Kaliňák: Únikov tajných materiálov je menej, ľudský faktor sa však nedá ovplyvniť

Podľa ministra vnútra kriminalistické informácie sú v utajovanom režime pre ich často nízku dôveryhodnosť.

13.09.2017 15:08 , aktualizované: 17:00
debata (26)

Počet únikov utajovaných materiálov v poslednom čase poklesol, ľudský faktor sa však v tejto oblasti nedá ovplyvniť. Po zasadnutí vlády to v súvislosti s medializovaným únikom dokumentu, ktorý sa údajne zaoberá vyšetrovaním predsedu parlamentu Andreja Danka, uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. „Kompetencie v tejto oblasti na mojej strane nie sú. Môžem len diskutovať s policajným prezidentom o zvýšení zabezpečenia informačných zdrojov,“ vyhlásil. Minister zároveň pripomenul, že kriminalistické informácie sú v utajovanom režime pre ich často nízku dôveryhodnosť. „Častokrát v minulosti dochádzalo k ich zneužívaniu,“ uviedol. Povinnosti zo zákona majú podľa ministra tí, čo takéto veci nájdu. „Majú ich odovzdať polícii a príslušné orgány začnú konať,“ dodal.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) v rozprave k odvolávaniu ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) vyhlásila, že dostala utajenú kriminálnu informáciu z NAKA, ktorá hovorí o podozreniach z korupcie predsedu Národnej rady a SNS Andreja Danka. „Ide o informáciu od zdroja, ktorý polícia vyhodnotila najvyšším stupňom dôveryhodnosti – A1. Podľa kriminálnej informácie by mal byť predseda parlamentu Andrej Danko zapletený do korupčného škandálu v súvislosti s eurofondmi pod ministerstvom školstva,“ povedala Nicholsonová. Informácia je z 19. augusta 2016. Polícia následne zverejnila stanovisko, podľa ktorého k osobe predsedu NR SR Andreja Danka nevedie a ani v minulosti neviedla trestné konanie pre podozrenie z akéhokoľvek trestného činu. Pôvod dokumentu vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra.

Nicholsonová: NAKA koná na objednávku

Ako povedala dnes na tlačovej besede Ďuriš Nicholsonová, len pár hodín po jej utorkovej tlačovej besede, na ktorej zverejnila formálne náležitosti kriminálnej informácie, na čo sa nevzťahuje utajovaný režim, a po tom, ako informovala, že ak ide o fabrikát, je pripravená zverejniť aj obsah, NAKA zmenila stanovisko. „NAKA netvrdí, že kriminálna informácia je fabulácia. Ako Inšpekcia ministerstva vnútra, tak aj NAKA teraz tvrdí, že operatívno-pátracia činnosť prebieha v utajenom režime,“ povedala podpredsedníčka NR SR s tým, že ju zároveň NAKA upozornila na to, že žiadna osoba, ktorá takouto listinou disponuje, ju nesmie šíriť a je povinná odovzdať ju ihneď orgánom činným v trestnom konaní, lebo sa sama vystavuje možnosti trestného stíhania.

„Nejdem riešiť obsah a ani pravdivosť informácie, mne to neprináleží“ uviedla Ďuriš Nicholsonová a pýta sa, že ak NAKA získala informácie o prerozdeľovaní eurofondov na ministerstve školstva už pred rokom, čo s touto informáciou NAKA robila. „Zrazu vybuchol škandál. Čo robila NAKA celý rok? Keď teraz Slovensku hrozia politické a ekonomické škody? My budeme platiť korekcie EÚ,“ povedala. A pýta sa, či sme sa museli dostať až k tomuto stavu a NAKA nemohla škandálu zabrániť, ak by informácie preverila. „Nebol to zámer? Dlho pripravovaný plán? Jedno je už isté, z NAKA unikol utajovaný materiál a ide o vážny bezpečnostný incident, za ktorý nesie plnú zodpovednosť minister vnútra Robert Kaliňák,“ povedala. NAKA podľa nej koná nie nezávislo, ale na objednávku.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Andrej Danko