Lajčák v OSN preverí, akú silu má diplomacia

Povedie najväčšie diplomatické stretnutie sveta. Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák už predsedá 72. valnému zhromaždeniu (VZ) Organizácie Spojených národov. Vo funkcii bude rok. A už niekoľko dní sa pozornosť celého sveta upriami na OSN.

12.09.2017 09:56
debata (11)

Od 19. do 25. septembra sa v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN bude konať všeobecná rozprava. Je to akýsi vrchol diplomatického roka, keď všetky krajiny dostanú príležitosť prehovoriť.

V minulosti už za rečníckym pultom VZ zazneli mnohé kontroverzné aj šokujúce vyhlásenia. Tento rok sa najväčšia pozornosť asi sústredí na vystúpenie amerického prezidenta Donalda Trumpa. Bude to jeho prvá návšteva OSN vo funkcii. Trump sa nikdy nevyjadroval o celosvetovej organizácii pozitívne.

Lajčák si tému predchádzania konfliktom vybral rozumne. Môže úzko spolupracovať s generálnym tajomníkom Guterresom, pre ktorého je to tiež priorita.
Sam Daws, odborník na systém OSN z Oxfordskej univerzity

Podľa Sama Dawsa, odborníka na systém OSN z Oxfordskej univerzity, Lajčák na stretnutí americkému prezidentovi pripomenie zodpovednosť USA. "V mene ostatných 192 štátov Trumpa môže vyzvať na to, aby Spojené štáty zostali súčasťou Parížskej dohody o boji s klimatickými zmenami. A vyzve ho, aby USA ukázali líderstvo a pokračovali v globálnej agende na riešenie vážnych svetových výziev,“ uviedol pre Pravdu Daws.

Toto všetko a mnoho ďalšieho bude mať Lajčák a jeho tím pod palcom. Šéf diplomacie je prvým Slovákom v histórii v tejto funkcii.

"Mám 28 ľudí v tíme,“ povedal pre Pravdu v rozhovore Lajčák ešte pred zložením sľubu a prevzatím funkcie. "Teším sa z toho, že 18 z nich sú ženy. Veľa sa v dnešnom svete hovorí o rodovej vyváženosti, ale nie vždy sa v v tejto veci aj niečo robí. Som rád, že ideme príkladom,“ vyhlásil minister zahraničných vecí.

Rôznorodosť sveta OSN odráža aj fakt, že šéfom Lajčákovho tímu je slovenský diplomat František Ružička a jeho zástupkyňou je kolegyňa z Východného Timoru.

Pre Lajčáka je pozícia v systéme Organizácie Spojených národov vyvrcholením diplomatických snáh. Minulý rok sa neúspešne uchádzal o post generálneho tajomníka OSN. Funkciu získal Portugalec António Guterres. Pre Lajčáka sa však otvorila cesta k zvoleniu za predsedu Valného zhromaždenia OSN. Na jeho čele vystriedal predstaviteľa Fidži Petera Thomsona. Predsedu VZ vždy na rok vyberajú na základe rotačného princípu z jednej z piatich regionálnych skupín OSN.

Slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák... Foto: MZV SR
OSN, lajcak, Thomson, Guterres Slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák (vpravo) prevzal vedenie Valného zhromaždenie OSN od Petera Thomsona z Fidži, ktorý mu odovzdal predsednícke kladivko. V strede generálny tajomník OSN António Guterres.

Lajčáka bude v čase neprítomnosti zastupovať na slovenskom ministerstve zahraničných vecí štátny tajomník Ivan Korčok. Ako šéf diplomacie povedal pre Pravdu, systém je nastavený tak, že raz za mesiac by sa mal zúčastniť na rokovaní vlády. Fungovanie tímu predsedu VZ sa hradí z rozpočtu OSN a z príspevkov jednotlivých krajín.

Nový slovenský šéf Valného zhromaždenia OSN pripomína, že je nevyhnutné mať priority, ale zároveň je potrebné byť flexibilný, lebo práca v OSN prináša zmeny. Okrem toho sa VZ, v ktorom má všetkých 193 členov rovnaký hlas, musí sústrediť na dokončenie agendy z minulosti a napríklad v tejto chvíli je veľmi dôležitá téma migrácie.

Lajčák však hovorí o prioritách, medzi ktoré patrí predchádzanie konfliktom prostredníctvom diplomacie. "Som presvedčený, že OSN je svetovým lídrom, čo sa týka rozvojovej agendy a riešenia klimatických zmien. Ale pokiaľ ide o predchádzanie konfliktom, tak nevyužívame kapacity. Akoby sme boli lepšie pripravení na riešenie vojen, keď už vypuknú. Nie na to, aby sme konflikt vôbec nepripustili. Pritom by sme tak zachránili životy a zabránili aj obrovským ekonomickým stratám,“ povedal Lajčák.

Viacerí odborníci sa zhodujú, že prevencia konfliktov je určite téma viac ako vhodná pre predsedu VZ OSN.

"Sú to absolútne kľúčové priority. OSN vždy môže využiť diplomatické nástroje týkajúce sa predchádzania konfliktom, procesu zmierovania a hľadania mierových riešení. Valné zhromaždenie je miestom, kde svet môže prejaviť svoje názory a jeho predseda môže tento odkaz odovzdať ďalej,“ reagoval pre Pravdu Unto Vesa, expert na medzinárodné vzťahy z univerzity vo fínskom Tampere.

"Lajčák si tému predchádzania konfliktom vybral rozumne. Môže úzko spolupracovať s generálnym tajomníkom Guterresom, pre ktorého je to tiež priorita,“ uviedol pre Pravdu aj Daws. "Guterres sa môže sústrediť na to, aby na túto agendu boli využité širšie zdroje OSN. Ale minimálne rovnako dôležite bude, aby Lajčák vo svoje úlohe zaistil, že členské štáty z jednotlivých regionálnych skupín sveta tému prijmú za svoju v oblasti udržateľného rozvoja, ľudských práv a aj humanitárnej pomoci a mieru a bezpečnosti,“ pripomenul expert.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák #organizácia spojených národov #Valné zhromaždenie OSN #VZ OSN