Víkendové počasie zahreje

Po miernom ochladení počas uplynulého pracovného týždňa čaká Slovensko veľmi príjemný víkend. Potešia sa predovšetkým tí teplomilní, pretože oteplenie je už na obzore.

09.09.2017 06:00
pocasie, teplo Foto: ,
Vychutnajme si teplý záver leta, v pondelok sa totiž opäť ochladí.
debata

„Ochladenie, ktoré priniesol poveternostný front prechádzajúci cez našu krajinu v stredu, vystrieda oteplenie, ktoré bude veľmi výrazné. Bez zábran môžeme hovoriť o tom, že víkendové počasie bude mať charakter neskorého leta,“ hovorí klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško.

Nebude už síce horúco, ale celkom prívetivo, a to nielen v tých najteplejších oblastiach. Teplota vzduchu môže siahať na letné hodnoty okolo 25 stupňov Celzia dokonca aj v severnejších polohách.

„Nie je vylúčené, že sa niekde môže vyskytnúť prehánka alebo búrka. V nedeľu popoludní a večer bude z tohto pohľadu riziko o niečo väčšie, pretože sa k nám bude od západu blížiť zvlnené frontálne rozhranie. Teplé počasie by však malo vo všeobecnosti vydržať až do pondelka,“ vraví Faško.

Sem-tam podľa neho zafúka aj silnejší južný vietor, čo bude citeľné najmä vo vysokohorských sedlách, ale i vo veterných lokalitách na juhozápade krajiny. To by tiež mal byť jediný rušivý moment tohto víkendu. Keďže však už máme september, nebudeme sa tešiť dlho. Oteplenie nevydrží, od juhozápadu postupne prídu zrážky a v utorok sa opäť citeľne ochladí.

Počas dňa síce hriali slnečné lúče, no skoro ráno už boli v údoliach a v kotlinách severnej polovice nášho územia zaznamenané prízemné mrazy. Napríklad vo Švedlári v okrese Gelnica klesla teplota až na mínus 0,7 stupňa Celzia.

Nebolo to vôbec po prvý raz, keď sa prízemné mrazy na severe krajiny vyskytli v tomto čase roka. Koncom leta a začiatkom jesene to nie je nič výnimočné. „Teraz to bolo aj preto, že bolo veľmi sucho a v takom prostredí môže v prízemnej vrstve vzduchu dochádzať k ochladzovaniu až do takej miery, že aj v lete sa vyskytnú mrazy,“ vysvetľuje klimatológ. Prízemný mraz bol zaznamenaný aj 24. augusta v Oravskej Lesnej, a to mínus jeden stupeň Celzia.

Premenlivý charakter počasia zatiaľ príliš nenahráva babiemu letu, ale hádam sa ho ešte dočkáme. „Vyžaduje si určitú stabilitu, a tá tu zatiaľ bohužiaľ nie je. Chcelo by to, aby tu tlaková výš nejakým spôsobom zotrvávala, no to sa zatiaľ nedeje,“ uzavrel Faško.

Ako bude:

Sobota 9. septembra – Jasno až polooblačno. Miestami najmä vo východnej polovici územia prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Prevažne južný vietor, nad pásmom lesa prudký až búrlivý. Najvyššia denná teplota 24 až 29 stupňov Celzia, v Žilinskom kraji, na Horehroní a na Spiši okolo 22 stupňov.

Nedeľa 10. septembra – Jasno až polooblačno, len prechodne oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Popoludní v západnej polovici územia pribúdanie oblačnosti. Teplo. Prevažne južný vietor. Nočná teplota 17 až 10 stupňov Celzia, cez deň 25 až 30 stupňov, na Orave a v podtatranskej oblasti ojedinele aj chladnejšie.

Pondelok 11. septembra – Polooblačno až oblačno, na východe prevažne zmenšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky, najmä v západnej polovici územia. Veľmi teplo. Najnižšia nočná teplota 17 až 12 stupňov Celzia, denná 27 až 31, v Žilinskom kraji a v Popradskej kotline okolo 25 stupňov.

Utorok 12. septembra – Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď, prehánky a lokálne búrky. Veterno a ochladenie. Nočná teplota 18 až 13 stupňov Celzia, najvyššia denná 16 až 21, na východe miestami okolo 23 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie