Richtera parlament neodvolal, poslanci za SNS sa zdržali hlasovania

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer) zostáva vo funkcii. Po piatich hodinách rozpravy mu poslanci NR SR nedôveru nevyslovili, pokus opozičných strán tak bol neúspešný. Za odvolanie ministra hlasovalo 61 poslancov. Potrebných bolo 76 hlasov.

07.09.2017 13:52 , aktualizované: 21:26
debata (554)
Minister práce Ján Richter (nižšie) a predseda... Foto: Robert Hüttner, Pravda, Robert Hüttner
parlament, Danko, Richter Minister práce Ján Richter (nižšie) a predseda NR SR Andrej Danko počas mimoriadnej schôdze parlamentu k odvolávaniu ministra práce.

Prítomných poslancov bolo 139. Proti odvolaniu Richtera hlasovalo 65 poslancov a trinásti sa zdržali. Za odvolanie hlasovali prítomní opoziční poslanci za SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina, nezaradení okolo Miroslava Beblavého. Proti odvolaniu boli poslanci Smeru-SD, Mosta-Híd, nezaradení poslanci Peter Marček a Rastislav Holúbek.

Trinásť poslancov za SNS sa hlasovania zdržalo, Jaroslav Paška a Dušan Tittel sa na hlasovaní nezúčastnili.

Schôdzu iniciovali opozičné SaS, OĽaNO a Sme rodina. Poslanci vyzbierali viac ako 30 podpisov opozičných poslancov potrebných na zvolanie schôdze, na ktorej chceli ministra odvolať za kauzu Čistý deň, ako aj za ďalšie zlyhania v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnych služieb. Ako zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu za SaS Natália Blahová, poslanci sú presvedčení, že Richter je nekompetentný minister, ktorý permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a ak zostane vo funkcii, ohrozenie bude pretrvávať.

Premiér Fico ešte pred začatím mimoriadnej schôdze vyhlásil, že ak by parlament ministra Richtera odvolal, znamenalo by to pád vlády.

Paška na brífingu pred hlasovaním avizoval rozhodnutie SNS

Prvý predseda SNS Jaroslav Paška štvrtkový krátky brífing pred hlasovaním začal slovami, že SNS dostala ubezpečenie o tom, že chyby v rezorte ministra práce budú napravené. Stanovisko národniarov v tej chvíli naznačovalo, že sa pri hlasovaní nepridajú k opozícii.

Richter sa cíti ako obeť opozície

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter sa cíti ako obeť opozície a jej neschopnosti viesť vecný súboj s vládou. Ako povedal v rozprave počas parlamentnej schôdze, na ktorej sa pokúsi opozícia vysloviť mu nedôveru, opozícia je stále frustrovaná z povolebného obdobia. „Teraz cíti iracionálnu šancu, že koaličné strany napodobnia deštrukčné správanie SaS z roku 2011. Táto schôdza je prejav neschopnosti opozície viesť vecný súboj s politikou vlády. Očakávam, že budem terčov útokov,“ povedal.

Podľa neho parlament nerokuje o reálnom probléme a opozícia nepredkladá realistické riešenia. Zdôraznil, že koalícia diskutuje o opatreniach na zlepšenie života ľudí, ale opozícia je stále pod vplyvom neúspechu z parlamentných volieb. „Návrh na odvolanie obsahuje bezobsažné informácie,“ konštatoval.

Richter tvrdí, že sa ocitol medzi dvoma mlynskými kameňmi, keď opozícia žiada zavrieť zariadenie Čistý deň a jeho klienti ho žiadajú, aby akreditáciu zariadeniu ponechal. „Stal som sa nevyberaným terčom útokov. Vylievate vedrá špiny na mňa ako na ministra a človeka,“ uviedol s tým, že opozícia používa najprimitívnejšie obvinenia, že si do resocializačného zariadenia chodil užívať. „Vyčítate mi nekompetentnosť, ale nekompetentne by ministerstvo postupovalo, keby sa riadilo vášňami, nie dôkazmi,“ zdôraznil.

Fico: Etalónmi morálky nemôžu byť ľudia ako Boris Kollár

Poslanci Smeru po vystúpení premiéra z rokovacej sály odišli. Na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera sa nezúčastnia až do záverečného hlasovania. Ako Fico uviedol, opozičná poslankyňa Natália Blahová z SaS vo svojom vystúpení neuviedla jediný dôkaz, že by sa Richter dopustil korupčného správania, z ktorého ho obviňuje. „Vláda sa zaoberala týmto návrhom o vyslovení nedôvery ministrovi v stredu na rokovaní a prijala uznesenie,“ povedal Fico s tým, že vláda si za Richterom stojí. Podľa predsedu vlády Richter urobil množstvo krokov v spolupráci s políciou, rozhodol o odobratí akreditácie Čistému dňu. Fico ministrovi poďakoval za tieto za kroky. „Schôdza je absolútne účelová,“ povedal premiér a dodal, že opozícia schôdzu zneužíva na politické ciele. „Minister Richter je najúspešnejší minister, akého sme kedy mali,“ dodal Fico s tým, že výsledky v nezamestnanosti a ďalších aspektoch hovoria o kvalitách Richtera.

Premiér Fico počas vystúpenia na mimoriadnej... Foto: Pravda, Robert Hüttner, Robert Hüttner
parlament, fico, blahova Premiér Fico počas vystúpenia na mimoriadnej schôdzi povedal, že opozičná poslankyňa Natália Blahová z SaS (na snímke vpravo) vo svojom vystúpení neuviedla jediný dôkaz, že by sa Richter dopustil korupčného správania.

Fico vyhlásil, že pri tomto návrhu nemôžu byť etalónmi morálky ľudia, ako je šéf Sme rodina Boris Kollár. Tento rok totiž vyšlo najavo, že Kollár viedol sexuálnu komunikáciu na sociálnej sieti s bývalou klientkou Čistého dňa, ktorá mala v tom čase iba 15 rokov. Kollár tvrdil, že nepoznal vek dievčaťa, osobne sa s ňou nestretol a údajne nevedel, že je v resocializačnom zaradení. Táto chovankyňa však pre Kollárove správy so sexuálnym podtónom vlani v novembri podala trestné oznámenie. Polícia začala viesť trestné stíhanie vo veci ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Kollár v marci tohto roka vypovedal pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry v pozícii svedka. Denník Pravda sa dnes pýtal Prezídia policajného zboru, ako vyšetrovanie odvtedy postúpilo a či už obvinili konkrétnu osobu alebo prípad prerušili. Do konca uzávierky sme odpoveď nedostali.

„Odporúčam sa na tejto schôdzi nezúčastňovať,“ povedal na záver vystúpenia Fico. Poslanci Smeru sa zúčastnia až záverečného hlasovania o vyslovení nedôvery. Fico Richtera vyzval, aby selektoval, čo a od koho bude počas schôdze počúvať. Následne premiér aj predseda NR SR Andrej Danko zo sály odišli.

Blahová: Odvolávanie ministra pre korupčné správanie

„Odvolaním ministra školstva Plavčana nastavil predseda vlády Robert Fico nové štandardy politickej kultúry a stanovil explicitné dôvody, pre ktoré prikročí k personálnym zmenám vo vedení rezortov svojej vlády. V tejto súvislosti uviedol, že dôvodom na odvolanie ministra je to, že vláda odmieta tolerovať netransparentné a korupčné správanie, vláda si nemôže dovoliť hazardovanie s dôverou verejnosti, zotrvávanie ministra vo funkcii je ohrozením dôveryhodnosti vlády, minister nemôže zotrvať vo vedení rezortu, ak tiene podozrení pretrvávajú,“ povedala Blahová s tým, že SaS víta aktuálne zmeny v nastavení štandardov politickej kultúry úradujúcej vlády a očakáva, že v zmysle formulovaných podmienok bude premiér pristupovať rovnako striktne ku všetkým členom vládneho kabinetu.

Ako povedala Blahová, od prepuknutia kauzy Čistý deň uplynul rok a odvtedy sa pre deti umiestnené v zariadení nezmenilo vôbec nič. „Vďaka ministrovi Richterovi práve stojíme pred fatálnym kolapsom sociálneho systému, ktorého následky budú nedozerné, pokiaľ bude stáť na čele ministerstva nominant, ktorý svojou činnosťou a nečinnosťou priamo ohrozuje obyvateľov tejto krajiny,“ vyhlásila.

Medzi dôvody, pre ktoré chce opozícia Richtera odvolať, Blahová zaraďuje predovšetkým jeho netransparentné a korupčné správanie. "

Bernaťák: Ficove vyhlásenie je pre nás dôležité

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák novinárom povedal, že „na poslaneckom klube bol prítomný aj premiér a oznámil, že toto hlasovanie je zároveň hlasovaním o páde vlády. Toto je pre nás veľmi dôležitá otázka,“ uviedol. Bernaťák následne spresnil, že premiér neplánuje hlasovanie spojiť s hlasovaním o dôvere vláde. „Ale v prípade, že bude odvolaný pán minister Richter, vláda padne,“ zdôraznil Bernaťák. Ako dodal, poslanci SNS sa na schôdzi aj rozprave, zúčastnia. A zrejme budú o osude Richtera aj hlasovať. Podľa informácií agentúry SITA však národniari trvajú na tom, aby Fico Richtera odvolal. Ak aj Richter dnes nepadne, poslanci za SNS zvažujú, že nebudú hlasovať v parlamente za návrhy, ktoré bude predkladať Richter. Na pokračovaní zasadnutia klubu by sa opätovne mal zúčastniť aj premiér Fico.

SNS vyzvala premiéra, aby vyriešil „pretrvávajúci a neudržateľný problém personálnou zmenou na poste ministra práce sociálnych vecí a rodiny“ vo vyhlásení predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka v stredu večer.

Odvolávanie ministra Richtera

Odvolávanie Richtera iniciovali už po druhýkrát opozičné strany Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina s odôvodnením, že Richter je nekompetentný minister, ktorý permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a ak zostane vo funkcii, ohrozenie bude pretrvávať. Bezprostredným podnetom pre jeho odvolávanie bola kauza resocializačného zariadenia Čistý deň.

554 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #Ján Richter #Smer #koalícia #Andrej Danko #koaličná kríza #odvolávanie ministra