Západné Slovensko zasiahol silný vietor, počasie si vyžiadalo jednu obeť

Pre silný vietor sa na muža v obci Hul v okrese Nové Zámky zrútil murovaný plot. Muž zraneniam podľahol.

14.09.2017 11:40 , aktualizované: 20:55
počasie, zima, jar, vietor, silný vietor, Foto: ,
Silný vietor trápi ľudí na západe Slovenska.
debata (11)

Vo štvrtok pred siedmou hodinou večer privolali hasičov na ulicu Juraja Holčeka v obci Hul(okres Nové Zámky). Po príchode na miesto hasiči zistili, že pre silný vietor sa zrútil murovaný plot a privalil jednu osobu. Hasiči človeka vyslobodili, ale ten zraneniam podľahol. Informovala o tom hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová.

Vietor dosiahol silu víchrice

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že vo Veľkých Janikovciach pri Nitre zaznamenali náraz vetra až 120 km/h (33,2 m/s). Priemerná rýchlosť tu dosiahla silu víchrice – až 77 km/h, podobne aj v Piešťanoch 76 km/h (víchrica je nad 75 km/h).

Studený front postúpil na krajný západ nášho územia a zatiaľ najsilnejší náraz vetra zaznamenali v Kuchyni pri Malackách a to 87 kilometrov za hodinu. Front postupuje ďalej na východ a po jeho prechode sa aj výrazne ochladzuje, najviac klesla teplota na Kolibe z takmer 29 na 17 stupňov Celzia.

Bratislavskí hasiči sú v pohotovosti

Hasiči z Bratislavského kraja zasahovali pri odstraňovaní škôd po veternej smršti. Priebežne odstraňovali spadnuté stromy a zabezpečujú poškodené strechy. Počas kalamity sa nezranili žiadne osoby. Doteraz zasahovalo sedemdesiat hasičov na tridsiatich miestach a s dvadsiatimi kusmi hasičskej techniky. Práce na likvidácii následkov kalamity ďalej pokračujú.

Západné Slovensko vo štvrtok podvečer zasiahol silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom pre celé územie západného Slovenska a výstrahu 1. stupňa pre horské oblasti stredného a severného Slovenska. Bez vetra bude len východ krajiny a niektoré južné okresy.

SHMÚ očakáva, že na juhozápade Slovenska môže vo štvrtok po 17. hodine vietor v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 23 až 29 m/s (85 až 105 km/h). „Predpokladaná rýchlosť vetra je v tomto ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varujú meteorológovia. Na hrebeňoch Tatier môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 25 až 32 m/s (90 až 115 km/h). Takýto silný vietor podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #vietor