VšZP vyvracia klebety

Boj o klientov medzi tromi zdravotnými poisťovňami vrcholí. Zmena poisťovne je možná do konca septembra a posledné dni naberá konkurenčný zápas na obrátkach. Najväčšia štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdí, že v tomto období zaznamenala pochybné praktiky. Ak prekročia určitú hranicu, poisťovňa podá podnet Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

07.09.2017 17:14 , aktualizované: 08.09.2017 09:24
Všeobecná zdravotná poisťovňa Foto: ,
Generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan.
debata (4)

Podľa generálneho riaditeľa VšZP Miroslava Kočana zaregistrovali pokusy o nekalý nábor. „Sprostredkovatelia našim poistencom tvrdia, že poisťovňa krachuje, ruší zmluvy a neprepláca zdravotnú starostlivosť,“ povedal Kočan. Poisťovňa sa to dozvedela od pracovníkov callcentier, lekárov či samotných poistencov.

Kočan tvrdí, že sú to všetko nepravdy a odmieta takéto klebety. „Skôr naopak, na liečbu jedného poistenca vynakladáme o stovky eur viac, než súkromné poisťovne,“ poznamenal. Advokát Stanislav Pavol tvrdí, že sa poisťovňa môže brániť proti nekalým praktikám viacerými spôsobmi, napríklad trestným oznámením na políciu, prípadne žalobou v civilnom konaní na ochranu dobrého mena.

„V každom prípade však musí poznať pôvodcu týchto tvrdení,“ spresnil Pavol. Toho môže zistiť u poistenca, ktorý sa obráti priamo na poisťovňu a poskytne jej meno človeka, prípadne spoločnosti, ktorá sa ho snažila uviesť do omylu. Podobne musí VšZP postupovať aj vtedy, keď sa obráti na úrad pre dohľad.

Šéf VšZP, ktorá má 3,2 milióna poistencov, sa pri vyvracaní mýtov oprel o oficiálne čísla Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Podľa správy, ktorú úrad vypracoval, štátna poisťovňa v minulom roku vynaložila na liečbu jedného poistenca v priemere 925 eur. Prvá súkromná zdravotná poisťovňa len 702 eur a druhá 603 eur.

Šéf VšZP sa ohradil aj voči ďalším klebetám. Pripomína, že nie je pravda, že poisťovňa má najdrahšiu prevádzku, nemíňa veľa na budovy, sekretárky, autá či zamestnancov. „Náklady, ktoré nesúvisia so zdravotnou starostlivosťou, nepresiahli v minulom roku 35 eur na jedného poistenca, čo je o desiatky eur menej oproti ďalším dvom poisťovniam,“ doplnil.

Hoci niektorí poistenci z VšZP odchádzajú, opäť sa vracajú, keď majú väčšie zdravotné problémy. „Vedia, že im zdravotnú starostlivosť preplatíme, nie sme poisťovňou, ktorá je zameraná na dosahovanie zisku,“ podčiarkol generálny riaditeľ. Ako príklad spomenul, že v onkologickej liečbe sa starajú o 74 percent všetkých onkologických pacientov, cez 70 percent majú zo všetkých srdciarov a cukrovkárov a všetci hemofilici na Slovensku sú poistencami VšZP.

„Najdrahším pacientom bol v minulom roku poistenec so špecifickým metabolickým ochorením, celkové náklady na liečbu boli 918-tisíc eur,“ vypočítala Beata Havelková, riaditeľka zdravotného a revízneho odboru. K najnákladnejším operáciám podľa nej patria transplantácie, najmä srdca. Jedna stojí poisťovňu 245-tisíc eur.

Údaje o presunoch poistencov eviduje úrad pre dohľad na základe informácií od zdravotných poisťovní. Podľa jeho hovorkyne Andrey Pivarčiovej zatiaľ k prvému septembru tohto roka evidujú 72 620 prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne. Toto číslo sa ešte môže zmeniť. „Najvyšší počet prihlášok zatiaľ podali poistenci do ZP Dôvera, najviac poistencov sa doteraz odhlásilo zo ZP Union,“ uviedla Pivarčiová. Zmena poisťovne začne platiť až od prvého januára 2018, z pôvodnej zdravotnej poisťovne sa klient neodhlasuje, urobí to za neho nová.

Fakty o VšZP

  • Má 3,2 mil. poistencov, z toho 51 % žien, 49 % mužov a má 63 % podiel na trhu.
  • Má zazmluvnených 9-tisíc zdravotníckych zariadení, 29-tisíc lekárov, 2-tisíc lekární.
  • Priemerné výdavky na zdravotnú starostlivosť na jedného poistenca sú 925 eur.
  • Stará sa o drahších poistencov, odchádzajúci poistenci sú o 34 % lacnejší, prichádzajúci o 12 % drahší (napríklad, ide o chronických či onkologických pacientov).
  • Tvorí 70 % podiel na celkových výdavkoch na zdravotnú starostlivosť (3,007 mld. eur) v porovnaní s dvoma súkromnými ZP.
  • Vlani investovala do preventívnych výkonov viac než 53 mil. eur.
  • Najdrahšími operáciami v minulom roku boli – transplantácia srdca (240-tisíc eur), transplantácia krvotvorných buniek (150-tisíc eur) a podporná liečba pri zlyhávajúcom srdci (119-tisíc eur).
  • Poistencov k prevencii motivuje súťažou, hrá sa o 100 cien a za preventívku môžu vyhrať aj dovolenku.
Zdroj: Všeobecná zdravotná poisťovňa

Prihlášku je možné podať len do jednej zdravotnej poisťovne. Ak niekto zistí, že bol prepoistený bez jeho vedomia, mal by na to upozorniť poisťovňu, do ktorej bol prepoistený. Minulý rok bolo celkovo podaných 125 856 prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne, z nich 6 922 úrad neakceptoval z dôvodu rôznych chýb. Od 1. januára 2017 zmenilo zdravotnú poisťovňu 118 934 poistencov.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou #Miroslav Kočan