Koalícia uzavrela podpisom dodatku ku koaličnej zmluve letnú krízu

Vládna koalícia mierne upravila pravidlá svojej komunikácie. Napriek tomu zostáva otvorené, či budú funkčné a či sa otrasy, akými vládna zostava prešla v uplynulých týždňoch, nezopakujú.

11.09.2017 14:34 , aktualizované: 18:46
debata (78)

Od začiatku augusta trvajúcu krízu, ktorú vyvolal šéf SNS Andrej Danko, vládne strany uzavreli zmierom v podobe podpisu dodatku ku koaličnej dohode. Ten spresňuje pravidlá vzájomnej komunikácie, ktoré majú predísť budúcim konfliktom.

Od pondelka je tiež známe meno budúcej ministerky školstva, ktorou sa má stať vedkyňa z SAV Martina Lubyová. Na čele rezortu nahradí nominanta SNS Petra Plavčana, ktorého premiér Robert Fico stiahol z vlády pre netransparentné prideľovanie eurofondov na vedu a výskum. Práve škandál s prideľovaním európskych peňazí rozpútal krízu v koalícii, ktorá balansovala na hrane svojho prežitia.

Až prax ukáže, či po takomto koaličnom dodatku bude činnosť vlády a koalície efektívnejšia a akcieschopnejšia. Zatiaľ sa jej účastníci iba tešia, že sa nerozpadla.
politológ Michal Horský

Koalícia v uzatvorenom dodatku ku koaličnej zmluve hovorí, že pri riešení sporov, výhrad a nesúladu sa zaväzuje rešpektovať „princíp kolegiality“. Čo si pod týmto pojmom jednotliví lídri predstavujú, nepovedali. Faktom je, že SNS počas krízy ostro vystupovala proti tým ministrom Smeru a Mostu-Híd, ktorí sa kriticky vyjadrili o kauze eurofondov.

Podľa nových pravidiel sa koaličná rada bude stretávať vždy v pondelok. Takisto podľa premiéra „nemôže dochádzať k vzájomným prekvapeniam“ a ak chce ktorýkoľvek minister predložiť materiál priamo na rokovaní vlády, musí tak urobiť minimálne 24 hodín vopred, aby sa koaličný partner mal možnosť k tomuto materiálu vyjadriť.

Zľava: Predseda strany Most-Híd Béla Bugár,... Foto: Robert Hüttner, Pravda
danko, fico, bugar Zľava: Predseda strany Most-Híd Béla Bugár, predseda vlády SR Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko po podpise dodatku ku koaličnej zmluve.

Rovnako poslanci musia svoje návrhy k materiálom predloženým do parlamentu najskôr predložiť Rade predsedov koaličných poslaneckých klubov, inak ich nemusia vládni poslanci podporiť.

Podľa politológa Michala Horského ak tieto procedurálne dohovory koalície boli pôvodným motívom Danka vypovedať koaličnú dohodu, tak je to „ trochu prekvapením“. „Až prax ukáže, či po takomto koaličnom dodatku bude činnosť vlády a koalície efektívnejšia a akcieschopnejšia. Zatiaľ sa jej účastníci iba tešia, že sa nerozpadla,“ zhodnotil politológ.

Podľa Horského príklad inštitucionalizácie rokovania krajských štruktúr koalície zase svedčí o tom, že „SNS podporovaná podľa niektorých prieskumov šiestimi či siedmimi percentami sa cítila ako koaličná strana nenasýtená“.

Premiér a šéf Smeru Robert Fico označil krízu za „komunikačnú“. „Vychádzame z tejto komunikačnej krízy posilnení. Tvrdíme, že dnes na Slovensku nie je alternatíva, ktorá by mohla túto vládnu koalíciu nahradiť,“ vyhlásil

Fico po podpise dodatku ku koaličnej dohode. Tú ešte 7. augusta Danko náhle vypovedal. Šéf SNS tvrdil, že v koalícii nešlo o hádku o pozície, ale ako uviedol, „táto hádka bola o zlepšení komunikácie". „Asi tým najväčším hriechom každej politickej strany by bolo, keby chcela z akejkoľvek pozície, či silnejšej, alebo slabšej strany túto vládu položiť,“ dodal Danko.

Minulý týždeň vo štvrtok pri opozičnom návrhu na odvolanie ministra práce za Smer Jána Richtera sa však koalícia ocitla na pokraji prežitia. Národniari totiž žiadali hlavu ministra, ale premiér Fico pohrozil, že ak sa spoja pri hlasovaní o Richterovi s opozíciou, tak koalícia skončí. Napokon sa hlasovania zdržali.

Krízu v koalícii spustil škandál s prideľovaním európskych peňazí na vedu a výskum v objeme viac ako 600 miliónov eur. Išlo o dve výzvy, na každú sa počítalo zhruba s 300 miliónmi eur. Prvú minister Plavčan po ostrých výhradách zastavil, druhá sa preveruje. Tá bola terčom kritiky za to, že peniaze majú ísť aj spoločnostiam s malým obratom, nízkym počtom zamestnancov a niektoré mali byť napojené na ľudí blízkych vládnej koalícii.

Minister školstva za SNS Peter Plavčan pochybnosti o netransparentnom delení financií nevedel dostatočne vysvetliť, premiér Fico preto prišiel s návrhom na jeho odvolanie. Po demisii Plavčana na konci augusta rezort školstva dočasne vedie ministerka pôdohospodárstva za SNS Gabriela Matečná. Už v stredu by však mala byť vymenovaná nová ministerka školstva. Predseda SNS Danko povedal, že sa ňou má stať Martina Lubyová. „Snažil som sa nájsť človeka, ktorý dokáže skĺbiť aj tretí sektor, aj názory opozície, aj vládnej koalície,“ povedal o výbere Danko.

Pokiaľ ide o dodatok ku koaličnej zmluve, vládne strany do dokumentu zatiaľ nezahrnuli programové priority, ktoré chcú presadiť nad rámec už schváleného programového vyhlásenia vlády. Každá zo strán prišla s viacerými návrhmi. Smer napríklad s vyššou minimálnou mzdou či lepším ohodnotením nočnej práce, SNS s trinástym platom, Most-Híd má 20 požiadaviek, jedna z nich sa má týkať zvyšovania nezdaniteľného minima, vďaka čomu by mali rásť čisté príjmy zamestnancov.

Premiér Fico hovorí, že naplnenie programových priorít je podmienené možnosťami štátneho rozpočtu a dodržaním rozpočtovej disciplíny. Podľa šéfa Mostu-Híd Bélu Bugára je dôležité, aby vláda dodržala to, čo sľúbila ľuďom v programovom vyhlásení a „keď to bude potrebné“, tak koalícia koaličnú zmluvu znovu doplní.

Vládna koalícia za rok a pol, čo je pri moci, podpísala dve koaličné dohody, dodatok je tak tretia úprava jej vzťahov. Prvú dohodu po parlamentných voľbách vlani 22. marca spečatili strany Smer, SNS, Most-Híd a Sieť. O päť mesiacov neskôr v auguste sa situácia v koalícii zmenila. Došlo k výmene na poste predsedu Siete, keď Radoslava Procházku vystriedal Roman Brecely.

Následne zo Siete odišla skupina piatich poslancov okolo Andreja Hrnčiara a stali sa súčasťou poslaneckého klubu Mostu-Híd. Strane Sieť tak zostali v parlamente len dvaja poslanci Alena Bašistová a Radoslav Procházka, ktorý sa neskôr vzdal poslaneckého kresla a z politiky odišiel. Nový pomer síl znamenal aj rozhodnutie, že pokračovať bude už len trojkoalícia Smeru, SNS a Mostu-Híd bez Siete. Pred rokom 1. septembra 2016 podpísali šéfovia vládnych strán novú koaličnú zmluvu.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #koalícia #Andrej Danko #koaličná kríza #koaličná zmluva