Dodatok ku Koaličnej zmluve podpíšu možno už v pondelok, tvrdí Fico

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko by mal predstaviť meno nového ministra školstva v krátkom čase.

09.09.2017 13:46
koalicna rada, fico, danko, Foto: ,
Premiér Robert Fico (vľavo) a predseda SNS Andrej Danko
debata (27)

Ako dnes povedal premiér Robert Fico v relácii RTVS Sobotné dialógy, nový minister by sa už mohol zúčastniť budúcu stredu na rokovaní vlády. Okrem toho informoval, že už v pondelok by mohli podpísať dodatok ku Koaličnej zmluve, ktorá zabezpečí podľa Fica lepšiu komunikáciu hlavne medzi lídrami koalície.

Premiér v relácii uviedol, že súčasná kríza nebola vládna, keďže sa nedotýkala fungovania vlády a parlamentu, ale bola komunikačná. Podľa Fica je ale aj táto komunikačná kríza „za nami“. Oznámil, že v pondelok by mali podpísať dodatok ku Koaličnej zmluve, ktorý bude o intenzívnejšej komunikácii. Koaličné rady by tak po novom mali byť každý pondelok, zlepšenie by sa malo preniesť aj na úroveň okresov a krajov. Pokiaľ ide o nové priority, Fico vysvetlil, že veľkú časť Programového vyhlásenia vlády sa za rok a pol podarilo presadiť, hlavne z dielne rezortu spravodlivosti. Preto je podľa neho logické, že robia inventúru toho, čo už splnili a chcú presadiť nové veci zo sociálnej oblasti, pokiaľ to rozpočet a fiškálna zodpovednosť dovolia.

Pokiaľ ide o nového šéfa rezortu školstva, Fico očakáva, že mu nové meno predseda SNS Danko každú chvíľu oznámi. Premiér uviedol, že ho Danko pravidelne informuje o tom, ako ďaleko je, pokiaľ ide o výber ministra. „Nájsť pripraveného človeka nie je jednoduché. Môžem ale potvrdiť, že predseda SNS je veľmi blízko ku konkrétnemu menu,“ povedal s tým, že keďže rezort je v pôsobnosti národniarov, meno bude rešpektovať. Premiér sa v relácii vrátil i k odvolaniu Petra Plavčana. Uviedol, že mu je jedno, o koho ide, pokiaľ je podozrenie z korupcie, bude tvrdo konať. „Je jedno, kto by bol na mieste Plavčana, konal by som rovnako. Bolo to principiálne rozhodnutie a stojím si za ním,“ povedal Fico. Odmietol ale odvolanie ministra práce Jána Richtera za kauzu Čistý deň. Podľa Fica minister nemôže niesť zodpovednosť za to, čo sa deje v súkromnom zariadení. Mimoriadnu schôdzu k odvolaniu označil za smiešnu. Pokiaľ ide o nejakú rekonštrukciu vlády, Fico priznal, že ministri prichádzajú a odchádzajú, nikto nikdy nemá istotu, že vydrží štyri roky, ale toto nebolo predmetom žiadnej diskusie v rámci koalície.

Predmetom diskusie bola aj otázka európskeho jadra. Fico podľa svojich slov túto diskusiu nechce stavať do polohy suverenita – nesuverenita. Takisto zatiaľ nechcel hovoriť o červených čiarach, ale nevie si napríklad predstaviť, že by slovenský rozpočet schvaľoval Brusel. Očakáva, že krajiny sa začnú približovať aj v daňovej oblasti, pričom pripomenul, že na Slovensku je daň z príjmu právnických osôb 21 percent. „Myslím si, že toto je to pásmo, ktoré bude zachované. Neočakávam v daňovej oblasti veľké zmeny,“ dodal predseda vlády. To, že Slovensko jasne deklaruje svoj záujem patriť do jadra, podľa Fica neznamená, že spolupráca v rámci Visegrádskej štvorke sa skončila a doplnil, že pre Slovensko ide o mimoriadne dôležité zoskupenie.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #koalícia #Andrej Danko