Vo štvrtok je odvolacie konanie s bývalým ministrom školstva Lászlóm Sz.

Lászlóa Sz. Okresný súd Bratislava III v decembri minulého roku oslobodil spod obžaloby z trestného činu subvenčného podvodu.

10.09.2017 17:05
sud, justicia, sudy Foto:
Exministra školstva Lászlóa Sz. obvinili zo subvenčného podvodu na jeseň v roku 2013.
debata

Vo štvrtok je na Krajskom súde v Bratislave naplánované odvolacie konanie v prípade bývalého ministra školstva Lászlóa Sz. Toho v decembri minulého roku Okresný súd Bratislava III oslobodil spod obžaloby z trestného činu subvenčného podvodu. Ako vtedy skonštatovala predsedníčka senátu, žalovaný skutok sa podľa vykonaného dokazovania stal, nespáchal ho však obžalovaný. Podľa verdiktu prvostupňového súdu totiž zodpovedajú za priority rezortu, ich financovanie a kontrolu hospodárnosti generálni riaditelia sekcií. V ich kompetencii teda bolo aj posudzovanie oprávnenosti žiadostí o dotácie. „Minister schvaľuje to, čo mu predložia generálni riaditelia. Tí zodpovedajú za správnosť,“ uviedla predsedníčka senátu. Ako dodala, dokazovaním nebola preukázaná vedomosť ministra, že by finančné prostriedky poskytnuté na rekonštrukciu telocvične v obci Zemianska Olča neboli využité účelne. Prokurátorka proti rozhodnutiu senátu podala odvolanie.

Exministra školstva Lászlóa Sz. obvinili zo subvenčného podvodu na jeseň v roku 2013. Podľa polície ako minister v roku 2006 neoprávnene udelil dotáciu viac ako 116-tisíc eur obci Zemianska Olča v okrese Komárno, a to aj napriek vedomosti, že žiadosť obce o dotáciu na opravu školskej telocvične nespĺňala formálne náležitosti a nebola riadne zaregistrovaná na ministerstve. Médiá neskôr informovali, že dotáciu určenú na rekonštrukciu školskej telocvične nakoniec použili na prestavbu sály v budove súkromnej spoločnosti. László Sz. bol ministrom školstva päť mesiacov v roku 2006 a práve v tomto období sa podľa polície dohodol so starostom obce Zemianska Olča na poskytnutí dotácie. Starosta bol v prípade takisto stíhaný, ale v januári 2015 zomrel. Exminister tvrdil, že celá kauza je len dôsledkom administratívneho pochybenia na ministerstve.

Súd v októbri 2014 už jednu obžalobu na exministra zamietol. "Pri tvorbe spisového materiálu boli porušené základné práva obvineného na jeho obhajobu,“ vysvetlila vtedy odmietnutie obžaloby predsedníčka senátu Okresného súdu Bratislava III, pričom skonštatovala, že vyšetrovatelia vtedy urobili viacero chýb. Prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť na krajský súd, ktorý nariadil nové zasadnutie okresného súdu. Na tom už žalobu na exministra prijal.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #školstvo