude jednoduché, robia totiž komplikované výkony, na ktoré je potrebné mať roky praxe. Navyše primár Vulev patrí medzi európsku špičku. Msolly uviedol, že už rokuje s viacerými odborníkmi. „Neteší má odchod vysokoerudovaných lekárov, okamžite sme začali s hľadaním náhrady, máme kandidátov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ povedal a dodal, že bližšie sa k tomu teraz nebude vyjadrovať. Celkovo na oddelení diagnostickej a intervenčnej rádiológie pracuje 32 ľudí.

Ani jeden zo spomínaných zamestnancov neprechádza do spoločnosti ProCare alebo do inej spoločnosti patriacej pod skupinu Penta Investments.
hovorca ProCare Tomáš Kráľ

Dôvodom, prečo odborníci odchádzajú, majú byť lepšie finančné podmienky, ktoré im ponúkajú v súkromnej sfére, ako aj technické vybavenie. Priemerný plat lekára pracujúceho v NÚSCH je tritisíc eur. „Ide o hrubú mzdu, v ktorej sú už započítané aj desiatky hodín služieb a nadčasov,“ vysvetlil Msolly. K technickému vybaveniu sa vyjadril, že ako špičkový ústav sa snažia mať dostupné moderné prístroje. „Tento týždeň sme robili výnimočný zákrok, aký na Slovensku ešte nebol vykonaný,“ poukázal riaditeľ.

Minister Drucker doplnil, že náhrada za všetkých zdravotníkov bude zabezpečená na 90 percent.

„Pôjde o porovnateľných odborníkov, akí tam pracujú dnes,“ avizuje. Podľa neho od prvého novembra bude zdravotná starostlivosť pre pacientov plne zabezpečená. Ak sa po tomto termíne na oddelenie nepodarí zohnať adekvátnych odborníkov, odchádzajúci lekári sľúbili, že tu budú pracovať na čiastočný úväzok.

Odchody lekárov zo štátnych nemocníc k súkromníkom nie sú výnimočné. Drucker spomenul, že Univerzitnú nemocnicu v Bratislave opúšťajú neurológovia či špecializované sestry.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Národný ústav srdcových a cievnych chorôb #Tomáš Drucker #NÚSCH #hromadná výpoveď