Dvoch mužov odsúdili na smrť za bombové útoky v Bombaji v roku 1993

Na trest smrti boli vo štvrtok v Indii odsúdení dvaja muži, ktorí boli uznaní vinnými z podielu na sérii bombových atentátov v Bombaji, pri ktorých v roku 1993 zahynulo 257 osôb a okolo 800 ľudí bolo zranených.

07.09.2017 13:24
India, terorizmus 1993, odsúdení v roku 2017 Foto: ,
Indický súd vo štvrtok odsúdil dvoch mužov na trest smrti za teroristické útoky v Bombaji v roku 1993, pri ktorých zahynuli stovky ľudí.
debata (1)

Dvaja ďalší muži dostali doživotný trest odňatia slobody a jeden muž desaťročný trest.

V júni zvláštny indický protiteroristický súd uznal šesť indických moslimov vinnými z podielu na útokoch, pri ktorých atentátnici umiestnili bomby na kľúčové miesta v Bombaji, napríklad do hotelov, na trhovisko či na burzu.

Päť z nich si vo štvrtok vypočulo verdikt, šiesty po júnovom súdnom procese zomrel vo väzení na infarkt.

Jeden z bombových atentátnikov Jakub Memona bol popravený pred dvoma rokmi. V roku 2007 bol usvedčený, že pomohol získať peniaze na útoky.

Niekoľko podozrivých z účasti na sérii explózií uniklo spravodlivosti, vrátane Davúda Ibrahima, ktorý podľa vyšetrovateľov útoky nariadil. India tvrdí, že sa skrýva v Pakistane, Pakistan to však popiera.

Útoky mali byť odplatou za strhnutie historickej Báburovej mešity v severnej Indii radikálnymi hinduistami v roku 1992 a za smrť moslimov pri následných krvavých nepokojoch. Strety medzi hinduistami a moslimami po demolácii mešity si vyžiadali viac ako 800 obetí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #India #bombové útoky v Bombaji v roku 1993