Honba na lekára z Nitry pre úplatok 20 eur?

Najskôr lekára z nitrianskej nemocnice polícia niekoľko mesiacov sledovala pomocou odpočúvania aj kamier, aby ho potom pristihla priamo pri čine.

11.09.2017 18:34
nemocnica Nitra Foto: ,
Pavilón chirurgických disciplín nitrianskej nemocnice.
debata (180)

Polícia tvrdí, že od 76-ročnej dôchodkyne špičkový ortopéd zobral peniaze, aby jej dal skorší termín na operáciu. Lekára už obvinili z korupcie. Tento týždeň vyšlo najavo, že išlo o úplatok 20 eur. Šéf Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár si myslí, že takýto lov na lekárov je už pritiahnutý za vlasy. Podobne reagoval aj bývalý policajný vyšetrovateľ na dôchodku. Polícia však tvrdí, že lekára obviní z ďalších skutkov.

Branie úplatkov nechcem bagatelizovať, ale ak celý policajný tím pracuje na tom, aby lekára obvinili za 20 eur, tak to je pritiahnuté za vlasy.
šéf Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár

Policajti lekára pri preberaní úplatku pristihli minulý pondelok. Národná kriminálna agentúra (NAKA) tento týždeň zverejnila jeho výšku. Riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer vysvetlil, že pri záťahu nikto nemohol vedieť, o akú sumu ide. „Nikdy nikto vám nepovie, aký úplatok bude dávať. Jedna vec je 20-eurový úplatok, druhá vec je, že lekár bude obvinený za ďalšie štyri skutky,“ povedal Krajmer.

O aké skutky pôjde, či sa budú týkať korupcie, to Krajmer nechcel prezradiť. „Je to predmetom vyšetrovania, máme tam viacero záchytov, uvidíme, ako sa vec zanalyzuje, čo povedia experti, podplácajúci a podobne,“ reagoval.

To, že žena dala lekárovi 20 eur, policajti môžu podľa Krajmera potvrdiť na sto percent, pretože ich prichytili priamo pri čine. Ani jeden zo zúčastnených o tejto akcii nevedel. Prípad dôchodkyne vylúčili na samostatné konanie, zatiaľ obvinená nebola.

Prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár si myslí, že honba na lekára za takú nízku sumu je silná káva. „Branie úplatkov nechcem bagatelizovať, ale ak celý policajný tím pracuje na tom, aby lekára obvinili za 20 eur, tak to je pritiahnuté za vlasy,“ mieni Kollár.

Bývalý policajný vyšetrovateľ na dôchodku pripomenul, že oháňať sa korupciou je teraz veľmi moderné. „Boj s korupciou je teraz jednou z priorít. Pred rokom 1989 to bolo rozkrádanie majetku v socialistickom vlastníctve, dnes je to korupcia,“ poukázal s tým, že za týmto účelom bola zriadená aj špecializovaná prokuratúra, aj súd.

Myslí si však, že naháňajú len lekárov či policajtov. „Kradnú sa tu peniaze, robia sa daňové podvody a koho stíhajú? Objasňujú iba drobné prípady,“ doplnil expolicajt, ktorý si neželal zverejniť meno. Podľa bývalého vyšetrovateľa je pri korupcii dvojaký meter. Kým jednému dajú nižší trest, druhý to schytá poriadne. Ako príklad uviedol, keď z korupcie obvinili riaditeľa policajnej akadémie. „Išlo o človeka vo verejnej funkcii, a dostal päťtisíceurovú pokutu. Lekári, ktorí nie sú verejní funkcionári, dostali vyššie tresty,“ poznamenal.

Ortopéd je podľa vedenia nemocnice špičkovým odborníkom. „Je jedným z najlepších, akým nemocnica disponuje,“ odpovedala hovorkyňa Tatiana Timková denníku Pravda ešte minulý týždeň. Správanie lekára vnímajú ako jeho osobné zlyhanie. Vedenie nemocnice zatiaľ proti nemu nevyvodilo žiadne závery. Podľa Timkovej ešte prebiehajú procesné úkony.

Kauza nitrianskeho lekára rozvírila medzi ľuďmi vášne. Na sociálnych sieťach sa ho zastávajú. Niektorí dokonca spomínajú aj spustenie petície na jeho podporu. Považujú ho za skvelého odborníka a majú obavu, že ich nebude mať kto operovať.

Ak lekára odsúdia, hrozí mu väzenie na 3 až 8 rokov. V prípade, že uzavrie dohodu o vine a treste, sadzba sa znižuje.

© Autorské práva vyhradené

180 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #nemocnica #Nitra #úplatok #nitrianska fakultná nemocnica #ortopéd